1. Този форум използва бисквитки. С посещаването му, Вие се съгласявате с метода ни на тяхното използване. Научете повече.

Нека да направим нещо различно и добро.

Дискусия в 'Общи приказки' започната от IamBuddhaa, 28 юли 2014.

 1. IamBuddhaa

  IamBuddhaa
  Expand Collapse
  Well-Known Member

  Съобщения:
  258
  Трофейни точки:
  43
  Оценки:
  +59 / 3 / -0
  Покер ръце:
  Здравейте, приятели, колеги, познати и непознати!

  За тези от Вас, които не припознават лицето зад псевдонима – казвам се Симеон Найденов и съм на 26 години, от София. Занимавам се професионално с покер повече от 6 години и се опитвам да наложа трибагреника ни в турнирния покер.

  Ще започна от малко по-далече, след това ще се прехвърля и към конкретната идея, която искам да представя.

  Преминавайки през различни етапи от живота, човек променя или затвърждава определени морални норми и характеристки като част от ценностна си система, премахва и добавя добродетели, моделира характера и възпитанието си. За себе си разбрах, че има нещо повече от това да работиш само и единствено за собственото си благополучие. Смятам, че човешкият живот придобива повече смисъл и стойност в опита да помогнем на хората около нас. „Прави добро и ще получиш добро“ - звучи клиширано, но в колкото повече аспекти от живота си прилагам тази теза, толкова по-полезен и удоволетворен се чувствам от присъствието си тук и сега. Истински щастливци сме, че живеем на място, където всички разполагат с електричество, интернет и питейна вода. Имаме покрив над главата си, не се събуждаме посред нощ, разтърсвани от бомбандировки. Боледуваме по-малко, консумираме повече. На други места не е така. Не съм идеалист. Наясно съм, че не мога да променя света. Но знам, че има начин да помогна на тези, които се нуждаят от помощ.

  Професията на покер играча не фигурира в графата „полезни за човечеството“. Ние не сме лекари, нито изследователи, които измислят животоспасяващи ваксини. Не сме учени. Не можем да пречистваме вода, нито да рециклираме отпадъци. Но имаме уникалната привилегията с уменията си да изкарваме средства, с малка част от които да подпомогнем живота на онези, които нямат нищо. Има множество каузи, зад които всеки един от нас може да застане.

  Да, става въпрос за благотворителност. Ако смятате тази дума за мръсна и започвате да губите интерес, ще Ви помоля просто да дочетете темата и хвърлите едно око на презентацията, която съм прикачил. Просто така, от куртоазия.

  Не знам до каква степен познавате Philipp Gruissem, Igor Kurganov и компания, но това са едни наистина ДОБРИ покер играчи, които за последните няколко години са припечелили някакви си десетки милиони и играят най-високите турнири в Макао, Лас Вегас и онлайн. Но не това ги прави достойни в моите очи, а организацията, която са основали -
  http://reg-charity.org/ ; https://www.facebook.com/raisingforeffectivegiving.
  Момчетата са намерили един доста +EV принцип за организиране на благотворителност, а именно -
  „In Uganda, I can help 1,000 people with $500. In a rich country, this amount wouldn’t be enough to really help one person! To me, all humans are equal. This is why I support the projects which are most cost-effective.“

  https://www.facebook.com/raisingfor...389829344496/1425892237694255/?type=1&theater – На тази снимка може да видите всички тях, плюс други известни играчи, които подкрепят с две ръце инициативата им. Свалям шапка, тези момчетата са за пример.

  Нямам намерение да основавам подобна организация или да Ви карам да съдействате на конкретната. Просто исках да покажа един работещ пример, в който наши западни колеги ефективно се грижат за други хора, които не могат сами да се погрижат за себе си. Амбициите ми са на локално ниво. В KLETA MAJKA BALGARIQ има доста хора и деца, на които трябва да се помогне.

  През последните години съм участвал, подпомагал и организирал няколко малки и други по-големи благотворителни инициативи, къде сам, къде с приятели. Усещането да подадеш ръка на някого носи несравнимо удовлетворение, въздуха в гърдите ти се струва някак си „по-вкусен“. И най-важното - помощта води до конкретни резултати и ползи за хора в нужда. През изминалата година, не бях особено деен в тези насока. Крайно време беше да се заема с нещо полезно. Реших да отделя 5000 лв., да намеря дом за сираци и да се опитам да задоволя желанията на децата, като разбера лично от тях какво им е нужно. Ако действам сам ще е много по-трудно и ефектът далеч няма да е задоволителен. Ще е само капка в морето. Предстои много домове да бъдат закрити през следващите 5 г., което малко или много обезмисля евентуален ремонт или закупуване на нова техника от типа на компютри, таблети, телевизори и т.н., а и е твърде вероятно ръководството да злоупотреби с придобивките. Храната и новите дрехи няма да решат проблемите на децата.

