1. Този форум използва бисквитки. С посещаването му, Вие се съгласявате с метода ни на тяхното използване. Научете повече.

Виртуални пари. (дигитални валути)

Дискусия в 'Общи приказки' започната от toxic, 16 декември 2013.

 1. toxic

  toxic
  Expand Collapse
  Well-Known Member

  Съобщения:
  942
  Трофейни точки:
  18
  Оценки:
  +73 / 15 / -6
  Покер ръце:
  ВНИМАНИЕ! ЗАНИМАНИЕТО С ДИГИТАЛНИ ВАЛУТИ МОЖЕ ДА ДОВЕДЕ ДО ГОЛЕМИ ЗАГУБИ И ВРЕДИ!

  Това е покер форум и не знам до колко е удачно да отварям такава тема. Според мен не е, защото е възможно някой хора да се подлъжат и да загубят пари. Все пак имаме някакви хазартни настроения в мисленето си. От друга страна всеки има глава и сам може да прецени какво е добро за него, все пак сме големи хора! Ако прецените, че темата е вредна я изтрийте.

  Та, понеже интереса към тези пари се повиши, ще нахвърлям основните неща и така всеки от вас, ще може лесно да опита кое, какво е и как става. Ще споделям и мое лично мнение и мисли, което като цяло е негативно, за някой неща може и да не съм прав, това ще пиша с различен шрифт. Не знам за вас, но аз като прочета някакви суперлативи особено ултра, мега, адвансед, супъ- дупъ ми светва една лампичка. Мога да напиша цяла книга за нещата от живота, които не са такива за каквито ни се представят. Нещо от рода на "Совите не са това, което са". Бих се радвал да разменя коуч с Бийста, но това няма как да стане, първо защото нямам това ниво на познания за тия валути за да водя коуч и второ не е възможно да бъда научен да играя НЛ кеш. хахаха

  От години ги следя какво правят и съм 100% сигурен, че мога да ви въведа в тази материя, въпреки че не се занимавам с тези глупости. Всъщност сега ще бъде добре да се по занимавам и да рискувам например $500-$1000. Но за това ще стане на въпрос по-късно. Не знам точно от къде да започна. Материята не е трудна, няма нищо кой знае колко сложно, всеки от вас може да се справи. Но всичко като цяло е обемисто като информация и няма как да бъде написано в няколко поуста. Ще се опитам да пиша синтезирано и обобщено.

  Та, какви са тези дигитални валути?
  Ми то всички към днешно време над 90% от истинските пари са дигитални, една малка част от евро, долари и левове са напечатани на хартия. Валута е много силно казано. Пари също е прекалено. Най-точното наименование според мен е виртуални кредити. Тези пари, не са обезпечени с нищо, не са ликвидни, не са законни, не са непроследими, не са недосегаеми от правителствата, абе не са нищо от това дето ги хвалят. По всяко едно време може да се превърнат в нещо без никаква стойност. Това е една голяма измамна схема, понци схема, която ще се срути в най-скоро време. Най-интелигентната пирамида измисляна някога от човека. Риска е огромен. Всичко това не пречи на тарикатите да се занимават, те разсъждават на принципа "Ride the Wave " или да яхнат вълната. Няма значение кое какво е и колко е фалшиво, целта е да се прави профит. Риска всеки сам си преценява до колко е готов да поеме. Това ще направим и ние, ще рискуваме само пари които не е проблем да загубим. Няма да се увличаме. Запомнете добре, това е само игра. Няма нищо истинско в тия дигитални валути. Нещо много важно! В една голяма част от софтуера който се ползва за тези валути има вируси, най-често са троянци, миньори и джакъри (jacker). Трябва много внимателно да пипате. Добре ще е , да ползвате друг компютър или виртуалки. Борсите също са нелегални и една голяма част от тях са изчезнали с монетите и парите на клиентите си. Ако нещо по веригата се прецака, няма съпорт, няма на кого да се оплачете. Стане ли фал, често духате супата.


