1. Този форум използва бисквитки. С посещаването му, Вие се съгласявате с метода ни на тяхното използване. Научете повече.

Ретро Starcraft

Дискусия в 'Гейминг форум' започната от Breeze, 22 септември 2009.

 1. Breeze

  Breeze
  Expand Collapse
  Administrator

  Съобщения:
  1,566
  Трофейни точки:
  48
  Оценки:
  +62 / 1 / -6
  Покер ръце:
  [​IMG]
  Въведение

  Ето, че дойде моментът да напиша първия си репортаж на български език... Поводът: 2v2 турнир в Добрич, проведен на 18.X.2000 в зала Top Gun. Въпреки, че на турнира не дойдоха играчи от Пловдив, Бургас и Враца, не липсваше интрига - участваха двойките, спечелили последните 2 големи 2v2 турнира в България - [o]Mr.X & DIDI8[BG] и ChromeD~NeoN & ChromeD~BOoGiE, както и силната двойка [BG]KurMur & [BG]GP. Предварително беше ясно, че тези двойки ще си разпределят челните места.

  [​IMG]
  Всички игри се играха на Lost Temple. Участието на един играч в повече от една двойка беше позволено, така че в 16-те отбора които участваха имаше много повтарящи се играчи, например AVATAR участваше в 5(!) двойки =]. BOoGiE, Mr.X и NeoN (aka NikyScum) също имаха участие в по няколко двойки. По този начин се образуваха още няколко силни екипа, които бяха в състояние да поднесат изненади... В случай на среща м/у 2 отбора в които има повтарящ се играч се играeше 1v1 между играчите, които не се дублират.

  Преди началото на турнира наблюдавах няколко игри м/у Mr.X & DIDI8 и KurMur & GP в които Mr.X & DIDI8 изглеждаха доста силни... В друга част от залата BOoGiE & NeoN загряваха на Street Fighter =]. h1.Devil от Варна, който е основно Q3 играч, демонстрираше също уменията си на любимата си игра, но се и записа за участие в BroodWar турнира заедно с BOoGiE.

  Преминаването през групите и малко безплатно шоу =]

  Известните двойки общо взето използваха игрите си в групите за допълнително загряване. Аз гледах 3-те игри в групите DIDI8 & Mr.X и най-интересната част бяха "стратегическите" разговори м/у двамата и "съветите" от страна на [BG]KurMur и [BG]GP :)) ... Общо взето обстановката беше доста майтапчийска... засега. Единствената изненада бе победата на Mr.X & Gumeniya над KurMur & GP в едната от групите. Иначе се очерта в четвъртфиналите да участват 3-те големи отбора, също h1.Devil & BOoGiE и ако не се лъжа 4 от отборите на AVATAR :)))). Понеже срещите се играха на 8 PC-та, играчите хапваха на смени по улиците на Добрич. Варненци (с които бях дошъл понеже уча в техния град) заложиха на баници с месо, а софиянци на хамбургери.

  След като приключиха всички игри в групите, последва малка пауза, в която се играха доста интересни 1v1 двубои - NeoN игра първо с KurMur PvZ, после 2 Random vs. Random игри с DIDI8, които гледах. Двамата бяха седнали един до друг, от което DIDI8 не пропусна да се възползва при началното scout-ване в първата игра въпреки леко извъртените монитори.

  [​IMG]
  Така или иначе, DIDI8 се беше паднал Terran на 3, а NeoN - Protoss на 9. И двамата играчи имат страхотно управление :О ... При много от битките нещата се решаваха за части от секундата. DIDI8 не игра с типичната за Battle.net Heavy Metal стратегия (само Vultures, Tanks & Goliaths) а заложи на управлението си, като използваше почти целия арсенал на земяните. С група невидими Wraith той тормозеше роящите се експанди на NeoN, докато за центъра се водеха постоянни битки м/у земните сили на двамата противници.

