1. Този форум използва бисквитки. С посещаването му, Вие се съгласявате с метода ни на тяхното използване. Научете повече.

Местни избори 2015

Дискусия в 'Общи приказки' започната от Glista, 16 октомври 2015.

 1. Glista

  Glista
  Expand Collapse
  Well-Known Member

  Съобщения:
  783
  Трофейни точки:
  33
  Оценки:
  +25 / 1 / -0
  Покер ръце:
  Здравейте, грайндъри,

  Улисани в различни рейк класации, турнирни битки и 5бет блъфове, пропускаме една наближаваща важна дата, а именно 25.10.2015.

  На този ден всички ние ще имаме възможността да изберем човек или група от хора, на които да доверим бъдещето си. Оказва се, че огромна част от хората не знаят как и за какво точно ще се гласува. Поради слабата информираност на повечето, в следващите редове ще обясня накратко какви избори трябва да се направят:

  1. Референдум-за или против електронното гласуване
  2. Избор на общински съвет
  3. Избор на кмет на населено място
  4. Избор на районен кмет

  Ще има 4 различни бюлетини за всяко едно от изброените по-горе неща. Гласуването за всяко едно от тях е отделно и може например да подкрепите Фандъкова за кмет и кандидат на друга партия за общински съветник, което ме води и до целта на темата :)

  Казвам се Цанко Арабаджиев и съм кандидат за общински съветник в София от листата на ПП " Зелените". МОже да гласувате за мен с 10 в интегралната бюлетина, преференция 16. По професия съм финансист и работя като инвестиционен мениджър в чуждестранна застрахователна компания. Завърших МГ във Варна и после МИО и магистър Финанси в УНСС, сертифициран инвестиционен консултант и съм кандидат за 2ро ниво ( от общо 3) на CFA (най-престижния сертификат в света в областта на финансите). Имам завършени обучения по Leadership, Conflict management и т.н.

  Целта на горните редове в никакъв случай не е да се хваля, а да се опитам да покажа, че съм сравнително добре образован млад човек, който не е част от статуквото и може да се опита да промени нещата за добро. Не знам за вас, но на мен ми e дошло до гуша от политическата ситуация в страната. Срастването на мафия и държавност, повсеместната корупция и безхаберие са се настанили трайно в цялото ни общество. Лошо качество на живот, неефективна съдебна система, нагласени обществени поръчки, местни феодали и безумната концентрация на медии в ДПС, ползвани като бухалка по всеки неудобен. Демокрацията и надеждата за по-добър живот, заради които хората излизаха по улицата, са мъртвородени. Нацията е все по-апатична и статуквото изглежда непробиваемо.

  На мен ми писна и ще се опитам да променя това, но не мога да го направя сам. Знам, че има и други кандидати като мен. Подкрепящи различни партии, но хора идеалисти, искрено вярващи, че можем да променим настоящето и да допринесем със знанията и уменията си за една по-добра България.

  Липсва ни подкрепа, нямаме трибуна, от която да представим визията и решенията си. Медиите са окупирани, а истински дебати няма. Едни и същи хора обикалят от студио на студио, говорейки до болка втръснали неща.

  Новото в тези избори са преференциите! Въпреки многото си недостатъци, това е стъпка в правилната посока. Възможността хората да гласуват за личности, а не за тясно партийни
  кандидатури е шанс постепенно реформите да започнат да се случват и нещата макар и
  бавно да тръгнат в правилната посока.

  В тази тема ще представя себе си и нашата програма и ще се опитам да покажа, че ние сме такива, каквито се представяме. Ще се радвам да се получи дебат и съм насреща за всякакви въпроси.

  Благодаря ви за вниманието (ако въобще някой е стигнал до тук) :)

  П.С -По отношение на ника- Много стар прякор (някога бях висок и много слаб, а сега съм само висок), който ми остана от времената на SC. Реших да не го сменям, защото съм познат на форума по този начин, а и защото не искам да се правя на такъв, какъвто не съм :)
   

  Прикачени файлове:

  Последна редакция: 16 октомври 2015
  • Like Like x 4
  • Creative Creative x 1
 2. konselieri

  konselieri
  Expand Collapse
  Moderator

  Съобщения:
  2,678
  Трофейни точки:
  98
  Оценки:
  +494 / 11 / -11
  Покер ръце:
  Това е доста интересно, предвид някои случки във форума.

  Ще си позволя да използвам темата за лично мнение по въпроса с електронното гласуване. Ако гласуваме "ЗА" става още по-лесно за политиците да си нареждат местата в парламента, общината и т.н. Вече няма да им се налага да купуват толкова много гласове. Ако не ми вярвате проверете в нета колко ненадеждно може да бъде това ел. гласуване.Неслучайно пускат референдум за това,а за важните неща се измъкваха неколкократно.

  Още нещо- задължително гласувайте в референдума, защото при ниска активност в него,политиците ще имат много силно оправдание/аргумент да не пускат занапред никакви допитвания до народа.Тъй като освен това,всяка едно гласуване ни коства доста милиони от бюджета.
   
  • Like Like x 2
 3. mitkos

  mitkos
  Expand Collapse
  Well-Known Member

  Съобщения:
  1,093
  Трофейни точки:
  78
  Оценки:
  +195 / 5 / -20
  Покер ръце:
  Докторе дай някакъв линк, където аргументирано да се разяснява кое прави ненадеждно електронното гласуване. Не съм запознат с темата, но от досегашния ми опит винаги технологичните решения са много по-качествени и сигурни, и се чудя защо конкретно това да не е.
  Най-елементарно си го обяснявам като електронното банкиране и това да отида на физическа каса.