  Тези разсъждения не ме обезсърчиха, а напротив. Замислих се за подпомагането на ефективно работещи организации типа на Уницеф и Детски Селища. Но най-лесно е да отида и просто да преведа едни пари по една сметка. Това, обаче, не ме удовлетворява. Пъвроначалния ми замисъл беше много спонтанен. Исках да отида и да направя нещо с ръцете си - ако щеш да залепя една полчка, да боядисам една ограда или да купя 10 футболни и 5 баскетболни топки /примерно/, да занеса стария си лаптоп и все неща в този дух. Сега вече това не ми се струва достатъчно. Нужно е повече. Гледайки цялото безмислие и безнадежност в извратено обърканата ни държава, се чувствам ангажиран с тези деца, забравени от обществото и държавата, до които не достигат почти никакви финансови, хуманитарни, образователни и др. помощи. Мисля си, че тези деца са моя грижа, наша грижа. Знам, че можем да им помогнем. И това ще е най-малкото, което да направим за тях.

  Ровейки по темaта из нета попаднах на фондацията “Подарете книга”
  https://www.facebook.com/podarete.kniga ; http://podaretekniga.org/.

  Стори ми се някак познато. Оказа се, че близка приятелка на приятелката ми е една от основателките й, дори я познавам. Хубавото на организацията е, че познава не само домовете, тяхното състояние и ръководство, но и самите деца, с които поддържа постоянна връзка. Хората в нея работят изцяло на доброволен принцип, не се вземат заплати и всяка стотинка отива за децата.

  Заприказвахме се с нея и тя ми представи инициативата, която реализират втора поредна година, а именно „И после на работа“.

  Целите и идеите са следните :

  „Ние искаме да помогнем на децата, които излизат от домовете, за да си помогнат сами след това. Инициативата ни „И после на работа“ има за цел да осигури професионални курсове за деца от 16 и 18-годишна възраст. Някои от тях няма да имат средно образование, когато излязат от домовете, някои няма да могат да пишат добре, други въпреки трудностите са учили много и искат да кандидатстват в университет“.
  „Първата група, която ще премине през нашата школа включва 40 деца от различни домове в страната, които сме интервюрали, за да разберем какво искат и какво могат да работят.“

  Идеята е да се предотврати/промени официалната статистика и общата тенденция, при която тези деца не успяват да се реализират след напускане на домовете. В домовете за деца от 7 до 18 години (ДДЛРГ) през 2012 г. има 5 500 деца. Ето къде отиват те след навършване на пълнолетие –

  40% са настанени при родители или роднини, които така или иначе през последните 18 г. не са се интересували от тях.

  20% отиват в защитено жилище за период от година, където не плащат наем и си помагат един на друг.

  40% друго (което напрактика означава, че им отварят вратата и ги пускат на улицата).

  В презентацията, която може да свалите от тук - http://dox.bg/files/dw?a=b5b2a62877 всичко е описано подробно, какво точно представлява конкретната каузата, как, кога и къде ще се проведе, какви са миналогодишните резултати, какви са тазгодишните нужди и др. А тук може да разгледате всичките снимки от миналата година - https://www.facebook.com/media/set/?set=a.586500478064225.1073741833.126409554073322&type=3.

  По тях може да се ориентирате колко много популярни личности са участвали - Мартин Карбовски, Мариан Вълев, Кубрат Пулев, Любо и др.

  Сумата, която е нужна за осъществяване на инициативата, е 20 000 лв., а средствата ще бъдат разпределени, за да може да се осигури :
  - настаняване на децата в хотел за седемте дни от престоя им.
  - пълен храноден за всяко дете (закуска, обяд, следобедна закуска, вечеря)
  - транспорт на професионалните групи до локациите на курсовете
  - обучение от квалифицирани учители и специалисти в конкретните области
  - занимателни развлечения след края на учебния ден – театър, спорт, игри, кино, доброволчески инциативи и др.