  Варненеца използа максимално по-голямата подвижност на расата си, избивайки всеки незащитен експанд който DIDI8 опитваше да построи. DIDI8 опитваше да прави същото с бързите си Vultures срещу експандите на Protoss-а, но след като NeoN успя да надделее в центъра след няколко мащабни битки м/у танкове, пехота, Vultures и многобройни Protoss-ки земни войски, положението стана безнадеждно :(. При втората игра DIDI8 се падна Protoss, а NeoN - Terran. Поради смеха зад гърбовете им двамата сигурно се досетиха кой с какво се е паднал, но DIDI8 беше лишен от шанса си за реванш тъй като дойде време да се играят четвърт финалите...

  Четвъртфинали

  Тук вече нещата станаха сериозни. Да отбележа, чест прави на организаторите, че след групите игрите бяха 2 от 3, а не директна елиминация. Ще опиша някои от игрите за които си спомням нещо.

  KurMur & GP играха срещу Avatar и Pink, като първата игра беше може би най-забавната която видях на турнира. Avatar и Pink бяха два Zerg-а, а KurMur & GP - Toss & Zerg. Първия опит за игра беше прекъснат поради мистериозен бъг (безследно изчезване на Drone по време на пауза в началото на играта), а при втория двата Zerg-а оправдаха очакванията и ръшнаха, но понеже са прекалено печени за да нападат с зерглинги, двамата пристигнаха при [BG]GP с по 2 дронки и пуснаха 4 Sunkens в базата му, използвайки собствения му creep... ОК това все още не е интересната част, знам че всички сме го виждали :)).

  Когато [BG]GP пусна екстрактор на своя Natural за да се спаси от елиминиране (беше събрал към 400 минерала и можеше да продължи с 3-4 работника които прати към Natural-а на KurMur), проклетата игра реши, че той все пак е елиминиран когато части от секундата след това му падна Hatchery-то в базата. Екстрактора си беше пуснат, но какво да се прави... Това остави KurMur срещу два Zerg-а, вярно и двата с изостанала икономика. След като спря някаква малка атака с зерглинги, той нападна по-близкия си противник с няколко Zealots и го принуди да напусне базата си с няколко работника.

  [​IMG]
  Общо взето, изглеждаше сякаш го е отстранил, но познайте къде се настани този полумъртъв Зерг преди да бъде елиминиран - при 4-те кули в бившата база на [BG]GP... там вече иди че го убивай :). Не знам дали това беше част от плана на зерговете, но се получи доста хитрп и после те надделяха над KurMur, след като той експандна с "подкрепата" на Reaver-и които си имаха собствено мнение по какво да стрелят и кога къде да ходят ;(. Докато експандваше, KurMur се наложи да избива работниците на [BG]GP които още стояха там... "дори след като го отстранят, Гришата продължава да пречи" беше неизбежният коментар на KurMur :))).Така или иначе в следващите 2 игри победиха KurMur & GP и по този начин си осигуриха място в полуфиналите.

  Противниците на DIDI8 & Mr.X в четвърт финала бяха ChromeD~NeoN и отново AVATAR.

  Първа игра: Avatar се избра Protoss, а NeoN Random, но също получи Protoss. Това постави Mr.X на сериозно изпитание, особено като се има предвид, че DIDI8 не беше близо до него. Не си спомням дали играта беше особено дълга, но в крайна сметка двойката протоси успяха да нанесат големи щети на Mr.X и в последствие се наложиха.

  Втора игра: Отново същата история - NeoN пак се падна Protoss. Този път Mr.X не игра за Muta, а под закрилата на DIDI8 изпълни 2 Hatch Hydra Rush, след което с първите 7-8 хидри двамата спипаха единия Protoss в момента когато преминаваше от Zealot-и на Dragoon-и и с помощта на добро микро с хидрите играта беше спечелена сравнително лесно.

