1. Този форум използва бисквитки. С посещаването му, Вие се съгласявате с метода ни на тяхното използване. Научете повече.

За или против: 30-секундното правило на WPT

Дискусия в 'Покер новини' започната от Admin, 25 март 2014.

 1. Admin

  Admin
  Expand Collapse
  Administrator

  Съобщения:
  2,153
  Трофейни точки:
  38
  Оценки:
  +14 / 0 / -3
  Покер ръце:
  Наскоро от World Poker Tour проведоха анкета сред играчите относно въвеждането на т.нар. "shot clock" - лимитиране на времето за взимане на решения на покер масата по време на турнир. Идеята е играчите да имат по 30 секунди време, за да решат дали ще чекват, рейзват, плащат или фолдват. Целта на нововъведението ще е да елиминира случаите на така нареченото "танкване" - когато играчите използват излишно дълго време, за да вземат елементарни решения.

  Да си представим сега, че с известна доза късмет се озоваваш на един такъв голям турнир от веригата на WPT, останали сте 20 в игра и ти си на телевизионната маса. Идеално! Най-накрая семейството ти и приятелите ти ще могат да видят с какво се занимаваш от толкова много време. Класирал си се през сателит и вече си близо до големите пари, вълнуващ момент!

  Vanessa Selbst
  Идва и тежък момент - Vanessa Selbst е на масата ти и решава да те 3-бетне. Ти поглеждаш надолу, само за да си припомниш - [Ah][Kh]. Какво сега?!? Може да платиш и да гледаш флоп, надигравайки се срещу една от най-големите звезди на съвременната покер сцена. Е, или поне така се води. От друга страна можеш да влезе all-in и да се надяваш да си фолдне високия чифт или да ти плати - с по-слаба ръка. Гледал си я по телевизията и знаеш, че можеш да очакваш почти всичко от нея. И тя те вижда, аматьорче на масата, рекреационен играч и знае, че всяка стъпка нагоре в payout структурата за теб означава нова количка, онзи супер джиджан лаптоп, за който отдавна си мечтаеш или да заведеш милото най-накрая до Виена. За Ванеса $8,000 не са нищо. Дали не се опитва да те натиска с големия си стак? Дали наистина не държи нещо силно?

  Докато се колебаеш с решението си, чуваш "Господине, имате 10 секунди време за действие - девет, осем, седем...". След пет секунди ръката ти ще бъде фолдната и ще започне ново раздаване. А какво, ако от нея зависи дали ще спечелиш турнира и $1 милион награда за първо място?


  "Четири, три, две..."
  30-секундното правило на WPT
  Това в момента не може да ти се случи, но е възможен сценарий, ако наистина се вземе решението за новите промени в света на покера. По време на LAPC oт World Poker Tour проведоха въпросното проучване сред играчите и се установи, че 80% от тях подкрепят едно такова евентуално ново правило. То ще елиминира прекаленото бавене на време от страна на много играчи в турнира и ще бъде в отговор на множеството оплаквания в последно време, че покер играта е станала много скучна - именно поради наличието на такива играчи, на които всяко действие на масата им отнема по 2 минути. Това забавяне намаля и броя изиграни ръце на час/на ден в турнира.

  Предложението е играчите да имат по 30 секунди да вземат решение - в противен случай ръката им ще бъде фолдната. Играчите ще разполагат и с два (или повече) специални жетона за време, с които могат да поискат допълнително време от 60 секунди - по тяхно желание. Когато играчите изчерпат тези жетони, ще получат нови, едва когато продължат в следващия ден от турнира.


  За и Против
  Както можете да предположите, това предложение предизвика много дискусии в покер обществото. Според Lance Bradley, многоуважаван редактор в Bluff, това предложение пропуска един от основните моменти в играта на покер - факта, че един абсолютен аматьор може да седне на маса с най-добрите играчи в света и да има равен шанс за победа с тях. Според Lance Bradley това правило ще помогне допълнително на "протата" срещу новаците.

  И ако се върнем на сценария от преди малко, трябва ли да използваш жетона за време срещу Ванеса? Ако го запазиш за по-късно в турнира, няма ли да ти е по-ценен? Ами какво, ако имаш само един? Или си имал два, но вече си ги използвал? Това увеличава ли вероятността Ванеса да блъфира?