  Смея да твърдя, че познавам покер обществеността в България, както и упорития си характер и имам сериозни подозрения, че вероятно ще надхвърлим необходимата сума. В такъв случай, предполагам, че ще е най-добре да оставим „горницата“ в ръцете на „Подарете книга“, които ще представят нова кауза, по която да се изразходват средставта или просто ще добавят повече деца към „И после на работа“. Ако имат възможност за толкова бърза реакция.

  Апелирам към всички Вас - да дадем дадем шанс на тези деца за реализация в живота, или на нашенски ги „stake-нем“ за един „shot” за по-добро бъдеще и по-добри „odds” за успех.

  Други играчи, които ще подкрепят инициативата, освен мен са: Димитър Данчев, Груди Грудев и Валери Савов.

  За финансова помощ на проекта „И после на работа“
  Фондация Подарете книга
  IBAN BG93FINV91501215751153 – Пъвра инвестиционна банка
  Тъй като съм запознат колко лесно покер играчите се разплащат в интернет и колко мързеливи могат да бъдат, след някой друг ден като се види какъв интерес има, ще предоставя и Pokerstars account, Skrill(Moneybookers) и Paypal за улеснение на хората, които не им се ходи до банката.

  Благодаря за вниманието и нека да изпратим децата на работа! Те са част от бъдещето ни.

  http://dox.bg/files/dw?a=b5b2a62877
   
 2. vladimir0v

  vladimir0v
  Expand Collapse
  Well-Known Member

  Съобщения:
  1,819
  Трофейни точки:
  63
  Оценки:
  +153 / 6 / -6
  Покер ръце:
  От над година се чудя и аз как да го замисля без разходи за администрация и координация, ти току-що реши проблема :) Ще се включа с удоволствие и ще лобирам сред всичките си покер контакти, които са горе-долу колкото твоите, просто по-дребни риби. Благодаря за инициативата !
   
 3. GambitTakesDis

  GambitTakesDis
  Expand Collapse
  Well-Known Member

  Съобщения:
  737
  Трофейни точки:
  58
  Оценки:
  +193 / 5 / -1
  Покер ръце:
  Браво, Симо! Приветствам идеята :)
   
 4. Sergo90

  Sergo90
  Expand Collapse
  Well-Known Member

  Съобщения:
  1,561
  Трофейни точки:
  98
  Оценки:
  +417 / 13 / -83
  Покер ръце:
  ""Пъвроначалния ми замисъл беше много спонтанен. Исках да отида и да направя нещо с ръцете си - ако щеш да залепя една полчка, да боядисам една ограда или да купя 10 футболни и 5 баскетболни топки /примерно/, да занеса стария си лаптоп и все неща в този дух. Сега вече това не ми се струва достатъчно""

  същото си го мислих , но не направих нищо по въпроса ....
  Много се радвам Симо,браво !
  Подкрепям напълно.
   
 5. bladeto

  bladeto
  Expand Collapse
  Well-Known Member

  Съобщения:
  1,757
  Трофейни точки:
  36
  Оценки:
  +0 / 0 / -0
  Покер ръце:
  Идеята ми харесва и бих отделил и време, за да помогна с каквото мога за осъществяването й.
   
 6. h0rNe7

  h0rNe7
  Expand Collapse
  Well-Known Member

  Съобщения:
  448
  Трофейни точки:
  78
  Оценки:
  +283 / 7 / -19
  Покер ръце:
  Няма по-хубаво чувство от това , когато помогнеш на човек и видиш радостта в очите му и как ти благодари от сърце , помагал съм и ще помагам и аз съм твърдо против просто да се пращат пари на дадена сметка .
   
 7. toxic

  toxic
  Expand Collapse
  Well-Known Member

  Съобщения:
  942
  Трофейни точки:
  18
  Оценки:
  +73 / 15 / -6
  Покер ръце:
  Браво! Много добра инициатива!
   
 8. Glista

  Glista
  Expand Collapse
  Well-Known Member

  Съобщения:
  783
  Трофейни точки:
  33
  Оценки:
  +25 / 1 / -0
  Покер ръце:
  Страхотна идея! Бих се включил!
   
 9. silnarakia

  silnarakia
  Expand Collapse
  New Member

  Съобщения:
  3
  Трофейни точки:
  1
  Оценки:
  +0 / 0 / -0
  Покер ръце:
  Чрез кой акаунт може да подпомогнем каузата в Покърстарс ??
   