  Трета игра: Не си спомням дали NeoN беше Random, но така или иначе пак се стигна до два протоса срещу зерг и протос. Mr.X отново игра за хидри, като този път пусна и трето Hatchery в основната си база. Яд ме е, че не бях обзървър на тази игра за да направя screenshots, защото си спомням че много ме впечатли, а бързо забравих повечето детайли :(. Не бях спал предишната нощ и ми се събраха 30-ина часа без сън, така че не ме винете. Спомням си ясно един момент късно в играта, когато DIDI8 & Mr.X решиха да си настанят войските в центъра докато Mr.X експанд- ваше, и изведнъж откъм базата на NikyScum (NeoN де) се зададе някаква невероятна паплач Dragoon-и, направо не можех да си обясня кога ги е направил и по какъв начин... Тук DIDI8 и Mr.X показаха класата си, като по някакъв начин успяха да се справят с тази маса която определено превъзхождаше сбора от войските им - общо взето им се наложи първо да подвият опашки и да се изнесат от центъра където Dragoon-ите биха ги премазали, след това заедно с малко подкрепления успяха едва-едва да задържат NeoN на входа на базата на Mr.X, която беше на 12. "Ами сега като дойде другия какво ще правим?" Не си спомням какво правиха и какво струваха, но някак успяха не само да спрат и другия протос, но и да победят след това... Ако Avatar и NeoN бяха координирали атаката си, мисля че играта беше тяхна, както признаха и DIDI8 & Mr.X.

  NeoN & BOoGiE играха срещу Mr.X и Avatar, но по това време не бях в залата. DIDI8 се надяваше съотборника му да отстрани варненците с помощта на Avatar, но нямаше този късмет. 2:0 за "хромираните" :)).

  В последния четвъртфинал играха Avatar & Roni vs. BOoGiE & Devil. И тук се наложиха варненците, с 2:1. (BOoGiE & Devil, за тези които не са внимавали!).

  Преди полуфиналите, малко лирично отклонение... :)


  Кой как игра?

  Предпочитанатa комбинация от раси беше Protoss & Zerg. Ето как играеха основните състезатели:

  [​IMG]
  Mr.X и расата X, както се изрази [BG]GP =]

  [o]Mr.X - Zerg през цялото време. В повечето игри играеше за Muta, само при 2 игри срещу двама Protoss (NeoN & AVATAR) игра за хидри в самото начало. Започваше с второ Hatchery на рампата и Sp.Pool колкото се може по-скоро след това.

  [​IMG]
  DIDI8[BG] е сериозна заплаха с всяка от трите раси

  DIDI8[BG] - Protoss във всяка игра, само в срещи без значение за турнира игра Random. Не спираше да строи работници, като обикновено пращаше един от тях за мизерии при противников Зерг (пречеше на хората да си пускат Hatchery), а други 3 на рампата на Mr.X за да помагат на незащитения в началото Зерг да се спаси от ръш. Обикновено играеше за драгуни, експанд и сравнително късно темплари. Снимката е от 1v1 играта с NikyScum.

  [​IMG]
  ChromeD~NeoN - преди предпочиташе Terran, сега Protoss

  ChromeD~NeoN - Във срещите в които беше заедно с BOoGiE играеше Protoss, а в останалите (тези в които беше заедно с AVATAR например) играеше Random но почти винаги се падаше пак Protoss. Произвеждаше огромно количество Zealots&Goons...

  [​IMG]

  ChromeD~BOoGiE - Постоянно Zerg, само в една среща от групите в която игра заедно с DIDI8 срещу Аvatar_db и... някого ;), си позволи волността да избере Terran. С Zerg играеше винаги за Muta+Zerling, изключително успешно. Струва ми се, че е най-бързия от играчите които наблюдавах, въпреки че по думите му мрази да микро-менажира войските си.

  [​IMG]

  [BG]KurMur - Игра протос по време на турнира, доколкото си спомням на няколко пъти игра за Reaver-и. Игра и доста 1v1 игри, в които ползваше и други раси :).

  [BG]GP - През повечето време беше зерг, като изключим полуфинала срещу BOoGiE & NeoN (срещу тях игра теран). Във повечето игри на KurMur & GP които наблюдавах, GP беше обект на ръшове и двойни атаки :).

  h1.Devil - Стигна най-далеч от по-малко именитите играчи, в някои игри беше зерг, в други протос. Доколкото разбирам NeoN му е помагал по време на игрите със съвети, а и Devil показа завидни умения с темпларите си.

