1. Този форум използва бисквитки. С посещаването му, Вие се съгласявате с метода ни на тяхното използване. Научете повече.

Размисли

Дискусия в 'Общи приказки' започната от Rhaegar7, 30 август 2012.

Статут на Темата:
Не е отворена за нови отговори.
 1. Rhaegar7

  Rhaegar7
  Expand Collapse
  Well-Known Member

  Съобщения:
  87
  Трофейни точки:
  18
  Оценки:
  +42 / 2 / -8
  Покер ръце:
  Будистки размисли

  Добре.. Нещо ми секна енергията, която ме караше да пиша и затова не съм сигурен дали ще успея да го довърша и да го редактирам в близките една две седмици, но тъй като вече ви привлякох вниманието, ще ви кача първата част, която е предимно уводна. Поради някаква причина се почуствах затормозен, след като стигнах дотук и се затруднявам да придам завършеност на останалото засега... На ви, четете, щом ви е интересно. Има още поне толкова в записките ми, ама нещо усещам супер блокаж в момента, като пробвам да ги завърша. Искам да вкарам и една редакция на това което е дотук, ама просто се чуствам супер изтощен в момента, поради някаква причина, та ще остане за по-нататък. Есето не е завършено - имаше още 2 точки към първата част, които не можах да приведа в задоволитен вид и имаше предвидена втора част, която беше на по-друга вълна, но която не би моглада се разбере без първата. Не мога да обещая за момента, че ще ги напиша. Можете да ми пишете на ПМ за разни подробности и по-нататъшни идеи.

  ЧАСТ I

  I) Предговор


  "Oriental philosophy has room for no other faith than an absolute and immovable faith in the omnipotence of man's own immortal self ... this omnipotence comes from the kinship of man's spirit with the Universal Soul - God! - Helena Petrovna Blavatsky - Isis Unveiled Vol. 1

  Никое есе на тема духовност и просветление, не може да мине без напомнянето, че всеки от нас дълбоко в себе си е едно с Бог. Почти нищо не е невъзможно за човешката воля; единственото, което човек не може да направи е да сбърка. Единствените закони към които човек е длъжен да се придържа са морални, като най-основния от тези закони е, че всеки от нас е длъжен да сътвори най-доброто, на което е способен. Човек е изключително силен творец, независимо дали го съзнава или не.

  Така.. след като си припомнихме най-важното, нека преминем към истинския (?) проблем.

  "Живота е страдание" - The Buddha

  http://www.youtube.com/watch?v=cMZi217RUUY

  Какво по дяволите успяхме да си причиним? Как с всичката си сила и непогрешимите си намерения успяхме да сътворим този ужас? Този затвор, пълен със страдание и несправедливост? Затвор, в който почти напълно сме забравили за истинската си сила и на пръв поглед нямаме перспективата да направим кой знае какво?

  Нещо май се е объркало.. Или може би не се е?

  Има ли логика този свят да е част от един съвършен план за развитие, напук на всичката му привидна безмисленост? Има. По какъвто и път да тръгне човек, в един момент ще установи, че нищо на този свят не е случайно.

  (Може да хвърлите око на този топик, който писах наскоро - http://forumserver.twoplustwo.com/1...mpt-proving-universe-must-benevolent-1225972/ Разяснявам доста неща в коментарите. )

  II) Основни положения

  1. Проблема със злото и дисторцията в естествения ред

  Проблема със злото е един от най-трудните и смислени проблеми в философията. Ако приемем, че злото съществува, то човек може да си зададе въпроса - ако Бог е всемогъщ и добър, защо позволява злото? Ако не може да го предотврати - значи не е всемогъщ, ако не иска да го предотврати - значи не е добър. Извода може да бъде само един - злото не съществува.

  Вярвам, че съществува нещо като дисторция в естествения ред и хармония, която презентира себе си по множество по-малки начини - един от който е поляризирания начин по който хората виждат доброто и злото и тук ще ви подканя да се замислите за момент върху емблематичния Будистки символ - Ин/Ян. Обърнете внимание най-вече как светлата точка е в основата на черната вълна, а тъмната точка е в основата на светлата вълна.

  http://en.wikipedia.org/wiki/File:Yin_and_Yang.svg

  Идеята е ясна. Светлото води след себе си черното, черното води след себе си бялото.В един момент човек си дава сметка, че на този етап на съществуване всичко носи в себе си и двете страни. Това, че Будистите са избрали имено тази емблема не е случайно - те се надяват да предизвикат осъзнаване в човечеството за тази тъй централна истина за света, в който се намираме.

