1. Този форум използва бисквитки. С посещаването му, Вие се съгласявате с метода ни на тяхното използване. Научете повече.

Защо ПИБ ще оцелее?

Дискусия в 'Общ покер форум' започната от ngl11, 28 юни 2014.

 1. ngl11

  ngl11
  Expand Collapse
  Well-Known Member

  Съобщения:
  1,244
  Трофейни точки:
  53
  Оценки:
  +25 / 1 / -2
  Покер ръце:
  Въпроси за домашно. Въпросите са почти риторични, но поне малко трябва в главата за да се сетиш за отговорите.
  1. Защо точно ПИБ се атакува, а не Уникредит, дск, райфайзен, алфа?
  2. Защо атаката към ПИБ е точно в деня на предизборните консултации и изтегления почти 3млрд. лева (1.46 млрд евро) дълг.
  3. Защо международна финансова институция ще ни отпусне заем ден по-рано, ако банковата ни система е нестабилна и е рисково състоянието на държавата?
  4. Защо този заем е с 3% лихва, която се оказва изненадващо ниска дори за г-н министър-председателя пътник?
  5. Защо до преди година КТБ беше банката на власта и през нея минаваха 55% от държавните пари (парите на всеки един български гражданин), преди нея тази чест имаше сибанк(тогава българска, след това купена от белгийци) и честта, която и биваше оказвана, приключи?
  6. Защо нито една от "умните" ни икономически тикви днес цял ден не излезе да отговори с елементарни разбираеми думи за средностатистическия човечец отговорите на поне първите три въпроса?
  7.Защо бе, защо?
  8. Защо продължаваме да се спасяваме поединично и да не ни ебе какво ще се случи със нашите приятели, познати, роднини и какъв ще бъде резултата от спасяването на собствената ни кожа с цената на всичко?
  9.Защо и докога, бе?
   
 2. zxcvb

  zxcvb
  Expand Collapse
  Well-Known Member

  Съобщения:
  70
  Трофейни точки:
  6
  Оценки:
  +0 / 0 / -0
  Покер ръце:
  Няма да отговарям на всичките ти въпроси, само на най-важните според мен. Защо - защото, ако престъплението кражба не е запретено от закона, би имало умопомрачително количество кражби, е същото е и при най-горния етаж от властта. Защото след като от народните избраници не се търси отговорност за деянията им, те естествено необезпокоявани ще продължават да забогатяват, защото, знаете, хората са алчни. Тук ще кажете "да ама съдебната ни система не работи и е корумпирана затова !" а аз ще кажа, че след като съдебната система не функционира правилно НИЕ трябва да се погрижим за това. НИЕ трябва да направим държавата такава каквато искаме да е, иначе никой няма да го направи вместо НАС. И от тук мисля да направя един плавен преход към втория важен според мен въпрос ДОКОГА- докогато не се създаде гражданско общество, което да има ясна позиция и да не се поколебава да отстоява своите интереси. Тук според мен ситуацията е отчайваща, двигателят на това общество трябва да са интелигенти и хора с висок морал (да кажем, че от по-младото поколение може да се отсее такъв двигател и да изпъкнат нужните личности), за да има истинско гражданско общество обаче трябва и голям процент от населението да мисли по тази начин и да има този морал. Вследствие на масовата деградация, необразованост, оскотяване и БРУТАЛНИЯТ ни манталитет смятам, че последното е доооста трудно постижимо.
  Основното, което искам да кажа е, че проблемът според мен е преди всичко в липсата на гражданско общество. Едва след създаването му може да се говори за упражняване на натиск от това общество срещу властта и реформиране на народната политика.

  П.С. Това е лично мое мнение и естествено не съм засегнал всички важни моменти, но темата е доста широка и обширна, засягащи изключително много звена от обществения и публичния живот/манталитет, за да се изчерпи с един пост
   
