1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Как да станем по-добри във всяко наше начинание

Published by JimRaynoR in the blog JimRaynoR's blog. Views: 782

"Being realistic is the most commonly travelled road to mediocrity. Why would you be realistic? What's the point of being realistic? I'm gonna do it, it's done, its already done. The second I decide it's done, it's already done. Now we just gotta wait for y'all to see." - Will Smith

За да е възможно казаното от Уил Смит, според мен са нужни две неща. Първото е воля. Силна воля. Хората със силна воля постигат всичко, което решат. Всяко едно нещо, което им мине през ума и решат да го направят, вече може да се счита за направено. Те няма да се спрат пред нищо и никой, докато не го направят. Никакви ситуации и предизвикателства(умишлено не използвам думата "проблеми") няма да им попречат. Те ще се справят с всичко.

Да но не всеки има силна воля, ще кажат някои от вас, като визират себе си. За щастие, волята може да се тренира, както някои от нас тренират мускулите си във фитнес залата. Волята е като мускул. Първо трябва да се упражнявате и тогава да напрягате, за да укрепне. По необходимост това включва малко болка, но бъдете сигурни, че подобренията скоро ще са на лице и ще докоснат характера ви по най-позитивен начин. Започва се с леки упражнения и постепенно се преминава към по-сложните упражнения. Сега ще дам пример за най-леките упражнения, които изискват 1-2 минути на ден, но да бъдат изпълнявани РЕДОВНО! Редовно означава ВСЕКИ ДЕН! Всеки от нас има малки неща, които знае, че трябва да прави. Неща, които не отнемат много време и усилия, но все пак не прави.. Някои примери са: оправяне на леглото сутрин веднага след ставане от сън, миене на чиниите и приборите ведната след хранене, а не оставяне на мама да ги измие. Като се "насилваме" да ги правим тези неща, ние ги правим против волята си и това я укрепва, прави я по-силна. След като изпълняваме тези неща в продължение на 30 дни, те се превръщат в навик. Навик като този да си мием зъбките сутрин и вечер.

След като сте укрепили волята си с тези упражнения, е време да преминем към някои по-големи предизвикателства. Неща, които изискват повече усилия и време, и воля! Примери за такова предизвикателсто са: спирането на алкохола или на безалкохолните газирани напитки, или спирането на всякакви сладки вкусотии, които влияят доста зле на нашия организъм. Много хора съм чувал да казват "трябва да спра сладкото, но не мога..". Причината за това е слаба воля. Човека знае, че ако го спре, това ще доведе до много положителни резултати, но въпреки това не успява да го направи. Но като сме потренирали волята си преди това с по-леките упражнения, това също ще бъде лесно! Не ме разбирайте погрешно, не ви казвам да спирате сладкото задължително. Това си е въпрос на личен избор. Предизвикателството, което си поставяте може да бъде и в друга област.

Сега ще отклоня малко вниманието ви към нещо малко по-различно, което в края ще видите как се свързва с волята и засилването й. Хората, с коите се срещаме всеки ден, тези с които работим или учим, родителите ни, всички тези хора ни влияят по някакъв начин. Влияят ни с техните идеи, с техните мисли, с тяхното виждане за нещата. Те утвърждават техните истини у нас, като ни ги повтарят редовно, съзнателно или не. Пример: "Това е много трудно, невъзможно е да се направи, по-добре да не се захващаме, загуба на време е.." Когато редовно чуваме тези думи, ние нямаме смелост да се захванем с даденото нещо. Може и да успеем, и най-вероятно е така, ако положим достатъчно усилия, но никога няма да започнем именно заради хората около нас и утвържденията, които оставят у нас. Сега следва въпроса: Защо да позволяваме на хората около нас да утвърждават разни неща в нашите умове, а не го правим сами? Рядко някой човек ще знае точно от какво имате нужда и точно какви мисли и идеи да ви повтаря, да утвърждава във вашите умове. Този, който наистина знае от какво точно имате нужда, сте самите вие. Тези утвърждения или още наричани мантри, могат да бъдат най-различни. Вие сами си ги измисляте. Сега ще ви дам няколко примера:
"С всеки изминал ден положението става все по-добро и по-добро във всяко едно отношение"
"Спокойствие, дисциплина, успех"
"Аз знам какво искам и как да го постигна"
И сега утвърждението свързано с темата от по-горните редове: "Аз съм дисциплиниран и имам силна воля!!!" При повтарянето на това утвърждение пет минути сутрин, пет минути вечер или когато имате някоя свободна минута на спирката, докато си чакате автобуса, ще доведе до реално подобрение в дисциплината и волята ви. Вероятно ще гледате на цялото това нещо с недоверие, но така и трябва да бъде - да се съмнявате във всичко и всички, докато не се убедите сами. Направете го. В продължение на 3 седмици си повтаряйте всеки ден по 100-200 пъти някое от горните утвърждения или си измислете свое собствено и се уврете сами, че резултат има!! :)