 10. ElMarkone

  ElMarkone
  Expand Collapse
  Member

  Съобщения:
  6
  Трофейни точки:
  1
  Оценки:
  +2 / 0 / -0
  Покер ръце:
  Страхотна идея. Участвам!
   
 11. Hristo82

  Hristo82
  Expand Collapse
  Well-Known Member

  Съобщения:
  2,603
  Трофейни точки:
  113
  Оценки:
  +706 / 33 / -116
  Покер ръце:
  Този вид дарения насочени по този начин са най-смислените и от тях печели и цялото общество. Да няма спор тези дарения са по добрият вариант и ако говорим за сираците специално по домовете, знам много случаи в които и лично да дадеш нещо да децата пак няма гаранция, че ще остане за тях, а и в крайна сметка е по важно бъдещето на тези деца, а не дали щя яде шоколади и портокали за Коледа.

  Хубаво, че децата ще се подбират и парите няма да отидат на вятъра, тъй като всеки знае, че тези деца като станат на 16-18 повечето от тях вече са тръгнали по друг път онзи лошият, изгради ли са си някакви "морални ценности" и мироглед и това го слагам в кавички разбира се. Той проблема с домовете за сираци е много дълбок и вие добре знаете за какво става въпрос, най-лошото е, че правилото за първите 7 години на детето и възпитанието си важи с пълна сила.

  То няма лошо да има такива проекти, но къде са хората които дърпат лостовете в тази държава Абсурдистан, до кога ще се игнорира този проблем, който е една огромна бомба. До кога българите ще плащат (не визирам тези дарения в случая, а въобще) за това, че бай мангал си е правил кефа и се е празнил в циганската шундра. Явно, ще е така докато ни управляват олигарсите и тази война ако се спечели тогава може нещо да се промени.

  Вчера казаха по новините, че имало бум на ражданията в София и по други места, но няма нужда да казвам от кой етнос всъщност е този бум. Само да вметна, че едно циганче, за да стане нещо от него различно от обичайната обща картина, задължително трябва да се изолира от родителите.

  Гледах също по новините и репортаж, за просещите деца по светофарите с София. Тези деца изкарват между 50 и 150лв. на ден, естествено това всичко отива в джоба на родителите им.

  Сега само не ме нападайте, че съм писал тези неща в темата, това са само размили, аз подкрепям тази инициатива и те е много хубава.
  Искаше ми се обаче нещо да се промени и да не се получава така.
  Това просто е абсурдно някакъв етнос живеещ в пълна мизерия да бъде като фабрика за бебета, които голяма част от тях отиват в домовете, а и да не е в дом пак същото.

  Не искам дори и да говоря за тези родилки на по 14-16 години, това е пълен абсурд и не знам колко други държави има като нашата в които това да се приема за нормално и никой нищо да не прави.
  За справка само да вметна, че в България има над 300 неправителствени ромски оргазнизации !

  Не ми харесва как хората игнорират и никой не иска да говори за този проблем, а той е огромен и е смехотворно да чуеш изказвания, че това не било най-големия проблем на България и такива.

  Ето един много точен и обективен анализ на целият този проблем !

  http://valentinfortunov.com/wordpress/%D1%81%D0%BE%D1%80%D0%BE%D1%81-%D1%86%D0%B8%D0%B3%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B8-1-26-%D0%BC%D0%BB%D1%80%D0%B4-%D0%BB%D0%B2-%D0%B7%D0%B0-%D0%BA%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D0%B5/
   
 12. didi8bg

  didi8bg
  Expand Collapse
  Administrator

  Съобщения:
  1,470
  Трофейни точки:
  98
  Оценки:
  +363 / 10 / -15
  Покер ръце:
  Супер е идеята, ще се включа.
   
 13. konselieri

  konselieri
  Expand Collapse
  Moderator

  Съобщения:
  2,678
  Трофейни точки:
  98
  Оценки:
  +494 / 11 / -11
  Покер ръце:
  Включвам се и аз. Идеята е много добра,защото е практична в дългосрочния аспект ( а както тук повечето знаем, той е важния ).

  Не ми се засяга друга тема тук,но само ще спомена,че НЕГРАМОТНАТА ЧАСТ от ромското население тепърва ще става адски сериозен проблем( защото тези деца са предимно от ромски произход). И "лекувайки симптомите", а не "болестта" ще ни вкара омагьосан кръг...