  Задължително трябва да спомена AVATAR, който участва във всички четвъртфинали, но имаше нещастието да не премине в полуфиналите въпреки че спечели по една игра в 3 от четвъртфиналите.
   
  Последна редакция: 26 октомври 2015
 2. Breeze

  Breeze
  Expand Collapse
  Administrator

  Съобщения:
  1,566
  Трофейни точки:
  48
  Оценки:
  +62 / 1 / -6
  Покер ръце:
  Полуфинали

  В първия полуфинал [o]Mr.X & DIDI8[BG] имаха за противници ChromeD~Boogie & h1.Devil. Последните причиниха психически травми на DIDI8 и Mr.X, като ги накараха да чакат сума ти време да започне играта :)).

  Първа игра: След като DIDI8 подобно на пианист набра безброй символи, flood-вайки чата преди инграта, срещата най-после започна. Двата отбора играха с комбинацията Zerg + Toss, като DIDI8 и Mr.X започнаха доста агресивно и се опитаха безуспешно да причинят вреди на BOoGiE още с първите единици, което може би ги забави, и без да давам много подробности (защото не си спомням никакви ;( ) само ще кажа че играта беше сравнително кратка и BOoGiE & Devil се наложиха. Излишно е да казвам, че Mr.X & DIDI8 бяха доста еприятно изненадани от тази загуба, защото не може да се каже че допуснаха някакви съществени грешки...

  Втора игра: В началото на втората игра двамата се чудеха какво да правят и Mr.X предложи този път да не правят безсмислени атаки в началото. DIDI8 от своя страна реши този път да играе за корсари, знаейки че BOoGiE винаги прави муталиски. За нещастие в тази важна игра DIDI8 & Mr.X се бяха паднали на възможно най-лошата за 2v2 комбинация от места - 9 и 6.

  [​IMG]

  Варненците също не опитаха ранна атака, така че първата сериозна битка беше в стил Dire - Muta + Scourge на Mr.X и 3 Corsair на DIDI8 срещу 3 Corsair на Devil и няколко Muta на BOoGiE. Корсарите на Devil бяха елиминирани с няколко Scourge на Mr.X и помощ от корсарите на DIDI8, но се оказа че понеже битката беше над базата на BOoGiE той изкара доста муталиски, с които без проблеми изгони агресорите, убивайки 2 от корсарите на DIDI8. Малко по-късно последва голяма битка в средата на картата, в която Devil и BOoGiE надделяха, което постави DIDI8 и Mr.X в доста тежко положение, понеже току що бяха експанднали. Варненците избраха да ударят Mr.X и той ги спря чак на рампата си, след като бяха преминали вече през експанда му... Общо взето това реши играта, но все пак софиянците нямаше вече какво да губят и затова продължиха да се борят - DIDI8 прекрати поредната атака на BOoGiE и Devil с помощта на 2 Dark Templar поради липса на техни детектори в района. Mr.X опита нов експанд, но варненците пак го нападнаха, с муталиски, драгуни и 6 токаджии(хехе...) на Devil ! Тъкмо когато му бяха убили войските и работниците, се зададе DIDI8 и с 2-3 свои темплара покри всичко с ток, включително 6-те темплара на Devil които се бяха събрали накуп за да го улеснят. След тази битка обаче Mr.X вече беше без пукнат грош и DIDI8 остана сам, и след известна съпротива на протоса софиянците излязоха от играта.

  Във втория полуфинал другия софийски отбор трябваше да опита да спре BOoGiE & NeoN. [BG]GP този път не се избра зерг, а теран. Така че срещата беше протос и теран срещу протос и зерг.

  [​IMG]
  Първа игра: GP тръгна с 2 казарми, а BOoGiE направи бързи Lurker-и с които успя след доста съпротива от страна на пехотата на GP да проникне в теранската база, докато NeoN и KurMur се бореха помежду си. Нямаше спасение от Lurker-ите, така че играта приключи.