  В нета има много информация, ще се наложи да търсите и четете това онова. Аз не мога да напиша всичко, пък и едва ли ще съм в състояние да отговоря на всички въпроси.
  Най-голям световен форум https://bitcointalk.org
  Един от големите БГ форуми http://hardwarebg.com/forum/forumdisplay.php/25-Distributed-software

  Понеже в момента БТЦ е прекалено скъп за купуване, трудността е прекалено висока за копане, ще направим нашите упражнения с други валути. Почти всеки ден излизат нови валути. Не е ясна точната им бройка, но са над 500 повечето са еднодневки. Те всички до някаква степен са копия едни на други. Нещата са сходни.

  За да ползвате валутите трябва да имате портфейл. На всяка валута портфейла важи само за нея. Не може да се пращат и получават пари кръстосано. Може да се обменят на борсите. В тези борси не трябва да държите много пари, не са сигурни. Има няколко начина да си направим портфейли. Локален на компютъра. Офлайн на отделен компютър. Разпечатан на хартия. В някоя борса. В онлайн сайт. Специални хардуерни порфейли. За малки суми може да ползвате http://blockchain.info/wallet тук можете да си направите портфейл само за първата валута биткойн. Има тънкости за създаване на добър портфейл, за това по-късно. Трябва да генерирате много случаен частен ключ и да защитите портфейла с две пароли, които да са мръсни и гадни. хахаха
  Важният файл е Wallet.dat трябва да бъде криптиран и да имате бекъп на няколко носитела. Загубите ли файла, забравите ли паролата, портфейла ви е в канала. Няма начин да го отворите. Ние за начало за малки суми ще ползваме портфейл за биткойн в http://blockchain.info/wallet, но ще създадем частният ключ сами в офлайн среда от скриптове, след което ще унищожим системата където сме създали ключа, за да сме сигурни че няма да изтече инфо. После ще го инпортнем в http://blockchain.info/wallet. Та, частният ключ на всяка сметка трябва да е много таен, той не се казва и дава на абсолютно никой и се пази в тоя wallet.dat , за това wallet.dat трябва задължително да е добре криптиран и да имаме негови копия. В противен случай изгаряте. Публичният ключ или адреса на който ще получавате парите се дава на всеки. Можете да правите неограничен брой портфейли и сметки в тях. За вероятност от колизии и други подробни неща няма да говорим сега. Единият начин за сдобиване на монети е да ги купим или някой да ни прати на адреса. Другият начин е да ги изкопаем. В началото си всяка една монета е можело да се изкопае с CPU защото трудността е била ниска, после са се появили копачи с GPU, FPGA и сега са актуални ASIC машините. Това копане представлява много сметки и когато се реши сметка със сложност над текущата копача получава награда монети. Биткойн смята хешове/хашове double sha256. Хеш е алгоритъм от набор от функции при който се преобразува информацията. Нещо подобно на криптирането, но с разликата че от резултата-хеша не може да се получи обратно първо-образа. Нещо като md5. Когато трудността стане прекалено висока, не е оптимално да се копае соло , за това много копачи се събират да копаят заедно в басейни (пулове). Има различни схеми на разпределения, комисионни и т.н. Много подробности има. Много разводнено пиша, май. Ще подкарам по сбито.
  Та, понеже към днешно време е прекалено рисковано да купува скъпа валута. Може да пукнем балона, да го е. хахаха Ще направим второто ще копаем.
  Към този момент БТЦ има смисъл да се копае само с ASIC и то след много сметки. Трябва много добре да се прецени мощността на копачката и началния ден на започване. Според мен не е профитно да се купува ASIC.
  LTC се копае с GPU. Има много хора които копаят тази валута. Не мога да преценя дали си струва. Ся, ако си купя един компютър за игри, когато не играя ще го пусна да копае. За да избива парички. Всеки модел видеокарта има различни способности и различен режим на работа, трябва да се подбере и настрои ... Има много подробности там, сега няма да ги коментирам.
  Та, може да се копае и с CPU. Когато валутата е нова или е така направена, че да може да се копае само с CPU можем да подкараме матрицата. Това ще направим и ние. Трябва да внимавате какви файлове сваляте и какви копачи инсталирате. Има уж оптимизирани копачи, които съдържат троянци. Има и такива, които съдържат миньори(тайно копае за някой друг, но ползва нашите ресурси), те показват по-високи данни за копане, но те разбира се са фалшиви.
  Та, ние ще подбираме и копаем някаква подходяща валута и после ще е я разменим за долари, евро или друга такава. Извинявам се за лошата граматика, имах неприятни учителки по български език и бойкотирах този предмет.
  Очаквайте по-късно продължение с практика. :)
   