  Та като цяло мисълта ми е,че ако има инициативи,които да образоват под всякаква форма циганите,то те биха били доста по-успешни за голямата картинка.
   
 14. IamBuddhaa

  IamBuddhaa
  Expand Collapse
  Well-Known Member

  Съобщения:
  258
  Трофейни точки:
  43
  Оценки:
  +59 / 3 / -0
  Покер ръце:
  Наистина ми доставя огромна чест и удоволствие , че се намериха толкова много сродни души и реагираха мигновенно като решиха да подпомогнат каузата.

  Доста хора ме попитаха , кога и къде ще се проведат повечето от заниманията и как може да станат доброволци и евентуално ментори след седмицата на обученията.
  За момента датите са избрани 6 или 7 до 12 септември тази година , а локациите все още не са ясни , тъй като те също се явяват като някакъв вид разход и са в процес на договаряне с различни лица , които могат да предоставят терен. Естествено в момента , в който има някаква яснота ще подам и тази информация.

  За момента добавям и акаунтите си в различни разплащателни платформи за улеснение на народа.
  Pokerstars : IamBuddhaa
  Skrill : iamsimeonusd@abv.bg - USD ; iamsimeon@abv.bg - EUR
  paypal : iamsimeon@abv.bg

  Добавям и още една дарителска сметка на Подарете книга отново за улеснение.
  ФОНДАЦИЯ ПОДАРЕТЕ КНИГА
  IBAN: BG91UNCR70001521828134

  BIC CODE: UNCRBGSF
  Валута: BGN
  Банка: Уникредит Булбганк
   
 15. ventsislavvenc

  ventsislavvenc
  Expand Collapse
  Member

  Съобщения:
  5
  Трофейни точки:
  1
  Оценки:
  +0 / 0 / -0
  Покер ръце:
  Здравейте на всички :) Първо искам да се обърна към админи и модератори на сайта.При регистрацията си преди малко ясно видях изписаните с червени букви правила за определена възраст,за да мога да бъда част от форумът Ви.Но отделете една минутка,за да прочетете и разберете за какво иде реч.Искам да помогна и да успея да се включа в тази кауза,а след като го направя ако желаете ми изтрийте акаунта,ваше решение :)

  Написах едно лично съобщение до г-н Найденов във друг сайт,в който има същата тема.Не съм сигурен,че го е получил,а и тази покер общност е по-мащабна и може би отделя време,за да влезне тук,затова искам съобщението да стигне до него и ще го оставя в тази тема:

  Здравейте,Г-н Найденов :) Често следя този форум,но темата,която създадохте ме накара да се регистрирам тук.Аз нямам 18 години (но нека да си остане наша малка тайна :) ),обаче когато искаш да помогнеш на някой,възрастта не играе роля,а сърцето (нека да оставим настрана темата защо се занимавам с покер преди пълнолетие :) )

  Аз живея сравнително добре,благодаря на Господ и родителите ми :) Често съм попадал на такива дечица и съм им помагал с каквото мога.Дарявал съм дрехи,отделени пари на един дом във Широка лъка,близо до град Смолян.Става ми жал,тъй като като видим подобни неща,оценяваме всъщност колко сме богати.Може би защото и моята майка е била сираче съм по-чувствителен на тази тема,знам ли :)

  Но нека да премина към същността на това,което искам да Ви напиша.Искам да помогна и мога да го направя,но за целта ще се нуждая и малко от вашата помощ.Както споменах в началото на съобщението,нямам необходимите години и именно затова съм измислил нещо,което се надявам да се получи :)

  Имам сметка във една зала (Лейдброукс,за съжаление не може да се пращат пари на други играчи),като във нея имам 350 евро (300 ще даря за каузата,а другите ще си ги оставя за игра :) ),изградени от фрийроли.Понеже нямам банкова карта и няма как да ги изтегля по този начин,измислих нещо друго.Разучих,че като теглиш чрез Скрил онлайн банка такива малки суми,не искат никакви верификации.Създадох Скрил акаунт,но проблема е,че няма как да вкарам пари там.Идеята ми е следната:Понеже видях във вашия пост,че ползвате тази онлайн банка,дали бихте могли да изпратите на акаунта,който създадох 20 евро,колкото е минимума за депозит и след като ги получа да ги депозирам в залата ,а после да подам заявка за теглене.След като ми ги преведат (да се надяваме,че няма никакви документи да ми изискват) ще ви ги изпратя пак там 300 евро ( около 600 лева).