  30-секундното правило на WPT
  Покерът е игра с вземане на решения, това е част от нещата, които обичаме в нея. Напоследък много се обсъжда как да задържим рекреационните играчи в индустрията. Но този часовник няма ли повече да ги напрегне и отблъсне от играта? Няма ли да бъде използван от професионалистите за внасяне на допълнителен натиск срещу останалите?

  Проблемът с продължителното мислене не е нов. Вече има начин да се преборим с него и това е "обявяването на време". Проблемът е, че често се счита за неспортсменско да го правиш срещу опонента си в ръка. Понякога играчите изглеждат като кретени за останалите на масата, защото не са оставили достатъчно време на опонента си, за да вземе решение в ръката. (Друг е въпросът, че понякога същият този опонент държи 5 high и се прави, че мисли, за да изглежда, че хвърля кой знае колко силна ръка").

  Според Bradley играчите на масата носят отговорността за бързината, с която се играе на масата. Ако някой играч злоупотребява с бавенето си, обявете му време за взимане на решение. И обратно, ако ви обявят "time", не го приемайте лично. Просто вземете мерки и забързайте малко нещата. Преди време Даниел Негреану обяви публично, че няма да толерира подобни играчи и ще им обявява "time" при всеки подходящ случай.

  Според Lee Davy това нововъведение от страна на WPT е точно нещото, от което играта се нуждае. Ето какво казва той в блога си: "Покерът може да бъде много скучна игра. Ако си достатъчно злощастен да седнеш на маса с мълчаливи играчи, те очаква много скучен ден. Характерите са това, което прави играта интересна. Не че няма магически моменти в покера. Има. Но можете ли да си представите през колко безинтересни ръце трябва да се премине, за да се натъкнеш на няколко ценни находки, които да опишеш в репорта на живо или да излъчиш на телевизионната публика?"

  И проблемът не е в тежките решения, които някои играчи трябва да вземат. А дребните неща. Целта нa WPT е да представи на телевизионната публика играта на покер като нещо вълнуващо и адски забавно. Понякога има заплетени ръце и ситуации, в които изпадането на играчите в тежък размисъл придава допълнително напрежение и заряд за зрителите.

  "Едно от нещата, които съм установил в практиката си", казва Davy, е, че хората просто обичат да подражават на другите хора и това е изцяло на подсъзнателно ниво. Като започнеш от израженията на лицето, начина, по който се хвърлят чиповете в пота и стигнеш до маниера на мъкване на картите и триковете за игра с чиповете. Всички ние се опитваме да влезем в някакви рамки на поведение на покер масата, копирайки останалите. И точно затова играта е толкова адски бавна! Някои играчи копират други, правейки всяко действие след определено време, мислейки си: "Сега, ако се фолдна прекалено бързо, всички ще ме помислят за рибок и ще разберат, че не знам точно какво се очаква да направя, защото не изглежда, че имам тежко решение пред себе си". Точно затова всички си дават вид на големи професионалисти и ползват около 30-40 секунди, само за да фолднат дама и три от ранна позиция. Има дори играчи, на които им отнема по 30 секунди да огледат всички на масата - преди дори да са погледнали своите карти.


  "Ако Тимошенко го може, значи можем и ние"
  30-секундното правило на WPT
  И какво ще стане при въвеждането на едно такова правило? Покер игрите ще се разпаднат ли? Или просто ще се адаптираме? Според Lee Davy "ako Тимошенко го може, значи можем и ние". Всички, които са наблюдавали играта на Евгени Тимошенко, знаят, че той обича да използва максимално времето си. Но значи ли това, че той не може да вземе решение за по-малко от 30 секунди? Не, разбира се. Той просто не е свикнал, защото не му се е налагало.

  И какво се случва, ако му отнемем този лукс? По време на Aussie Millions $100,000 Challenge имаше подобен часовник и Тимошенко спечели турнира както и AUD $2 милиона. Значи можело!

  Може би играчите ще си отдъхнат и ще си кажат "Разгеле - няма да ми се налага да търпя всички тези тъпотии и изкуствено бавене повече".