  Втора игра: Отново се очерта битката м/у терана и зерга да реши играта, особено като се има предвид че двамата се паднаха на близките позиции (GP на 12, BOoGiE на 3). При разузнаване с SCV GP установи нещо доста неприятно за него, особено като се има предвид че си беше построил сградите на входа - BOoGiE ръшваше, и на всичкото отгоре прати няколко псевдо-корейски съобщения на противника си - "rush = no manners" и т.н. GP учудващо оцеля все пак, макар и с доста загуби, и се укрепи с бункер на входа. Докато двата протоса (KurMur и NeoN) се биеха помежду си, GP се свестяваше от ръша, а BOoGiE експандна. След известно време GP и KurMur се чудеха какъв тип армия строи BOoGiE, и скоро установиха - маса зерглинги! GP започна да прави Firebat-и, и имаше 4-5 когато кучетата пристигнаха при него, но тук терана допусна грешка за която все още не може да си прости ;( - оказа се, че в бункера му има само 1 Marine, и тъй като Firebat-ите бяха току що излезли от казармите и не се бяха добрали до рампата, станаха лесна жертва за голямото количество зерглинги. BOoGiE все пак ни и поразсмя малко, като закопа част от зерглингите си... около една кула на GP :). Но така или иначе след като се осъзна и ги разкопа, терана беше изнесен, а на KurMur му беше ясно, че варненците не пасат трева и няма как да ги бие сам ;(.

  По този начин BOoGiE стигна до финала с двата си отбора и постигна максимална успеваемост, а финала на този 2v2 турнир прерастна (или обратното?) в 1v1 :)). След почерпване от варненци в местна таверна, Chromed~NeoN и h1.Devil играха за първото място. Репорт от игрите им - друг път.

  Бриз, 02.XI '2000
   
  Последна редакция от модератор: 22 октомври 2015
 3. ShLiM

  ShLiM
  Expand Collapse
  Well-Known Member

  Съобщения:
  1,883
  Трофейни точки:
  38
  Оценки:
  +1 / 0 / -0
  Покер ръце:
  Къде са тарикатите в TopGun, TopGun, къде стоят тапаците отвън, отвън :)
   
 4. Spitfire

  Spitfire
  Expand Collapse
  Well-Known Member

  Съобщения:
  2,170
  Трофейни точки:
  98
  Оценки:
  +381 / 30 / -51
  Покер ръце:
  А сега само да се намери някой с толкова ентусиазъм читател, колкото бриз - писател :D
   
 5. ShLiM

  ShLiM
  Expand Collapse
  Well-Known Member

  Съобщения:
  1,883
  Трофейни точки:
  38
  Оценки:
  +1 / 0 / -0
  Покер ръце:
  аз го прочетох
  едит: и като се има предвид че съм изиграл макс. 30 игри на bw life time :)
   
 6. Breeze

  Breeze
  Expand Collapse
  Administrator

  Съобщения:
  1,566
  Трофейни точки:
  48
  Оценки:
  +62 / 1 / -6
  Покер ръце:
  Geocities ще го закриват, а този репорт си стоеше кротко там от 8-9 години и реших да го спася за внуците
   
 7. ivan111

  ivan111
  Expand Collapse
  Banned

  Съобщения:
  42
  Трофейни точки:
  0
  Оценки:
  +0 / 0 / -0
  Покер ръце:
  Единственото нещо в което наистина те бива Breeze.
  Бях ти голям фен на репортажите на Х-са в батлерепортс.