Второто нещо, което е изключително важно за успеха, в която и да е област, е концентрацията! Хората, които притежават силна концентрация, се справят с всяко начинание много по-бързо и го правят много по-качествено. Ето един прост пример. Има хора, които при едно или максимум две прочитания на урока си по история, го научават за отличен. Други пък при две прочитания го научават за среден. Разликата между първите и вторите не е в това колко са интелигентни или колко са талантливи, а в концентрацията им. Тези, които научават за среден, мислят за още 100 неща в същото време - какъв цвят ще си лакират ноктите, каква рокля ще си облечат, каква тренировка ще правят по-късно във фитнес залата или нещо друго. Умът им е неспокоен. Докато тези, които научават бързо урока си, успяват да се фокусират над конкретната задача. Тяхния ум не подскача от една мисъл на друга, като някоя маймунка в джунглата. Да умееш да се концентрираш е по-важно от това да си интелигентен.

За щастие, както волята, така и концентрацията може да се тренира. Ще споделя няколко упражнения с вас, които отнемат само няколко минути на ден, но трябва да се изпълняват редовно, за да имат ефект. За първото упражнение ще ви е необходима една свещ. Преди да започнете упражнението, се уверете, че сте на спокойно място без никакъв шум. Запалете свеща и започнете да гледате пламъка и да мислите само за него. Целта е да не мислите за нищо друго, освен за пламъка. Но в зависимост от това колко ви е силна концентрацията, след известно време, при някои по-малко, при други повече, ще започнат да нахлуват разни други мисли в главата ви. В момента, в който това се случи, ги прогонете и продължете да гледате и мислите само за пламъка. В началото може да издържате и десетина секунди само преди да се разсеете с нещо друго, но това не трябва да ви отчайва. Продължавайте да се упражнявате всеки ден и евентуално ще стигнете до момент, в който ще можете да си задържате мислите върху пламъка дори за двайсет минути.

Второто упражнение е подобно на първото. Нужен ви е часовник, който има стрелка за секундите. Лягате си удобно на леглото и започвате да гледате тази стрелка. Целта е да я следите с поглед и да мислите само за нея. Принципът е като в първото упражнение.

Друго упражнение, което повишава концентрацията и способността да се фокусирате, е да броите стъпките си, докато ходите. Това е особено силна техника. Ще се почувствате будни, освежени, вътрешно спокойни и съсредоточени след това упражнение. Толкова много хора си позволяват мислите им да са изпълнени с ментално дърдорене. Всички добри изпълнители оценяват силата на тихия, бистър ум, който се концентрира силно върху всички важни неща.

Друг метод за подобряване на концентрацията е да прочетете абзац от книга, която никога не сте отваряли. След това се опитайте да го рецитирате по памет. Правете това всеки ден по пет минути и се наслаждавайте на резултатите, които ще получите след около месец.

Колкото повече упражнения правите, толкова по-бързо ще развиете по-силна воля и концентрация. А направите ли това, ще станете по-добри във всяко едно ваше начинание! Резултата от усилията ви ще ви смае. Ще можете, както казва Уил Смит, да направите всичко, което решите, единственото нещо, необходимо за това, ще бъде да го решите!
 • fakiranp
 • inevitablee
 • antonioo
 • harrah
 • Pro2type
 • DevilsTime
 • jully
 • Lakov
 • Zografa
 • JimRaynoR
 • winday
 • dekaimetan
 • supernova14
You need to be logged in to comment