  "Всяко зло за добро" - нещо, което баба ви ви е повторила минимум 854 пъти, но така и не сте го разбрали.

  Така. Нека оставим темата за ин-ян за малко и да се върнем към темата за злото.

  Дисторцията в естетвениата хармония довежда до това, че реалността в която живеем съдържа в себе си сериозен илюзорен компонент. Това е нещо, което мистиците от време оно са се опитвали да ни кажат. Индусите наричат тази илюзорна реалност - мая. Идеята е, че истинската реалност и същността на нещата е скрита от очите ни, но това е само част от неприятния ефект на дисторцията. За напред ще наричам тази илюзорна реалност, както си му е реда - Матрицата.

  http://www.youtube.com/watch?v=xFhn_GUAhGU

  Движението обратно към хармония е неспираемо - няма такъв филм да сме избрали нещо, което ни оставя затлачени в тази преизподня до безкрайност. В известен смисъл, може да се каже, че дори и самата дисторция е илюзия и всъщност дисторция няма, но тук вече става сложно. Дисторция има и няма и засега ще спра дотук.

  "The movement back to harmony will be unstoppable this time" - Ras Al Ghul - Batman Begins

  Осъзнаването, че освобождението е неизбежно, следва да донесе известно умиротворение. И все пак - нека не спираме дотук. Нека видим колко дълбоко се простира заешката дупка.

  И последно - временната дисторция не е 'зла' или 'лоша'. Тя е просто нормален етап от естественото развитие на нещата, който трябва да се изживее. И впрочем - чел съм поне на едно място, че дукха, което е универсално преведено като страдание, всъщност значи нещо като "дисторция" и Буда може би е казал нещо сходно с - "Живота е дисторция." Който го интересува - може да провери.

  2. Пътя към освобождение е път към просветление

  "Истината ще ви освободи"

  Ако матрицата е спусната над очите ни за да ни заблуди за истината, то естествения изход от ситуацията е да постигнем тази истина. Ако човек се замисли, ще установи че това и прави откакто се е родил на тази планета. Всъщност - матрицата може би е спусната над очите ни именно за да можем да постигнем истината по свой индивидуален и интегриран път.

  Пътищата към Бога са толкова, колкото са хората по света - Арабска поговорка - С леки уговорки, които ще направя по нататък.

  В световен мащаб практически всички хора на планетата имат достъп до набор от житейски философии, които обикновено се доставят от религията. Атеизма като философия също спада към тях. Какво всичко останало в тази реалност тези религии имат и светла и тъмна страна, но можем да кажем че са дотолкова полезни, колкото е и всичко останало в тази реалност и преминаването през светлата и тъмната им страна е част от пътя. Ако просветлението е това, което търсим на този етап, и победата е сигурна то ще го постигнем независимо по кой път поемем. Допускам напълно, че реалността може да се обясни и разбере чрез различни пътища и различни мисловни шаблони.Едно е очевидно. Хората постигат разбиране за нещата по свои индивидуални пътища и постигането им е гарантирано. Тук ще направя още една крачка и ще кажа - пътя към просветлението е заложен в системата и всъщност се оказва, че този елемент от дисторцията вместо да служи за ултимативната ви заблуда, служи за точно обратното - постигането на лично просветление по хармоничен начин. Както казах - изживяването на дисторцията е за ваше добро.

  "Вселената е машина за просветление" - "The Grand Designer" - Graham Smetham - учредител на сайта "quantumbuddhism.com", занимаващ се с прогресивно разбиране на будистките идеи, включително от гледна точка на съвременната физика, като последното придава много красив и необходим нюанс на цялостната идея.

  В идните страници ще изложа собственото си виждане за нещата, което е изградено върху предимно будистки шаблони с лек примес от теософията на Блаватска и други източници, които ми бяха наложителни за да успея да интегрирам всички положения в една стройна рамка.

  Защо избрах Будизма?

  Харесва ми това, че никога не е бил разпространяван чрез гонения, насилие, войни или какъвто и да било духовен тероризъм от типа "Ако не вярваш в това, ще гориш в ада". Тази хуманност в него много ми приляга. Също така - Будизма е доста научна и аналитична религия. Буда е бил преди всичко философ, който е подходил прагматично и емпирично. "Имаме проблем. Ето ви диагнозата. Ето ви обяснението. Ето ви решението." По мое мнение дълбочината на мисленето му е завидна и е поне от ранга на гении от сорта на Айнщайн и Нютон.