  Последна редакция: 16 декември 2013
 2. paf85

  paf85
  Expand Collapse
  Well-Known Member

  Съобщения:
  63
  Трофейни точки:
  8
  Оценки:
  +3 / 0 / -0
  Покер ръце:
  значи да го разбирам че хем мислиш вероятността да се направи профит от такива оферти е малка , хем си решил да пробваш с цел да видиш дали работят такива схеми.. според мен от абсолютно всяко нещо може да се печели ама от абсолютно всичко , но това изцяло зависи от куп фактори сред които най важните са : креативност, мислене, занимание, дисциплина, късмет, умения, практика и още стотици.. ще следя с интересн случая , но мисля че е подвеждащо това дали един ще успее или не... просто всеки сам избира за себе си :Д -)
   
 3. kyoMIS

  kyoMIS
  Expand Collapse
  Well-Known Member

  Съобщения:
  231
  Трофейни точки:
  16
  Оценки:
  +2 / 0 / -0
  Покер ръце:
  Мерси за темата. Дано се включат хора с опит в тва начинание.
   
 4. toxic

  toxic
  Expand Collapse
  Well-Known Member

  Съобщения:
  942
  Трофейни точки:
  18
  Оценки:
  +73 / 15 / -6
  Покер ръце:
  Определено не "вярвам" в дигиталните валути. Дали може да се направи профит е съвсем друг въпрос. Към днешно време ... "Късно е либе за китка". Съжалявам, че не влязох в матрицата преди години, когато BTC беше $1-$2. Щях да направя някой лев. Аз и сега не проумявам, как е възможно да се случи всичко това. Няма никаква логика. Според мен, ако един човек играе покер на високи нива, няма абсолютно никакъв смисъл да се занимава с тези простотии. Освен ако му е любопитно и иска да разцъка за да види какво е това "животно" дигитална валута.
   