  Мен родителите ми ме издържат и не съм лишаван от нищо,децата имат нужда много повече от тези пари и много ще се радвам,ако се получи и успея да помогна :) Уважавам Ви и ви симпатизирам изключително много като покер играч,явно сте и невероятен човек :)

  С уважение,Венцислав :)
   
 16. ventsislavvenc

  ventsislavvenc
  Expand Collapse
  Member

  Съобщения:
  5
  Трофейни точки:
  1
  Оценки:
  +0 / 0 / -0
  Покер ръце:
  Докато пишех в темата,видях,че г-н Найденоещв също е публикувал тук и ми е отговорил на съобщението в другия сайт :) Сигурно няма смисъл да трия по-горния пост,ако може да дадете идеи как да изтегля парите,тъй като той изрази опасението си,че така няма да стане :(
   
 17. bmwteam

  bmwteam
  Expand Collapse
  Well-Known Member

  Съобщения:
  53
  Трофейни точки:
  6
  Оценки:
  +0 / 0 / -0
  Покер ръце:
  Добре де, не искам да прозвуча като хейтър, но наистина ли смятате, че като заведете 40 деца на море за няколко дни ще оправите положението? Щом голяма част от тях не могат и да четат дори, на какво ще ги научите вие за 7 дни?

  Мисля си, не е ли по-добре да се помисли и нещо да се коригира инициативата?

  Нищо лично и попринцип винаги съм подкрепял такива инициативи, но точно в тази имам огромни съмнения относно крайния резултат. С толкова много пари по бих ги дал на Боби да речем и да му подобрим значително живота за години напред, а не да водим няколко циганета на море за седмица. (нищо против циганите или по-точно точно тези цигани. И българчета да са, пак същото).

  Боби милия си мечтае за едно легло от 100 години, а сигурно има бая като него... и още куп други каузи могат да се намерят в милата ни родина, за огромно съжаление.

  Колкото и смешно да звучи, според мен е по-добре да се съберат Симо, Серго и още един двама и да ги коучнат покер да играят, по-голям шанс да се оправят в живота ще имат, отколкото тази инициатива.
   
 18. IamBuddhaa

  IamBuddhaa
  Expand Collapse
  Well-Known Member

  Съобщения:
  258
  Трофейни точки:
  43
  Оценки:
  +59 / 3 / -0
  Покер ръце:
  Здравей , bmwteam , ако прочетеш малко по-внимателно и детайлно поста и прегледаш презентацията , ще разбереш , че въобще не става въпрос за едни 6-7 дена , в който се учим да въртим ченгели и да сричаме.
  Заплащат се тримесечни , а за някои деца и цялогодишни курсове по български , английски , отделят се средвства за уроци на кандидатстудентите , за други деца се търси и плащат жилището за година напред и много други примери.
  Наистина изключително смешно е , когато се изразява негативна емоция , породена от липсата на само осведомяване.
  Относно , Боби. Поради факта , че рядко чета форуми , даже не знаех до скоро за него и тази инциатива , но ще говоря с организаторите и , ако съберем над нужните средства нищо не пречи да помогнем и на него.
   
 19. bladeto

  bladeto
  Expand Collapse
  Well-Known Member

  Съобщения:
  1,757
  Трофейни точки:
  36
  Оценки:
  +0 / 0 / -0
  Покер ръце:
  Аз също съм на мнение, че ако прочетеш и се поинтересуваш малко повече за инициативата, ще си на различно мнение. Лично аз вчера се запознах за пръв път с нея и ми стана страшно любопитно какъв ефект може да се постигне, защото идеята да се даде нещо наистина смислено на тези деца.

  http://podaretekniga.org/#/Ela_v_domovete
  http://www.slideshare.net/bladeto/presentation-final-37499808

  Друго, което никак не ми допада е да се сравняват подобни каузи и да се правят изводи, на кого е по-добре да се помогне. Всеки сам решава на кого и защо да помогне. Ще е супер, ако останат средства и за двете. Имахме горчив опит с това неотдавна, когато ни хулеха защо правим дарение за стари хора. Когато цитирах една народна приказка за старите хора, която знам от покойната ми баба, жената се обърна и си тръгна без да обели дума...