  В Будизма основната идея на всички религии е интегрирана по недвусмислен начин. Идеала на Будизма е Просветлението и Будистите вярват, че постигнето на Просветление съвпада с освобождение от оковите. Също така Будизма е прекрасна основа за разбирането на всички останали религии и учения.

  Будистите отдават голямо значение на разбирането на закона за кармата и също така се акцентира на огромното значение на моралното съвършенство. Двете са свързани а по мое мнение моралното развитие и пътя към просветлението вървят ръка за ръка.

  Грубо погледнато има две основни течения в Будизма - едното поддържа тезата, че истината се постига напълно индивидуално, чрез личен труд. Другото проповядва, че човек може да получи помощ по пътя си от всякакви просветлени същества, както и че е длъжен да оказва помощта си на другите. Личното ми мнение е, че двете становища не си противоречат по никакъв начин и пътя лично за мен е интегриран между двете.

  Това, в което вярвам, е че човек трябва да изживее истината за да я постигне. Аз мога да обясня на някого нещо. Той може да го разбере логически и може даже да го повярва. Но докато не го е интегрирал напълно в себе си, което се постига само чрез изживяване, той не го е постигнал за себе си. Процеса на интеграция и реинтеграция продължава през целия ни живот.

  Преди година случайно бях в библиотеката на НБУ и съвсем произволно отворих някаква книжка за да си убия времето. Попаднах на едно есе, което ме разтърси до основи. Авторката е Мария Кръстева, която за жалост е починала миналата година и темата беше постигането на истината в творчеството на Киркегор. Основните идеи бяха две - че ума е носител на посланието, но не може да го разбере; ти трябва да го разбереш и второ - че истината се постига, когато стигнеш на ръба на бездната и успееш да погледнеш отвъд.

  Ще продължа с темата за Кармата, която е основна за разбирането на това, което искам да кажа.

  3. Карма

  This Law -- whether Conscious or Unconscious --predestines nothing and no one. It exists from and in Eternity, truly, for it is ETERNITY itself; and as such, since no act can be co-equal with eternity, it cannot be said to act, for it is ACTION itself...Karma creates nothing, nor does it design. It is man who plans and creates causes, and Karmic law adjusts the effects; which adjustment is not an act, but universal harmony, tending ever to resume its original position... (Secret Doctrine, Vol II, p. 304-05)

  Закона за Кармата е познат като закон за причината и следствието. Всяка причина поражда своето най-подходящо последствие, като първопричината може да се смята че е трансцендентна и трудна за разбиране от мястото, в което сме в момента. Закона за Кармата, често се разглежда в моралния си аспект, като се смята, че 'добрите' постъпки се възнаграждават, а 'лошите' - се наказват. Смятам, че има морален аспект в кармата, но не смятам че има 'лоши' или 'добри' постъпки, както и не смятам че има наказание, освен може би в някакъв частен случай.

  Ще представя една идея с цел да разясня моите виждания за кармата. От край време е голяма дилема за философите - "Как така има нещо?" или "Как така има нещо от нищо?". Отговора на въпроса е прост, но не съм забелязал да се дава често. За всяко нещо, което е можело или може да се случи е съществувала потенциалността това нещо да се случи. Вселената не се е създала от нищото. Създала се е от една потенциалност, която на своя страна най-вероятно е само част от безкрайно поле от потенциалности.

  Има ли ограничения обаче на тези потенциалности? Ако има такива - то те са заложени в идеята, че тази потенциалност следва да се манифестира по един съвършен начин. Има обективни истини които ограничават манифестацията и те са морални, като основната от тях е че следва да направим най-доброто с това, което разполагаме, но следствията от това са не по-малко важни. Важна морална истина е, че никой не може да се меси в съдбата на никой друг. Ние можем да участваме в живота на другите, но не и да се месим в съдбата им. Всички тези кармични закони, се манифестират по някакъв начин в живота на човека, а първоначалния избор е вплел в себе си голямо количество причнно-следствени връзки, които носим с себе си и който е определил датата и мястото на раждане. По тази причина ние влизаме в този живот с наша персонална карма която е резултат от избор, като развитието на нещата е сбор от колективната карма на всички живи същества, но никой в нито един момент не може да навреди на никой друг.Още една стъпка напред - колективната карма на всички живи същества изгражда материалния свят такъв какъвто е.