 5. toxic

  toxic
  Expand Collapse
  Well-Known Member

  Съобщения:
  942
  Трофейни точки:
  18
  Оценки:
  +73 / 15 / -6
  Покер ръце:
  Понеже няма как нещата да се опишат хем подробно, хем сбито и накратко. Мисля да направим така. Първо ще започнем с по-простите работи по-обобщено и после когато се оформи общата картинка и придобиете някаква що годе представа, ще усложняваме нещата и ще влизаме в подробности. Не е лесно да се опише, пък и аз нямам лекторски умения, така че не ме критикувайте много. Та, да спомена и за борсите нещо и после започваме с практиката. Борсите за тия валути са незаконни и не регулирани. Няма никакви правила, изисквания за обем и т.н. Повечето от тях са анонимки. По всяко време може да се изпарят, може да ги блокират разни правителства или да ги хакнат. Цената лесно може да се помпи, ако няколко човека си препродават дребни суми помежду си на все по-висока цена. Схемата помпене и дърпане е лесна за реализиране, цената може да се манипулира. Когато има по-големи движения, особено когато цената пада, се получава голям лаг и понякога е невъзможно да се логнете. Сървърите им са слаби и ако ги атакуват също е възможно да са недостъпни. Понякога просто изчезват за определено време. Няма ликвидност, ще има моменти в които няма да можете да продадете. Това е много голям проблем. Абе, на един пазар с други краставичари се надлъгвате и си препродавате краставици. Въртележката се поддържа от любопитни нови хора, които искат да се включат в матрицата. Да имат и те дигитални валути. Когато интереса спадне, ще настане криза. Стадото купува когато цената се качва, когато пада всеки чака да падне още и за това се получават сривове. Цената на почти всички нови валути след като излязат на борсата леко се покачва, замотава се и после се срива. Има една тактика дето се практикува, тя не е много профитна, но е интересна. Търсят се нови валути и се копаят. В началото те са лесни и не е трудно да се натрупат големи количества от тях. Целта е да попаднеш на няколко от многото опита, които се пуснат по-късно във борсите и когато направят цена да се продадат. Това не е добра тактика, но е интересна занимавка. От друга старана ако успеете да улучите моментите може да направите пари и така. Някой се занимават с арбитраж, защото има много големи разлики между борсите. Понякога над 10%. Който има мерак нека се пробва, аз не бих. Не препоръчвам да се занимавате с това, въпреки че ако се прави с акъл може да се направят добри пари. Гошо, Мишо и Пешо също могат да направят борса, подобно на Чен, Чан и Чун. Могат да направят и нова дигитална валута и да я кръстят Калипетрово койн. Копират сорса на някоя съществуваща валута, променят тук-там някой параметър и готово.

  Това е нещо като капитализация на по-популярните монети. Както виждате положението не е розово. Повечето от монетите са обречени.
  http://coinmarketcap.com/

  Тука може да видите, какви са цените по борсите съпоставени.
  www.cryptocoincharts.info

  Има много други подобни сайтове, но да не претрупваме.
   
 6. EasyGame

  EasyGame
  Expand Collapse
  Well-Known Member Resource Gardener

  Съобщения:
  4,302
  Трофейни точки:
  98
  Оценки:
  +409 / 8 / -26
  Покер ръце:
  Направо ми закопа бизнеса :D

  Нещата дето ги пишеш са верни и за повечето "регулирани" валути. Само дето bitcoin и другите "валути" не могат да се печатат безразборно и максималния им брой е фиксиран във времето. Количеството е обръщение е ограничено и фиксирано, което не води до инфлация и обезценяване. Даже стойността им трябва да се качва, но това ще се разбере след време...

  Борсите не съм чул да за незаконни. Не знам за закон, който да забранява обмена на виртуални монети. А това че са нерегулирани - то е ясно. И това е най-хубавото - правителството да не ти се бърка. Може да се прехвърлят големи суми за много ниска цена, не могат да ти запорират средствата, не могат да ти ги конфискуват и т.н. (поне така се предполага :D )
  Не трябва да се държат големи количества по сайтове, понеже ги хакват и прибират парата (и уж не могат да проследят откраднатите коини). Даже някой казват че самите сайтове след време решават да съобщят че са хакнати и си прибират час от депозитите (в което няма много смисъл, но може и така да е).

  Нормално да е има спадове, след като цената рязко се покачи. Вероятно (но не е сигурно) пазара ще се стабилизира около някаква стойност. То ако знаеш какво ще стане утре - ще си милиардер...

  Тази тема е добре да се слее с предната за bitcoin-ите.

  Ето и малко клипове:

  http://www.youtube.com/watch?v=w4HGVJjqDVk

  http://www.youtube.com/watch?v=Cs6F91dFYCs

  http://www.youtube.com/watch?v=mFcTJAQ7zc4

  Като цяло има доста информация, дори и по българските форуми.Всеки който се интересува може да си потърси :)
   
 7. bladeto

  bladeto
  Expand Collapse
  Well-Known Member

  Съобщения:
  1,757
  Трофейни точки:
  36
  Оценки:
  +0 / 0 / -0
  Покер ръце:
  Нямам задълбочени познания по темата, но ето нещо, което предполагам ще е интерсно и си струва да се следи:

  circle.com
  Още за стартъпа в тази статия.
   

Сподели страницата