  СТАРИТЕ ХОРА
  Един жесток цар изкарал закон да бъдат погубени всички стари хора.
  - Каква полза от тях - казал той, - нито орат, нито жънат, нито дърва секат. Само ядат хляб и се пречкат вкъщи. По-добре ще живеем без тях.
  Запретнали се царските палачи. Всичките стари хора минали под нож. Останал само един старец - баща на болярин. Дожаляло на болярина да вземе главата на стария си баща, затуй го укрил на тайно място и го хранел скришом, без да знае никой.
  Жестокият цар имал луд чер кон: ритал, хапел, скачал, хвърлял ездачите. Никой не можел да се приближи до него и да го укроти. В столицата живеела една лукава знахарка. Царят заповядал да я повикат в двореца и почнал да я разпитва как може да укроти лудия кон.
  - Как ли? - отговорила знахарката. - Заповядай, господарю, на твоите боляри да усучат въже от пясък. Вържеш ли коня с въже от пясък, той ще стане кротък като овчица.
  Царят се почесал по тила и повикал болярите си.
  - Хей, боляри - викнал им той, - слушайте какво ще ви заповядам! Още утре да ми донесете едно въже от пясък. Ако дойдете в двореца без пясъчно въже, главите ви ще взема!
  Прибрали се болярите с наведени глави. Никому не идвало наум как може да се усуче въже от пясък. Между болярите бил и оня, който пощадил живота на баща си. Като се прибрал вкъщи омърлушен, старецът го попитал:
  - Защо си кахърен синко?
  Боляринът му разправил какво иска царят.
  - Туй ли е то всичко? Не бой се. Утре, като идете в двореца и царят рече: " Къде е въжето?" - ти му отговори: "Царю, готови сме да усучем въже от пясък, но не знаем какво трябва да бъде - дебело, тънко, жълто или червено, дай ни по-напред мостра."
  На другия ден, като чул умния отговор, царят преклонил глава и казал:
  - Прави сте, трябва да ви дам мостра, но няма откъде да я взема.
  И царят простил живота на всички.
  Същото лято настанала голяма суша. Всичко живо изгоряло - и трева, и плод. Пресъхнали реките и кладенците. Житниците се опразнили. Не останало жито дори за семе. Уплашили се хората да не измрат от глад. Загрижил се и царят. Повикал пак болярите и им заповядал:
  - Каквото щете правете и струвайте, но утре , като дойдете, искам да ми кажете откъде да намерим жито за посев, инак главите ви ще взема.
  Тръгнали си болярите сломени - не е лесна работа да се намери жито. Скритият старец видял, че синът му се връща и този път омърлушен, и попитал какво се е случило.
  - Сега, тате - рекъл боляринът, - и ти не можеш ми помогна.
  - Защо?
  - Защото царят иска семе за посев, а никъде в страната няма жито.
  - Не бой се, синко. Утре, когато се явите пред царя, ти му кажи да заповяда на селяните да разровят всички мравуняци на царството. В мравуняците има много жито, събирано зрънце по зрънце от мравките.
  И наистина, щом селяните излезли по кърищата и разкопали мравуняците - намерили във всеки мравуняк по една торбичка едро зърно. Царят останал много учуден от находището и се обърнал към болярина, дето криел баща си. Попитал го:
  - Кажи ми, кой ти даде този мъдър съвет?
  - Не смея да кажа, господарю, защото ще ме погубиш.
  - Няма косъм да падне от главата ти, кажи!
  Тогава боляринът признал, че е укрил баща си и той го е научил какво да каже за пясъчното въже и де има скрито жито.
  Скоро излязъл нов закон: никой да не закача старите хора, а когато вървят по улиците - всеки да им сторва път.
   
  Последна редакция: 30 юли 2014
 20. Chus

  Chus
  Expand Collapse
  Well-Known Member

  Съобщения:
  457
  Трофейни точки:
  33
  Оценки:
  +12 / 1 / -0
  Покер ръце:
  Община Девня стартира пилотен за страната проект по схема „Интегра" на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси". По него в продължение на 2 години близо 1600 човека от Девня ще бъдат обхванати в редица мерки за подобряване на достъпа до заетост, образование, социално включване и трайна десегрегация. Дейностите са насочени към деца и младежи с риск от отпадане от образователната система, хора с увреждания и представители на уязвими социални групи.

  Проектът а на стойност 1,749 милиона лева

  http://eufunds.bg/bg/pubs/5165

  Същата инициатива ? Само че с пари от Европа.
   

Сподели страницата