1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.
Color
Background color
Background image
Border Color
Font Type
Font Size
 1. Благодаря на Миро за блога и за това, че го сподели Юли.

  Реших да напиша коментар по-него, но туко що гледайки това видео за продуктивност (https://www.youtube.com/watch?v=FS1mnISoG7U -15мин) реших, че по-добре да направя crappy блог, отколкото коментар, който надали някой ще прочете.

  Та...

  В последния ден аз осъзнах информация, която имам от доста време, защо Less is more.

  1во примерите:
  На новата квартира си оставям колата на място, от където минаваща кола трябва да внимава доста, за да мине (на шано улица). Като я паркирах реших да не съм много плътно до следващата кола и я върнах малко назад (за да му спестя дискомфорта от маневри) и реших да не я допаркирам (имаше още 3-5 см до бордюра). Съответно решавам, че няма да отделя времето да я преместя (защото е...insert excuse), и утре като стана ще има паркоместа и ще я преместя.

  Съответно на следващия ден, ставам и след сутрешния рутин, загрявам за покер и правя 10 часова сесия (и ги смазвам нали) и след това се замислям да я преместя преди да излезна, но си казах (е ся къде ще си взимам ключовете/или къде ще я карам).

  И на следващия ден като трябваше да излизам с колата, всъщност беше ожулена и разликата да беше и да не беше е 1-2 санта.
  Осъзнавайки всичко това, се тилтнах стабилно (insert logic process).

  Малко по-късно, местейки багаж от апартамента на нашите към квартирата, вече почти преди апартамента, знаейки че съм си взел всичко (имах си списък даже - взех си даже няква вакса дето съм я ползвал 2 пъти на която пише PokerPro и има някво чипче...), осъзнавам че съм си забравил раницата (където имам уж някви важни неща - основно раница) - в мега тилта 1вите минути с 140 по околовръстното - inject-нах logic като помислих колко ще е разочарован Джаред ако ме види - и почнах да мисля, намалявайки скоростта. И осъзнах, че мислейки за колата ми по-рано съм забравил раницата (и съм забравил 1-2 дупки по пътищата на генгста княжево).
  Та освен да се оплача за не леката ми съдба и да брагна за сесията ми (ще си купя нова), искам да кажа, че less is more.
  И оставяйки концепцията "present to the moment" (която за повечето от нас е само концепция), за друг път.

  Тогава гледайки краткосрочно на нещата - че малкото време, което ще отделя да си преместя колата, да я паркирам перфектно и т.н., си заслужава повече отколкото бъдещия дискомфорт.

  А всъщност въобще не се замислих за бъдещия дискомфорт - това да я маркирам при застрахователя, да я оставя да я напръскат и т.н.
  Истината е всъщност, че аз знаех, че това е тъпо решение. Имах gut feeling, че не трябва да я оставям там. Тялото имаше някакво знание, което аз реших да не слушам. А главата ми казваше нещо друго. А истината е, че един покер играч би се опитал прецени нещата дългосрочно като прецени рисковете и да сравни вариантите ?
  Какво правим ако сме в C game в живота - Quit session ? (just messing with you)

  Или да отделя 1 минута да си направя ментал чек преди да тръгна с багажа към вкъщи ?

  Това беше периферното ми осъзнаване или осъзнание / - измислям си разни думички /

  В центъра на осъзнанието ми са дългосрочните ми занимания.
  И осъзнах, че за дейности, за които имам дългосрочна визия и цел.
  Малкото време, което не отделям сега, ще ми коства много повече в последствие.

  Осъзнах, че малкото спечелено време сега, води до много загубено време по-късно.
  Или обратно казано - малкото изхарчено време сега, води да повече спечелено време по-късно (positive reframe).
  Или по-точно казано - малкото инвестирано време сега, води да повече спечелено време по-късно (positive reframe).


  Както Tony Schwartz (чиито книги не съм чел :) ), ние не управляваме времето, управляваме енергийните си ресурси.
  И сега разбирам, че няма изхарчена енергия, има инвестирана или похабена енергия.

  И пишейки, започвам да засягам теми, при които самото им споменаване носи повече дълбочина от знанията ми върху тях, за това ще спра дотук.

  Като за първи блог :)

  п.п. Марто (Spitfire) - за блога или добро или нищо, иначе ще идвам до Пловдив, където ни е школата по ТайДзи.

  едит: Като го прочетох, вижвам, че особено последната част не е особено ясна и е опростено казана. Та, отворен съм за градивни коментари ;)