1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

За тилт-а

Published by Askalante in the blog Askalante's blog. Views: 239

Бях се зачел из блоговете във форума и няма как да не направи впечатление масовото оплакване в тях от тилт-а.
Сигурно някой са чели "The poker mindset" или други източници. Тук ще дам накратко обяснено някой важни моменти, с един по-различен поглед
Нека разфасоваме този мит един път завинаги.
Няма такова животно - колкото и крайно и невероятно да звучи, това е така, по-долу само ще го докажа.
Второ: повечето съвети, писаници, разни разсъждения на психолози и т.н., са пълна боза. Затова и не ви помагат. Психологията, като наука си е много повърхностна наука, а оттам и "бозава", или най-много да помогне там където и без нея може.
Да минем по-същество.
Защо някой не може да се справи с парадокса тилт? - Защото самото понятие предполага размиване на същинския проблем. Тилт е съвкупност от множество фактори, като при всеки човек, а също и в зависимост от ситуацията те са различни. Слагайки им едно общо обозначение няма как правилно да наблюдаваме частния проблем, а камо ли да го решим.
Тук бих ви посочил в интервюто на Серго какво казва за даунсуинга (около шестата мин., няма да цитирам дословно) --- играчите които не обръщат на реалните си проблеми и лийкове, а си казват аз рънвам зле, в даунсуинг съм и точка. -------- Същото е и с тилта, казват си в тилт съм и "всичко е ясно".

Всяко сложно нещо се състои от множество прости, следователно трябва да го разчленим до самата му основа и решавайки малките проблеми, съставящи големия, то той ще изчезне от само себе си, тъй като не съществува реално.

За да се справим с тилта, то трябва да забравим първо тази дума, самата тя е бариерата, която ни пречи. Изоставяйки общото понятие тилт, се насочваме към същинското име на проблема, което е по-трудно, защото в различни ситуации в нас се провокират различни настроения, а само ако сме достатъчно честни и искрени пред самите себе си, ние ще си ги признаем и назовем такива каквито са, колкото и да не ни харесват, само тогава ще можем да видим истинските причини, които го предизвикват, да ги разрешим и да отстраним проблема. Както наблюдаваме съперниците си и се опитваме да се възползваме от това какво става в техните глави, така трябва да наблюдаваме и нашия ум, с това предимство, че няма да гадаем. Лесният вариант е думата тилт, но той е посредствен и деградивен.

По-долу да видим някои истински причини за загубата на пари и неспокойно емоционално състояние. Тук ще разгледам само няколко основни проблема.

1. Загубата на пари в сесията или няколко губещи сесии или дни поражда в нас безпокойство за бъдещето. Умът на човек започва да преекспонира ситуацията с губенето занапред, това плаши човек, че може винаги да е така, да изгуби всички пари, няма да печели и др. Този страх от бъдещето кара човек да играе в моменти които не трябва, за да може да си докаже и да се успокои, че всичко е наред или с други думи, умът ни ще прекрати повторението на губещите ситуации и самовнушения. Особено податливи са хора които не могат да си позволят дори не много големи загуби.
Ако човек се подаде и след достатъчно загубени пари или всички, то умът му престава да се плаши от тази идея и настъпва отчаянието и безсилието, които понякога карат да се спре с играта, а друг път да влошат положението.

2. Качването на нива. Искате да качите ниво или нива, но в момента печалбите ви и играта не ви го позволяват, това води до нервност, обезвереност, безсилие, предаване водещи до глупави и грешни отигравания.
Мисълта в умът ви да качите ниво или някаква определена цел поражда в умът ви желание за в бъдеще. Това желание ви показва само и единствено мечтаната цел, но не и пътят до нея. Тази мисъл насочва мисленето ви в трета глуха, вместо да мислите върху настоящия момент (правилно отиграване, отстраняване на грешки, подобряване на играта, концентриране и т.н.), вашето внимание се средоточава точно когато не трябва върху някаква фикс идея, блян, който трябва да е само ориентир, и то реален за възможностите ви. Самото ви мислене трябва да е само върху случващото се сега в момента. Често се наблюдава и при турнирната игра.
Тук също може да се добавят ситуациите когато играчите са впечатлени от големите печалби и успехи на други и са решили и те да ги достигнат.