 3. ngl11

  ngl11
  Expand Collapse
  Well-Known Member

  Съобщения:
  1,244
  Трофейни точки:
  53
  Оценки:
  +25 / 1 / -2
  Покер ръце:
  Валутният борд е механизъм, който не е нито панацея, нито индулгенция
  Слушам мантрите за невъзможността да се срине валутния борд, защото трябвало решение на Народното събрание. Има разлика между стабилността на банките и на валутния борд - това не са тъждествени понятия. Разбирам необходимостта от поддържане на доверие към борда и към стабилността на банковата система. Напълно поддържам усилията в последните дни за затваряне на темата. Но това трябва да става въз основа на информираност и откровеност, която генерира доверие, а не на религиозна вяра. Бордът има нужда от умело ръководство и политика на БНБ, на правителството, на политиците и на институциите - глупаво е да си мислим, че при всяка политика и при всяко действие на партиите и на обществените фактори той ще остане стабилен. Що се отнася до аргумента, че само със закон може да падне - то това е болезнено наивно и лесно се оборва - да не би революциите да са станали с законодателен акт или пък кризите, икономическите и социални катастрофи да чакат санкцията на Парламента?.

  Повтарям това което казах - атаката срещу банките и стабилността, ако не успее през парадния вход да срине борда, може да го направи и го прави като ерозира неговите фундаменти - в това число постепенно дестабилизира финансовия сектор и банките, отслабва способността на икономиката да генерира значителни експортни постъпления и усилва слабите звена и "дупките" в политическия процес /отлагането на изборите/, бюджета или банков надзор. Да се говори, че всичко е "цветя и рози" и всички банки са еднакво добре, и че вложителите не трябва да се интересуват от това как банките се управляват е опасна заблуда и по същество представлява престъпно действие. Банките не могат да бъдат изолирани като острови на стабилност от икономическата и политическа реалност. Нито пък могат да бъдат изолирани от дефицитните процеси в икономиката и политиката.

  Вече се стига се до абсурди - БНБ ще забранява критиката срещу банките и разкриването на информация, която можела потенциално да ги дестабилизира!? Това си е тоталитаризъм в действие и антипазарна мярка, която е непонятна в България на 2014 година. Въпросът не е само в това, че БНБ и политиците иска да оправдаят собстевните си грешки в реакциите на паниката.

  Ами ако действително нещата не са добре и ако има проблеми, за които ръководството и акционерите на банките не искат да се отчитат пред обществото. Ами ако нещата с надзора не са както трябва, както подозира прокуратурата? Това, пак повтарям не означава, че банките са по-здрави или по-слаби, защото няма съмнение, че повечето наши банки са по-стабилни от западните им аналози. Но прозрачността и информираността са най-добрата терапия срещу слухове и панически внушения. Но съждението, че всички наши банки са по дефиниция или само благодарение на борда са еднакво и равно обречени на стабилност си е формено невежество. Тепърва трябва да оценим ефекта на дупката от над 7 милиарда лева в енергетиката, и аналогичните бюждетии дупки в здравеопозването, социалната сфера и т.н.

  Политическата нестабилност в България може да срине и ерозира Борда независимо от това, че промяната му формално става чрез акт на Парламента. Така, че стига пустословие и самодоволство. Нещата са сериозни. Хората, които отвътре и отвън искат да дестабилизират България разчитат на внушения, на слухове, на полуистини и на закрити за общественото внимание теми. Паниката стъпи върху липсата на достатъчно информация в обществото за състоянието на банковата система и на конкретните банки, върху необяснимите действия или бездейстивя на конкретни институции и политически лица. Доверието се гради не със забрани, а с информираност и реални реформи, а не с абстрактни и абсолютни мантри.

  Тъжното в този нелеп напън на БНБ и на група парламентаристи е, че вместо да добави, той намалява доверието в качествата и здравия разум на лидерите, които са призвани да пазят националната сигурност във финансовата и банкова сфера.

  Не мога да не си спомня за класическия цитат от един вече покоен бивш руски премиер - "уж искахме за добро, а се получи както винаги". Във всичко трябва стил и принципност, иначе и най-добрите намерения пропадат в посредствеността на текущата конюнктура и дребните човешки страсти..

  http://idvassilev.blogspot.com/2014/07/blog-post.html?view=magazine
   
 4. Spitfire

  Spitfire
  Expand Collapse
  Well-Known Member

  Съобщения:
  2,170
  Трофейни точки:
  98
  Оценки:
  +381 / 30 / -51
  Покер ръце:
  tl;dr
   
 5. ngl11

  ngl11
  Expand Collapse
  Well-Known Member

  Съобщения:
  1,244
  Трофейни точки:
  53
  Оценки:
  +25 / 1 / -2
  Покер ръце:
  dalech ne e zaduljitelno, cheteneto ne se otdava na vseki ;)
   

Сподели страницата