1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.
 2. Сделката ни в 7777.bg през този месец е с главозамайващо value и е най-доброто ни предложение от последните няколко години! В комбинация с двата варианта за софтуер и VIP съпорт горещо препоръчваме на всички наши играчи да се преориентират към игра в тази зала. За повече информация ни пишете по имейл на grindsupp@gmail.com или по скайп на grinderssupport.
  Dismiss Notice

Еволюцията на покера + нова зала

Published by didi8bg in the blog didi8bg's blog. Views: 4571

От доста дълго време обмислям да започна да водя редовен блог, в който да излагам гледната си точка върху индустрията. В тези среди съм от вече над 10 години, играл съм в почти всички онлайн зали, бил съм афилиейт над 8 години…

За цялото това време вярвам, че съм натрупал достатъчно опит и знания в сферата и ми се иска да споделя това с всички, интересуващи се от покер.

В този блог ще излагам личната си гледна точка, която в дадени случаи може да си противоречи дори с избора на зали, предлагани в сайта. Но това, което мога да обещая за блога си е, че ще казвам едно към едно това, което мисля и знам.

Истината е, че идеята зад този сайт винаги е била такава, хората да споделят и заедно да постигат по-големи успехи, отколкото биха могли да направят това сами.

За съжаление това нещо се изкриви през годините и вече никой не е готов да споделя знанията си с другите. Дали причината е чисто финансова или има и други неща, това реално няма значение. Наистина бих се радвал, ако все повече хора разберат, че заедно се постига повече, отколкото сам.

А оправданието, че когато учиш другите, то ти реално се прецакваш сам себе си, е повече от слабо. Нашият сайт, а и като цяло целият български пазар, са толкова малка точица на покер сцената, че дори 100% от българите да бяха професионални играчи, то това пак нямаше да се усети толкова много в световен мащаб.
Иска ми се да вярвам, че човек само може да спечели от споделянето на знанията си с най-чиста цел, като печалбите тук са много по-големи от чисто финансови…

И все пак да се върна към основната част на специално този блог.

През последните 2 месеца проведох разговори с доста покер играчи, като става дума за едни от най-добрите в България. Мнението на повечето хора бе доста идентично – покерът върви надолу и ще става само по-зле.
Интересното за мен беше, че моето мнение е тотално различно. Обсъдихме ситуацията и почти винаги се стигаше до извода, че не всичко е черно и бяло.

Сега ще се опитам да изложа основна част от възгледите си относно покер индустрията и нейното бъдеще.

Ако седнем и се замислим реално, ще видим, че покерът е нещо изключително ново, дори може да се каже, че все още е в ранните си детски години.
Реално Покер (под формата, която ние познаваме днес) съществува след 2003-та година. Тоест покерът е на 13 години! За всяка една индустрия, та дори за всяко човешко същество, това е една доста крехка възраст.
През тези кратки 13 години индустрията е преживяла повече сътресения, промени и движения от почти всяка друга.
От това можем да си направим извода, че браншът е изключително динамичен и нагаждащ се.

Ако към това добавим и общото мнение, че в днешно време „играта напълно се е променила и няма нищо общо с преди“, стигаме вече до следния извод, а именно, че покерът продължава да се изменя, еволюира, нагажда или както искате го наречете.

Но сега идва най-странния за мен момент. Явно за покер играчите е напълно нормално и в реда на нещата играта да се променя, еволюира и съответно и те да се нагаждат към нея. Защо на всички тях тогава им се вижда странно това, че и всичко ОКОЛО играта на покер се променя?
Не е ли нормално индустрията да се нагоди спрямо промените?

Нека в името на този блог да се опитаме да приемем нещата безпристрастно и да се замислим за тях в перспектива.

Ще започна от първото нещо, за което бих казал, че всеки един покер играч е съгласен – играта се е променила и е станала по-трудна.
Ако се замислим, ще видим, че този процес е напълно естествен. След като дълги години това е било игра за точно определени хора, изведнъж покерът става световен феномен, в който се изливат милиони ХОРА! (Да, за специално тази дискусия е по-важно колко хора са се появили, а не финансовата част..)

Изведнъж всичките тези хора започват да играят тази игра и някакъв процент от тях са наистина привлечени към нея, дали заради математиката, дали заради хазартния елемент или просто заради финансовия стимул.
Това всичко води до един естествен процес на обучение и развитие. А това развитие е неизбежно!

Ще си позволя да дам аналог със Starcraft. В ранните години на играта все още не можеше да се правят записи на изиграните игри. Съответно тогава имаше нереално голяма пропаст между професионалните играчи и аматьорите. А причината беше, че никой не можеше да види какво точно правят протата и единствено можеше да се опитва да копира по свой си начин. В момента, в който се появиха така наречените риплеи, недоволството сред про играчите беше огромно… „Ама как така той ще ме гледа какво правя, нали аз съм си го измислил“. Това недоволство продължи не повече от 6 месеца, но вече риплеите са неизменна част от гейминг света и винаги ще останат в него.