  Голямо предимство на това гласуване е, че ще даде възможност на 2 милиона българи в чужбина и по-точно на по грамотната част от тях да гласуват. Евентуално, някога след 100 години може някой мозък да се върне по нашите ширини ако има положителна промяна, а такава само с тукашните избиратели все по-трудно може да има.

  Също така електронно гласуване в бъдеще ще намали в пъти разходите при избори.

  Също, това е стъпка към въвеждане на други електронни услуги. Примерно държавната администрация изцяло може да се махне. Май само полицията е по-паразитен орган, а там наистина отиват огромни средства от бюджета за да гледаме как сърдити лелки си придават важност и наглеят срещу хората, които им плащат заплатите.
   
  • Like Like x 1
 4. RealSot

  RealSot
  Expand Collapse
  Well-Known Member

  Съобщения:
  1,864
  Трофейни точки:
  113
  Оценки:
  +738 / 22 / -38
  Покер ръце:
  Електронното гласуване ще направи по-лесно купуването на гласове и манипулациите.
  Но тогава на теория, всеки човек би трябвало да гласува и така може би ще се разбие ефекта на измамата.
  Все си мисля, че е супер добър вариант, но знае ли се как ще се реализира у нас.
   
 5. ngl11

  ngl11
  Expand Collapse
  Well-Known Member

  Съобщения:
  1,244
  Трофейни точки:
  53
  Оценки:
  +25 / 1 / -2
  Покер ръце:
  това с ' ЕЛ.' може да бъде вярно само в началния си етап на съществуване.Трябва да се тръгне обаче в тази посока, която си е неизбежна и е само въпрос на време. Колкото по-скоро тръгнем по пътя на 'ЕЛ.' ,толкова по-скоро ще стигнем, там където сами си заслужим, а не където няк'ви кратуни ни водят. Според мен 'ЕЛ.' е единствения начин България да стане отново дома на българите, а не както е в момента - сиропиталище. Гласуването за 'ЕЛ.' е задължително, всичко останало е проформа на тези избори.
   
  • Like Like x 1
 6. PaRaDiGmA

  PaRaDiGmA
  Expand Collapse
  Well-Known Member

  Съобщения:
  545
  Трофейни точки:
  43
  Оценки:
  +188 / 7 / -14
  Покер ръце:
  Едва ли е проблемна база данни с 9 милиона ЕГН-та в сървър.
  Повторното гласуване ще бъде яко наказуемо.ДПС електората с български лични карти си гласува под строй.Купените цигански гласове също.Единствено печеливши ще са останалите българи из света,които нямат възможност.
  Ще се увеличи активността по този начин,и трябва още повече кинти да дават политиците.
  Няма да е проблем да се осигури добра защита,стига да има желание за това.
  Аз съм "ЗА" електронното гласуване.
   
  • Like Like x 1
 7. konselieri

  konselieri
  Expand Collapse
  Moderator

  Съобщения:
  2,678
  Трофейни точки:
  98
  Оценки:
  +494 / 11 / -11
  Покер ръце:
  Ако управляващите искаха да се промени нещо при гласуването отдавна щяха да направят преференциалното гласуване както трябва, а не в бутафорната форма,в която е в момента.Щяха да пуснат и референдум "ЗА" или Против" задължителното гласуване( защото само тогава ще се намали значението на купения вот) и т.н.

  Нооо щом се доверявате на хората,които предлагат електронно гласуване и мислите,че се прави с цел да гласуват българите зад граница и че няма да се манипулират "машините"- ок- това си е ваше право !

  http://e-vestnik.bg/10332/elektronnoto-glasuvane-v-sasht-dostapno-za-hakeri/ - Последния абзац е за тебе,Митак ;)

  А за всички останали електронни услуги,които ще намалят бюрокрацията и наистина огромните пари,изливащи се за администрация, естествено че съм "ЗА". А електронното гласуване трябва да се направи едва след като се случат всички останали ел. неща...а не от него да тръгват.
   
  • Like Like x 2
 8. Spitfire

  Spitfire
  Expand Collapse
  Well-Known Member

  Съобщения:
  2,170
  Трофейни точки:
  98
  Оценки:
  +381 / 30 / -51
  Покер ръце:
  Интелигентни хора сте, защо си мислите, че гласуването променя нещо така или иначе ? Марк Твен си го е казал. За жалост са много малко страните, в които гласа ти реално има някакво значение.
   
  • Like Like x 4
 9. bonev70

  bonev70
  Expand Collapse
  Well-Known Member

  Съобщения:
  326
  Трофейни точки:
  43
  Оценки:
  +45 / 2 / -3
  Покер ръце:
  С референдум или без,рано или късно електронното гласуване ще е факт.Това не е промяна,а развитие.
  Промяната стана 1989г.До тогава активността беше 99% и реалните опции за кандидата бяха само"ЗА".
   
 10. mitkos

  mitkos
  Expand Collapse
  Well-Known Member

  Съобщения:
  1,093
  Трофейни точки:
  78
  Оценки:
  +195 / 5 / -20
  Покер ръце:
  Последния абзац е несериозен. Някакъв програмист си казва личното мнение, името му не излиза никъде, та не е известен експерт по електронна сигурност. Най-вероятно е ИТ-то на списанието.
  Иван Петров, Джон Неш, Питър Йохансон и още много други ИТ специалисти от различни държави казват, че електронното гласуване е сигурно :)

  Та по сериозните въпроси, темата не е дали някаква система е направена некомпетентно, а дали ако системата е направена както трябва ще е ефективна. Всяка банка, а и къде по малки организации вече имат достатъчно сигурни системи - софтуерът за електронно гласуване няма нищо по-особено. