1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Още едно малко блогче...

Published by Zografa in the blog Zografa's blog. Views: 2293

П.п За малко да забравя песничката:)И така реших да напиша кратко ъпдейтче за това какво се случи през този един месец от нова година насам. Да дам някои насоки на хората, които имат подобни проблеми и да кажа какво ми е помогнало.
[​IMG]

Относно контузията ми - благодаря на всички които се свързаха с мен и дадоха съвети, насоки итн. Много е важно да подходите сеирозно към всеки проблем, който имате с тялото си и да искате точна диагноза и насоки(в България задължително с повече от един специалист).Като цяло след справка при няколко специалиста и магнитен резонанс, крайната диагноза е малки протрузии на 2 нива в лумбалната част на гръбнака, като за нея са спомогнали няколко фактора:

-вродена аномалия в гръбначния стълб, която се е доразвила в пубертета благодарение на това че съм израснал много бързо - най-кратко казано, последният ми диск(този който е най близо до опашката) на половина ми го няма и заради това когато има напрежение в гръбнака то се предава небалансирано на дисковете нагоре по веригата.

-много часове прекарани седнал, в една изключително неправилна поза, ежедневно, в продължение на повече от 15 години - оказва се, че статичното напрежение за продължително време е еднакво лошо за гръбнака, сравнено например с правене на мъртва тяга с неправилна техника(да при тягата може веднага да изпращите, но пък в другия случай тялото свиква и не забелязваме как се изкривяваме постоянно)

-хипермобилни стави - отново нещо, което си имам по рождение, но чак сега задълбах в проблема - оказва се, че хората с подобна "диагноза" изключително често страдат от дискова херния и болки в кръста и раменете. С други думи, ако сте особено разтегливи без да има причина за това(не сте тренирали гимнастика като малки итн.) е добре да обърнете внимание на ротаторния си маншон в рамото, както и на поясният корсет(а и всички други халтави стави и да заздравите мускулите около тях). Има специални упражнения за тези групи мускули, най-добре е да идете при треньор за да ви ги покаже и да ги правите с правилна техника и в правилен момент от тренировката си(тук има нещо по въпроса Слабото звено | Любомир Иванов но не го правете на своя глава, ако се оплаквате от каквито и да е болки травми итн.)

До момента минах десетина възстановителни процедури(разбирай лазери, интерферентни токове, йонофреза, масаж, 4 инжекции и още 1-2 терапиики на всяко ходене) в една клиника в Павлово(Кирил Мавродиев е човека, като цяло по-модерна апаратура не съм виждал другаде, специалиста освен че според мен разбира от работата си и иска да помогне), от които честно казано очаквах повече като ефект, но все пак важното е, че овладях нетърпимата болка и скованост в кръста и сега се движа нормално.

В ранния период от 6 седмици непосредствено след контузията всички ми препоръчаха абсолютна почивка за гръбнака, минимално време в седнало положение и никакъв спорт - само разходки и то в момента в който ме заболи от някоя дейност да я прекратявам веднага. Този период е подходящ за изучаване на правилната стойка в различните ежедневни дейности - повярвайте ми това е по-лесно да се каже от колкото да се спазва. Като литература мога да препоръчам Esther Gokhale - женичката има много яка книга по въпроса + няколко видеота из ютуб, както и видео в ТЕД.(който иска книгата мсг ме).

След 6-те седмици почивка започнах да ходя на плуване с индивидуален треньор(мога да плувам добре, но както се сещате техниката ми куца доста и реших да инвестирам в 10-15 тренировки с професионалист). Плуването кроул и гръб е доста препоръчилтено за хора с проблеми в гръбнака(и обратно бътерфлай и бруст не е). Честно казано след всяко плуване до момента следващите 5-10 часа се чувствам все едно нищо не ми се е случвало на гърба, така че ефекта е добър.

Всеки ден правя няколко Йога упражнения едно след друго, които са насочени изцяло към гръбнака и контузията в дисковете(пилатес, Маккензи итн. всичко това е взаимствано от Йога-та). Много е важно упражненията да са с правилна техника и правилни за вас, за мое щастие приятелката ми се занимава с Йога доста усилено от няколко години и си имам един супер учител в къщи:).

Отново всеки ден седя поне един час на швейцарска топка - тук можете да правите следното - 10тина минути леко и нежно да подскачате върху нея, като идеята на това е да изпомпвате кислород в дисковете на гръбнака(ЛЕКО ПРУЖИНИРАНЕ - НИКАКВА БОЛКА, ако има болка спирате!!). По-този начин "изтласквате" всичко лошо към мускулите около гръбнака, където е нормално да има съвсем лека болка. Мускулите ви могат да се изхвърлят токсини и "вредни" неща доста по лесно от дисковете ви.

Хранителни добавки:
- Animal Flex - пълен комплекс от всичко, което ви трябва за ставите. Препоръчително е да се пие 2 пъти годишно по един курс(44 пакета са в една кутия). Всяка доза е от около 10тина таблетки, които е добре да се приемат с храна за да не дразнят стомаха.
- протеолитични ензими - нещо алтернативно, което реших да пробвам след като изчетох доста позитивни коментари, не само свързани с моя вид травма, но и като цяло с разнообразния ефект от тях. Пия пакет от Serrapeptase, Nattokinase и Bromelain - много е важно да са с най-високата възможна потенция и да се пият далече от храна(т.е преди и след пиене да имате поне по 90 минути от храненията) 3 пъти дневно. Истински ефекти ще споделя, когато мине поне още 1 месец, защото ефекта е с натрупване. В нета има доста информация за ензимите и какво чудо са те, но който иска мога да му кажа и на прайвът мсг къде да чете.
- ако имате болки, но не искате да пиете heavy stuff pain killers(които между другото скапват стомаха, бъбреците и черния дроб при продължителна употреба) ви препоръчвам Boswellia Extract(Source Naturals, Boswellia Extract, 100 Tablets) 3 пъти дневно с храната. Натурално и безвредно, но и достатъчно ефективно!
- общи неща - Омега 3 + Витамин Д
- всички тези неща изискват доста вода, така че ако ще ги пиете 3 литра на ден не ви мърдат(то и без да ги пиете пак ви трябва доста вода на тялото:))

Какво още предстои?

- утре ще ходим да гледаме stand up desk модели с Бро-то и Ючката и ще си поръчам почти със сигурност едно - минавам на игра правостоящ с почивки върху суисбол:) Каквото и да си говорим тялото ни не е правено за да седи. Гръбнака се товари най-много докато сме в седнало положение.
- тази седмица ще се срещна с един персонален треньор, за който получих добри препоръки и ще започна 2 пъти седмично при него индивидуални занимания. Човека, към който съм се насочил е Лазар Радков - http://www.livetolift.com/za-nas/нашият-екип/лазар-радков-представяне/

Относно покера - миналия месец не успях да изпълня задачата си за 40 000 ръце, но имаше странични фактори, които ми повлияха - накратко не съм играл около 10 дни поради проблеми със софтуера в iPoker мрежата, който се сбъгяса тотално и дропва на час по веднъж(да не говорим, че след големия краш миналата неделя все още ми липсват цифра пари от акаунта). Продължавам да работя над играта си с пълна сила.

Малко дълго стана, но какво пък... :)

Поздрави на всички и успех:)
 • MiNFoX
 • gazavat
 • jully
 • karataBG
 • Silver
 • Silver
 • vlade
 • Zografa
 • Brobebrato
 • wolfcub
 • kyoMIS
 • Zografa
 • Askalante
 • sKiller
 • supernova14
You need to be logged in to comment