3. Раздразнение - умът ни повтаря една и съща ситуация в главата ни, бед бийт, блъф, загуба, реплика от друг играч и т.н. Тази повтаряща се мисъл ни кара да правим неща, които не бихме правили ако отсътваше.
Това допълнително назлобване прави умът ни неспокоен, а също и не ни дава да спрем с играта. Тук истинската причина е като в номер едно, умът взима нещо случило с в миналото(няма значение дали е преди 5сек или 50мин) и го преекспонира в бъдещето, представяйки си че пак може да се повтори ние правим грешки, тъй като настоящата ситуация е съвсем друга, но зациклилият ни ум не може да я види от неотминалия дразнител.

4. Безсилие и предаване - умът ни кара да продължаваме да играем с мисълта да видим, че не сме виновни за загубите си, просто всичко е против нас и каквото и да правим губим. Това ни пречи да спрем когато трябва забрявайки, че не винаги сме в това незавидно положение.
Гняв – агресията в ума ни изпълва цялото тяло и поражда жажда за отмъщение, егото е засегнато и цялата ни сила отива в негова полза, а не в правилни отигравания. Умът не е спокоен, а е насочен във въстановяване на самочуствието на егото, а това е пагубно. Егото представлява мнението на другите и желанието да се изявяваме, ако не успее да влезе през предната врата с гняв, агресия и др, влиза през задната със съжаление, себесъжаление, безсилие, предаване, отчаяние и др. То не градира самите нас, а само чуждото впечатление, така че няма как да ни помогне реално.

Сега да разгледаме масово препоръчващите се лекове за тилт.
Основното което трябва да се знае е, че само един спокоен ум може да реши даден проблем, неспокойният не може да разреши нищо. Това не е свързано само с тилта.
Това е и в основата на всички препоръки срещу тилт.

Почивка - кога голяма, кога за ден или часове, тя е само с една цел. Вашият ум да забрави изминалите ситуации, за да не ги преекспонира занапред. Някой разтоварват ума си със спорт, алкохол, развлечения и др., но те не винаги са достатъчни, тъй като умът може да се върне към старите ситуации. Затова и казват, че дългата почивка най-много помага, всъщност периодът от време е достатъчно дълъг старите ситуации да не ни влияат.

Голяма банка и банкрол мениджмънт - мислите които умът ще наслагва в бъдеще време, ще бъдат успокоени от подплатената ви банка и банкрол. Те ще попречат на развихрящия се хаос в главата ви, тъй като умът ви ще знае, че вие спокойно може да понесете даунсуингите и бед бийтовете.
Стоп лосс - спирането само при няколко изгубени стака дава възможност за по-бързо забравяне на лошите ситуации, невъзможността за още такива поредни и най-вече освежаването и концентрирането на умът ви. Ако се продължи с играта умът увеличава асоциациите с отигравания в предни ръце и може да доведе до повече грешки, а натоварването и напрежението се увеличават драстично.

Не гледайте дали сте напред или назад в сесията - пак става дума за експонирането в мислите ви, мисленето се насочва в посока, различна от съществената - най-добрата ви игра. Навикът да се проверява баланса често също води до излишно натоварване, напрежение и мисли относно печалби и загуби.
 • SoWrong
 • Pro2type
 • ngl11
 • antonioo
 • jully
 • Askalante
 • PPetroff88
 • AAA
 • ceno83
 • karataBG
 • toxic
 • ceno83
 • konselieri
 • getbigboy
 • karataBG
 • getbigboy
 • Askalante
 • getbigboy
 • Askalante
 • Baggage
 • koceboce
 • Askalante
You need to be logged in to comment