Подобни неща не просто се случват в покер сцената, те са ежедневие за нея.
Първо бяха обучителните сайтове… много хора бяха недоволни, че такива дори съществуват. Но истината е, че прогресът не може да се спре, само защото някой не иска да споделя знанията си.
В днешно време този тип сайтове са просто част от бранша и всеки ги приема за нещо напълно нормално.
Изведнъж спомагателните програми започнаха да се развиват с главоломна скорост и за няколко години не просто надминаха всички очаквания, но и вече се разглеждат като пречка за индустрията.
След това списъкът е дълъг: черен петък, регулирани европейски държави, фалирали зали и т.н. Всички тези неща са част от трансформацията на покера.

Точно в момента сме свидетели на един изключително интересен момент от тази история.

Залите премахват и променят сделките си, нови пазари се затварят, други се сливат, а трети тепърва ще влизат в голямата сцена.
Голяма част от покер играчите гледат единствено и само това, което тях ги интересува, а именно – колко играя, колко печеля. Което би било страхотно, ако бяха програмисти или трактористи, но не и покер играчи.

Всяка една зала в последно време говори за „покер екологията си“. Ама какво е това?
Най-общо казано, това е информацията, дали залата става за игра, или не. Ако дадена зала няма добра екология, нито един от вас няма да има желание да играе там.
Съответно, за да подобри това, всяка зала предприема различни стъпки. Първата стъпка е да се намалят сделките, както за играчи, така и за афилиейти.

Основните причини за това са две:

1 – залата иска по естествен начин да изгони най-неподходящите играчи за нея

2 – залата иска да използва средствата от разликата между сделките за реклама и привличане на нови играчи.

Или поне на хартия нещата изглеждат така… Проблемът е, че голяма част от залите не са лицензирани на голяма част от пазарите, а това води до невъзможност за рекламиране на тях.
Логиката зад първата причина всъщност е доста проста – ако един играч печели от това, че залата е довела слаби играчи, за които реално тя е платила да дойдат, то намалената сделка на играча реално е неговата „такса“ за водене на риба в залата.
Като тази логика е една и съща, както за печеливши играчи, също и за така наречените рейкбек прота. Те просто забравят, че за да си break even в покера – означава, че печелиш (все пак този рейк, който се плаща, е част от сметката).

Промените са много и всяка компания сама преценява, как да ги приложи: различни методи за смятане на рейк, различни условия за печалба, лимити на теглене и депозиране, списъкът е дълъг и ако тръгна да описвам причините за всяко едно нещо, май няма да си ходя скоро от офиса, а аз искам да си тръгна по някое време днес :D
Но все пак, ако имате интерес към тези теми, може в следващи постове отново да си изложа гледната точка.

Нека да погледнем каква стратегия за справяне с днешната покер сцена са избрали китайците от Natural8.

Natural8_800x229.jpg

Преди да започна да пиша за залата, ми се иска да изясня отново нещо. В този блог ще представям мислите си точно, каквито са, и ще пиша абсолютно честни от моя гледна точка ревюта на залите, които предлагаме, но в същото време ще го използвам, за да показвам и промотирам всичко, с което се занимавам.

Natural8 е китайска зала от мрежата на GG Network. Мрежата е с доста противоречиви мнения и коментари за нея, а всичко това е именно заради странната стратегия, която са предприели Китайците.
Залата следи всички играчи чрез интересен алгоритъм. Това го има във всяка една зала де, просто опира до самата зала, колко добре ще направи своя и за какво ще го използва.

Този алгоритъм следи броя маси, на които играете, блиндовете, с които сядате, дали използвате Auto Buy-in опцията, дали използвате Auto Rebuy опция, дали играете само 1 вид разновидност на покера, дали sit out-вате на други играчи и още куп други неща.
След като за даден играч се съберат достатъчно данни, той се определя с индекс, свързан с покер екологията на залата. Ако играчът се окаже, че не е подходящ, то той се следи известно време и след това бива помолен да си тръгне от залата и повече никога да не се връща в нея. Ако играчът все пак си направи нова сметка и те го хванат (а повярвайте ми, доста е лесно), тогава вече може да се стигне и до конфискуване на средствата.
Хубавото е, че в голямата част от случаите, стига играчът да не е направил нещо в разрез с правилата на залата (разбирайте някаква пълна простотия), балансът по сметката се изплаща напълно.

