1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.
Color
Background color
Background image
Border Color
Font Type
Font Size
 1. Видях че доста хора намират някакво валю в това да споделят някяква песен с последващ я текст, цели за изпълнение тн...

  Така че реших и аз да пробвам

  http://vbox7.com/play:20430602

  Та поставям си за декеври следните цели:

  -минимум 20 часа анализ и преглеждане на ръце за месеца
  -минимум 60 часа четене или гледане видео(с две думи - покер усъвършенстване)
  -спазване на дневния режим, който си бях поставил за цел, но напоследък поразвалих  Тва беше едното. Другото за което реших да пиша е за да изкажа благодарност.
  Искам да изкажа безкрайната си благодарност към шахмата за психическата устойчивост, с която ме е дарил.

  Подбудата ми да го направя е следната.
  Наскоро четох един стар блог на Серго към който видях коментара на Hristo82:
  "Доста голям респект имам към всички печеливши покер играчи, тъй като знам какви усилия и качества са нужни за да се постигне това. "

  с това съм напълно съгласен

  "За мен покера е игра в която се изискват в пъти повече качества от шаха примерно, това обаче един човек не играл никога покер, няма как да го разбере. Може би точно заради едно от ключовите качества за печеливш покер играч, а именно психиката"

  Тъй като тези коментари са най-вероятно четени и от доста други хора реших да пиша по въпроса тук, а не съм му писал просто на лично съобщение

  Последния коментар мен лично като бивш шахаматист - Майстор на спорта по шахмат от 2005 година, ме обижда, обижда труда и усилията ми , а предполагам обижда и други шахматисти. Смятам, че по въпроса има право да се изкаже само някой който някога се е издържал с шахмат и знае какви качества се изискват.

  Искам да попитам Христо ако случайно прочете този блог, какъв опит има в сферата на шаха че да стигне до изводи какви качества са необходими и въобще има ли представа под какво напрежение живеят болшинството професионални шахматисти.

  Имал съм доста големи покер даунсуингове - няколко от -40 бай ина и тн. Чувствал съм се отвратително със седмици. Ако се сравни стреса за психиката от покера със стреса от повечето професии, покера води с няколко обиколки.
  Но в сравнение с шаха за мен покера е разходка в парка. Не че искам да възвеличавам мазохизма на шаха, но там следния сценарий е просто прекалено разпространен - играеш максимално концентриран с часове, изчисляваш сложни варианти от по над 10 хода, смяташ страховити комбинации, завършващи с тих ход или намираш нечовешки защитни ресурси в привидно безизходна позиция - накратко раздаваш се на макс за да стигнеш до някаква желана от теб позиция(да приемем спечелена позиция) и накрая целия ти труд всичките тези часове упорита мозъчна дейност се оказват напълно пропилени защото в един ход груба грешка и губиш. Самообвиняването, усещането за някаква вътрешна празнота след това е непоносимо и не го пожелавам на никого.
  Шахматист който примерно при победа е щял да спечели турнир, а е изгубил последната партия в спечелена позиция, примерно защото е имал малко време и е направил груба грешка знае чувството на безкрайна празнота и тъпота, понякога съпътствано от гледане продължително време безидейно в една точка и как това чувство на празнота може да продължи достааааа дълго време.


  Това обаче един човек не играл никога шахмат, няма как да го разбере

  Приканвам ако има и други с бивш професионален шахматен опит да се изкажат. Може някой от тях да има различно виждане за нещата, но моля само хората които евентуално коментират на шахматна тематика да са поне донякъде запознати с нея!

  Иначе поне при мен в покера не ме тилтва почти нищо.Не ме тилват кулърите. Не ме тилват съкаутите. Съвсем съвсем малко ме тилтва може би някога когато някой направи лошо отигравене и спечели. Като цяло най-много ме тилтват спирането на нета и звъненето на телефони докато играя , но мисля че съм се погрижил за последните две.


  Успех на всички по масите!!!