  Източник: Bluff, PokerListings
   
 2. Bl0ckerZ

  Bl0ckerZ
  Expand Collapse
  Member

  Съобщения:
  13
  Трофейни точки:
  1
  Оценки:
  +0 / 0 / -0
  Покер ръце:
  ne e losho kato ideq no 30 secundi sa malko za tolkova deep turniri kato ept,wpt etc spored men
   
 3. Zografa

  Zografa
  Expand Collapse
  Super Moderator Staff Member

  Съобщения:
  3,904
  Трофейни точки:
  128
  Оценки:
  +740 / 14 / -20
  Покер ръце:
  И според мен, по скоро 1 минута да го направят.
   
 4. Chus

  Chus
  Expand Collapse
  Well-Known Member

  Съобщения:
  457
  Трофейни точки:
  33
  Оценки:
  +12 / 1 / -0
  Покер ръце:
  Може да сложат часовници като на шаха и всеки да има допълнителни 5мин на всяко ниво :D
   
 5. Hades

  Hades
  Expand Collapse
  Well-Known Member

  Съобщения:
  414
  Трофейни точки:
  58
  Оценки:
  +198 / 10 / -6
  Покер ръце:
  тъпо е имо, може да стане, ама да имаш и 5мин тайм банка примерно, но то пък няма как да се приложи
   
 6. AstraLa

  AstraLa
  Expand Collapse
  The One, the Only, Misteeeeeeeeeeeeer...!

  Съобщения:
  1,450
  Трофейни точки:
  113
  Оценки:
  +588 / 12 / -11
  Покер ръце:
  Супер добро ми изглежда на мен :)
   
 7. RealSot

  RealSot
  Expand Collapse
  Well-Known Member

  Съобщения:
  1,862
  Трофейни точки:
  113
  Оценки:
  +730 / 22 / -36
  Покер ръце:
  Според мен това е тъпо решение, ако бъде прието.
  Ако искат бърза игра хората да играят в интернет...
  Наистина има дразнещи хора дето мислят докрай и те танкват с нътс ама това е положението.
   
 8. toxic

  toxic
  Expand Collapse
  Well-Known Member

  Съобщения:
  942
  Трофейни точки:
  18
  Оценки:
  +73 / 15 / -6
  Покер ръце:
  Според мен решението не е добро.
   
 9. margenov

  margenov
  Expand Collapse
  Well-Known Member

  Съобщения:
  209
  Трофейни точки:
  18
  Оценки:
  +3 / 1 / -1
  Покер ръце:
  Аз като импулсивен играч ми харесва това правило.
   
 10. trino

  trino
  Expand Collapse
  Well-Known Member

  Съобщения:
  308
  Трофейни точки:
  33
  Оценки:
  +6 / 0 / -1
  Покер ръце:
  след като гледах фт_то на Симо и Румен мисля ,че даже е задължително това правило да се наложи.
   
 11. margenov

  margenov
  Expand Collapse
  Well-Known Member

  Съобщения:
  209
  Трофейни точки:
  18
  Оценки:
  +3 / 1 / -1
  Покер ръце:
  +1
   
 12. margenov

  margenov
  Expand Collapse
  Well-Known Member

  Съобщения:
  209
  Трофейни точки:
  18
  Оценки:
  +3 / 1 / -1
  Покер ръце:
  Отдавна не е писано по темата. Според мен 30-45 секунди би било ок, ако на всеки 2 часа играно време получаваме и по 1 минута тайм банка. Като максималното време, което да можем да ползваме на ден ( от тайм банката ) да е 4 мин.
   
 13. pokergt

  pokergt
  Expand Collapse
  Well-Known Member

  Съобщения:
  63
  Трофейни точки:
  8
  Оценки:
  +4 / 1 / -1
  Покер ръце:
  И на мен ми допада ... има някои тъпаци , които всяка ръка бавят без причина .. само дразнят обстановката...
   
 14. Spitfire

  Spitfire
  Expand Collapse
  Well-Known Member

  Съобщения:
  2,170
  Трофейни точки:
  98
  Оценки:
  +381 / 30 / -51
  Покер ръце:
  Слагат просто "clock call" бутон до всеки играч, който може да се ползва след 30тата секунда примерно и всичко е решено. Избягва се евентуален социален сблъсък между тоя дето мисли и тоя дето е натиснал бутона и същевременно им се дава опцията на хората сами да преценят. Да сложат 30с макс за всеки е малко пресилено
   

Сподели страницата