  Гришата след като спря да играе Хероес 3 знае ли се какво прави?
  Как съм го пропуснал този турнир не знам... това предполагам е в залата на Аватара които сигурно е можел да се регне и 16 пъти :)
   
  Последна редакция: 23 септември 2009
 8. 3ears

  3ears
  Expand Collapse
  Well-Known Member

  Съобщения:
  160
  Трофейни точки:
  0
  Оценки:
  +0 / 0 / -0
  Покер ръце:
  Топ Гън - Добрич - 15ки и някакви перденца... таман скролвах до коментарите, за да напиша, че тея от ТГ посрамват града ми... и загрявам, че това е мааалкия топ гън :D :D :D Споменииии.... :))))
  А кой е mr.x? Мартин hahoo-то ли? :) :)
   
 9. ivan111

  ivan111
  Expand Collapse
  Banned

  Съобщения:
  42
  Трофейни точки:
  0
  Оценки:
  +0 / 0 / -0
  Покер ръце:
  Martin = Kurmur
  Zdravko = Mr.X
   
 10. girru

  girru
  Expand Collapse
  Well-Known Member

  Съобщения:
  429
  Трофейни точки:
  18
  Оценки:
  +20 / 0 / -0
  Покер ръце:
  Ти и на старкрафт ли си някакъв голям спец :):):):):)
   
 11. jully

  jully
  Expand Collapse
  Super Moderator

  Съобщения:
  1,554
  Трофейни точки:
  63
  Оценки:
  +118 / 0 / -0
  Покер ръце:
  Евалата Бриз много яко си се раздал
   
 12. Zografa

  Zografa
  Expand Collapse
  Super Moderator Staff Member

  Съобщения:
  3,907
  Трофейни точки:
  128
  Оценки:
  +747 / 14 / -20
  Покер ръце:
  Всички използват мишка с топче и играят направо на бюрата :) :)
   
 13. KiRoFF

  KiRoFF
  Expand Collapse
  Member

  Съобщения:
  5
  Трофейни точки:
  1
  Оценки:
  +0 / 0 / -0
  Покер ръце:
  Забавно си беше едно време
  btw Бриз ти ме направи много известен бе човек .. не знам и аз от къде ми беше докопал една игра 4 мин tvz (kiroff vs tapoto kopele) :D

  Зозо пък с тебе още помня ud vs ud v hofa 3 инфърнала в една битка :D
   
 14. dreamtech

  dreamtech
  Expand Collapse
  Well-Known Member

  Съобщения:
  91
  Трофейни точки:
  6
  Оценки:
  +0 / 0 / -0
  Покер ръце:
  kiroff ti si legenda be, taq igra beshe nasqkade v sqkvi vidove klasacii : )
   
 15. Zografa

  Zografa
  Expand Collapse
  Super Moderator Staff Member

  Съобщения:
  3,907
  Трофейни точки:
  128
  Оценки:
  +747 / 14 / -20
  Покер ръце:
  *4 ти се портална точно като пуснах 4тия
   
 16. xdgvekv

  xdgvekv
  Expand Collapse
  Well-Known Member

  Съобщения:
  742
  Трофейни точки:
  33
  Оценки:
  +9 / 0 / -4
  Покер ръце:
  Kiroff vs Tapoto Kopele е най-лудата игра някога играна... пускал съм си риплея поне 30 пъти.
   
 17. bezideiko

  bezideiko
  Expand Collapse
  Well-Known Member

  Съобщения:
  80
  Трофейни точки:
  6
  Оценки:
  +1 / 0 / -0
  Покер ръце:
  само да питам не беше ли ТвП а не ТвЗ ? Защото ако е тая дето аз си мисля наистина беше легендарна :)
   
 18. Breeze

  Breeze
  Expand Collapse
  Administrator

  Съобщения:
  1,566
  Трофейни точки:
  48
  Оценки:
  +62 / 1 / -6
  Покер ръце:
 19. ShLiM

  ShLiM
  Expand Collapse
  Well-Known Member

  Съобщения:
  1,883
  Трофейни точки:
  38
  Оценки:
  +1 / 0 / -0
  Покер ръце:
  haxhaxhxhhxah toq replay e strahoten :)
  a terana slu4aino li namira protosa v opita si da izbqga ili znae 4e e tam?
   
 20. trino

  trino
  Expand Collapse
  Well-Known Member

  Съобщения:
  308
  Трофейни точки:
  33
  Оценки:
  +6 / 0 / -1
  Покер ръце:
  Wow evala :) .strahotna igra.oshte podobni replay-cheta ? :)
   

Сподели страницата