  Какво бихте избрали, ако имахте съвършена мъдрост и безкрайни възможности? Отговора е, че каквото и да изберете, този избор би бил съвършен. От това следва, че кармата като един товар от причинно-следствени връзки и енергии с която всеки човек идва на този свят е идеална за него самия и че няма как той да сгреши по никакъв начин. Висшия Ви Аз, който е направил този избор никога не се отказва от мъдростта си или от силата си. Особеното, което е направил в случая е, че е създал директно или индиректно "камък, който не може моментално да повдигне" по подобие на популярната китайска мъдрост. (Може ли Бог да създаде камък, който да не може да повдигне?) Пребиваването на това ниво е кармично следствие, което е задвижено от съвършения избор, който е направен, и съответно е напълно в реда на нещата.

  "Everything begins with choice" - Morpheus - The Matrix

  "You've already made the choice. You now have to understand why you made it" - The Oracle


  Тук ще отворя дума за начина по който манифестираме нещата в живота си. Истината е, че с самото си съществуване и кармата която носим, ние постоянно манифестираме всичко, от което се нуждаем. Това да извършиш някакви определени физически действия за да направиш нещо е само частен случай на генералния случай. Съзнателния избор също има значение, тъй като именно той е най-директното ни участие в потоците на енергия, но всички избори които правим в момента са повлияни от всички предходни и според мен са предопределени. По мое мнение хаоса е само привиден.

  "Предопределение съществува. Изборът създава предопределение." – Мария Кръстева - "Вярата в творчеството на Достоевски, Киркегард и Херман Хесе"

  Именно този кармичен багаж и предопределеност е това, което държи хората в този свят на дизонанс, който индусите и будистите наричат Самсара. Изборът и кармата ни, са ни донесли окови, които са за наше добро и които след като си изпълнят задачата ще отпаднат.

  Човек е пълен господар на съдбата си.
   
  Последна редакция: 2 септември 2012
 2. Pro2type

  Pro2type
  Expand Collapse
  Administrator

  Съобщения:
  1,431
  Трофейни точки:
  98
  Оценки:
  +321 / 3 / -5
  Покер ръце:
  Бийстче, ако ще създаваш нова религия аз съм навит да съм некакъв свещенник :)
   
 3. DorianGray

  DorianGray
  Expand Collapse
  Well-Known Member

  Съобщения:
  183
  Трофейни точки:
  16
  Оценки:
  +0 / 0 / -0
  Покер ръце:
  Epic as usual!
  Чакам с нетърпение дълбокомисленото словоизлияние!
   
 4. Pleasure

  Pleasure
  Expand Collapse
  Well-Known Member

  Съобщения:
  329
  Трофейни точки:
  16
  Оценки:
  +0 / 0 / -0
  Покер ръце:
  Аз го прочетох докато беше на линия, ама нещо не го схванах ще трябва пак да го чета :D
   
 5. PYM

  PYM
  Expand Collapse
  Well-Known Member

  Съобщения:
  1,015
  Трофейни точки:
  63
  Оценки:
  +202 / 6 / -11
  Покер ръце:
  Чакаме с нетърпение!
   
 6. Hristo82

  Hristo82
  Expand Collapse
  Well-Known Member

  Съобщения:
  2,627
  Трофейни точки:
  113
  Оценки:
  +723 / 34 / -118
  Покер ръце:
  [​IMG]


  Интригуващо !
   
 7. konselieri

  konselieri
  Expand Collapse
  Moderator

  Съобщения:
  2,678
  Трофейни точки:
  98
  Оценки:
  +494 / 11 / -11
  Покер ръце:
  Усещам, че ше е епик :)
   
 8. ilpm

  ilpm
  Expand Collapse
  Well-Known Member

  Съобщения:
  601
  Трофейни точки:
  18
  Оценки:
  +46 / 2 / -2
  Покер ръце:
 9. PYM

  PYM
  Expand Collapse
  Well-Known Member

  Съобщения:
  1,015
  Трофейни точки:
  63
  Оценки:
  +202 / 6 / -11
  Покер ръце:
 10. Lag4Hapiness

  Lag4Hapiness
  Expand Collapse
  Well-Known Member

  Съобщения:
  1,371
  Трофейни точки:
  78
  Оценки:
  +110 / 3 / -2
  Покер ръце:
 11. Rhaegar7

  Rhaegar7
  Expand Collapse
  Well-Known Member

  Съобщения:
  87
  Трофейни точки:
  18
  Оценки:
  +42 / 2 / -8
  Покер ръце:
  Уф. Трябваше да изтрия поста, докато не съм готов да го напиша. Аз от 2 години насам се занимавам с езотерика, философия, будизъм и теософия и малко по малко си изчиствам основните позиции. Вчера се размазах от кофеин и никотин и 12 часа писах, разписвах и т.н. и накрая бях супер превъзбуден от крайния резултат, който докарах и имах силното желание да го напиша някъде. Само, че бях мега изтощен и не бях способен да го редактирам изобщо, та накрая реших да оставя да минат няколко дни да си почина. Изчакайте малко - ще гледам да го редактирам внимателно за да има смисъл.