На първо четене изглежда безумно?
С тази стратегия в момента залата е може би с най-добрата игра онлайн, трафик има повече от повечето големи мрежи/зали, а софтуерът на залата е един от наистина добрите, които съм виждал и ползвал.

Е да, но какво ни грее нас това, ако ни гонят?

Тук идва момента, в който се оказва, че за залите е важно не само колко печели даден играч, но и каква стойност носи той на нея!

Съответно има редица изисквания, които ако даден играч спазва, е много по-малко вероятно да го изгонят от залата.

А нещата, които е хубаво да се следят, са:
 • Да не се използва Auto-Buy-in и да се сяда с различен брой блиндове по масите. Това се прави с цел рибата да не разбира, че всички са регове, а по-скоро да си мисли, че играе с други хора като нея.
 • Да не се използва Auto-Rebuy опцията. Това е малко по-неприятно, но и тук идеята е същата. Спазването реално не е толкова трудно, просто не ребайвайте за всеки загубен блинд, а когато спаднете под нещо, което вие сте определили
 • Да играете на различен брой маси. Ако играете над 6 маси, дори няма значение, просто по този критерий сте редовен играч. Но ако са под 6, е хубаво да са различен брой, една сесия на 4, една - на 3 и т.н.
 • Програмата е настроена да следи и за статистиките ви. Явно и китайците са гледали доста онлайн обучителни видеа, защото според тях, ако разликата между статистиките ви е прекалено малка ( 23/21), то вие сте редовен играч, а ако лимпвате и това се увеличи (23/14), то вие сте си чиста риба. Е бих казал, че има доста играчи, които може да поспорят с тях, но това е друга тема. Съответно за хората, които играят стратегия, която включва лимп, залата е перфектна. За всички други - не е лошо да си изберете някоя и друга позиция, в която да раздвижите играта си.
 • Препоръчително е да се играе не само един вид покер. Идеята е, че ако в залата има само и единствено Холд Ем кеш играчи, то всичко друго в залата е тотално умряло. Но ако редовните играчи играят и 5% други игри, малко омаха, някое турнирче (малки са като наградни фондове, но хората наистина не знаят силата на ръцете), някой друг spin&go, то тогава тези игри ще се напълня и с риба. Просто рибата отваря, вижда къде има игра и сяда, тя не си избира маси и т.н.
 • Едно от най-важните изисквания е да не се sit-out-ва срещу други играчи. Причината е доста проста – да няма 20 маси с по 1 или двама човека, които не си играят. Докато има място на всички маси, няма причина да се отваря нова. А в същото време, ако даден играч sit-out-ва срещу друг играч в 99% от случаите той е редовен играч.За съжаление, това е и най-бъгавата част от алгоритъма им и е най-добре просто никога да не sit-out-вате.
Подобен тип зали в момента набират скорост доста бързо и стават все по популярни.
И отново се връщаме на темата с трансформацията на покер сцената:
В началото никой не се интересуваше от рейкбек, изведнъж това се промени и всички започнаха това да гледат.

След това започна рейкбек война между залите, от която те само губeха и това беше момента, в който спряха да дават свободно рейкбек, забрани се тази дума и т.н.
Първо хората не знаеха какво правят, след това имаше обучителни сайтове, вече хората предпочитат програми за анализиране и т.н.
Залите първо търсеха играчи, които правят по 10 000 рейк, сега търсят играчи които да губят по 10 000.

Това и много други неща са част от тази трансформация, за която говоря. Неща, които първоначално ни се струват като нещо безумно и невъзможно, а след известен период от време започваме да приемаме за нормални.

Отделно ще напиша и доста по-дълго ревю на залата, надявам се да е готово до 2-3 дни.

В това време всеки желаещ да изпробва залата може да ми пише на лично, за да обсъдим ситуацията, да видим дали е подходяща за него и да измислим правилната стратегия.


Ако междувременно тръгвате да се регистрирате, много е важно да спазите следното изискване, за да можете да бъдете тракнете през нас и да се възползвате от предстоящите интересни промоции през ноември:2342_733e2b4b2ff821e993e9f01b94d0e75b.pngПокерът няма да изчезне, покерът не умира, той просто се изменя. А играчите, които се променят с него, ще имат възможността да останат част от сцената и да продължат да го използват в своя полза.

Attached Files:

Olema, leopad70, whyasker and 8 others like this.
 • gazavat
 • didi8bg
 • spirtaa
 • Hristo82
 • gazavat
 • didi8bg
 • didi8bg
 • didi8bg
 • spirtaa
 • spirtaa
 • didi8bg
 • didi8bg
 • niki6a87
 • Hristo82
 • didi8bg
 • c00ltheSummer
 • didi8bg
 • push
 • didi8bg
 • Ivailo15
You need to be logged in to comment