  Едит: Уф, натрових се направо. Ще тряя да се съвзема първо.
   
  Последна редакция: 31 август 2012
 12. ilpm

  ilpm
  Expand Collapse
  Well-Known Member

  Съобщения:
  601
  Трофейни точки:
  18
  Оценки:
  +46 / 2 / -2
  Покер ръце:
  doste e epic :)
   
 13. antonioo

  antonioo
  Expand Collapse
  Well-Known Member

  Съобщения:
  433
  Трофейни точки:
  31
  Оценки:
  +0 / 0 / -0
  Покер ръце:
  уморен бил...
  илюминатите са го цензурирали имо :D
   
 14. DorianGray

  DorianGray
  Expand Collapse
  Well-Known Member

  Съобщения:
  183
  Трофейни точки:
  16
  Оценки:
  +0 / 0 / -0
  Покер ръце:
  Крис както някой по-горе каза. Отваряш една секта и всички се записваме.
   
 15. hasu

  hasu
  Expand Collapse
  Member

  Съобщения:
  23
  Трофейни точки:
  1
  Оценки:
  +0 / 0 / -0
  Покер ръце:
  Все пак, ще видим ли за какво става дума? :)
   
 16. Rhaegar7

  Rhaegar7
  Expand Collapse
  Well-Known Member

  Съобщения:
  87
  Трофейни точки:
  18
  Оценки:
  +42 / 2 / -8
  Покер ръце:
  Качих първата част, която обаче не е напълно завършена и подлежи на редакция. Има предвидена втора част на по-друга вълна, но която не може да се разбере без първата. Изпитвам някакъв непредвиден блокаж в момента и не знам дали и кога ще продължа нататък.
   
 17. Rhaegar7

  Rhaegar7
  Expand Collapse
  Well-Known Member

  Съобщения:
  87
  Трофейни точки:
  18
  Оценки:
  +42 / 2 / -8
  Покер ръце:
  Ами това, което писах първоначално беше нахвърляни идеи от двете части. Реших да кача само едната за сега - тази която не задълбава в разни по изчанчени идеи. Ако искаш да ти разясня нещата, които си прочел, пиши ми на ПМ да ти пратя скайпа си. Засега ще се въздържа от по-изчанчените идеи, тъй като те следва да бъдат ясно интегрирани в цялостната картина, по начин който всеки може да ги разбере.
   
 18. Lag4Hapiness

  Lag4Hapiness
  Expand Collapse
  Well-Known Member

  Съобщения:
  1,371
  Трофейни точки:
  78
  Оценки:
  +110 / 3 / -2
  Покер ръце:
  Това просто не е за този форум. Тук не вярвам да има и 5 души, които да са на такава вълна.
   
 19. Rhaegar7

  Rhaegar7
  Expand Collapse
  Well-Known Member

  Съобщения:
  87
  Трофейни точки:
  18
  Оценки:
  +42 / 2 / -8
  Покер ръце:
  Нищо, нищо.. :) Аз имам друг начин на мислене относно тези работи - ако чуствам нещо като хармонично го правя, ако почуствам вместо това негативна енергия - спирам. Нещо ме накара да го кача това тук и сега и дори не чуствам необходимост да го качвам другаде за момента.

  А и нека не подценяваме нивото на съфорумниците - в сравнение с идиотщината, която цари в разните "духовни" форуми, нашите момчета са си доста интелигентни. Това да не се мислиш за особено просветлен е доста добра начална точка според мен. Всъщност, аз наистина имам високо мнение за съфорумниците.

  Засега не мога да обещая, че ще има продължение. Имам много материал, но ми е труден за интегриране. Засега предимно добавям корекции и разяснения към написаното дотук.

  Айде - качих го като блогспот, както трябваше да направя от самото начало. Темата е безмислена и може да се изтрие.
   
  Последна редакция: 2 септември 2012
 20. neveroddoreven

  neveroddoreven
  Expand Collapse
  BPF Champ

  Съобщения:
  734
  Трофейни точки:
  28
  Оценки:
  +97 / 2 / -7
  Покер ръце:
  Бих го изчел докрай с удоволствие и съм далеч от мисълта, че са малко хората с подобно желание :)
   
Статут на Темата:
Не е отворена за нови отговори.

Сподели страницата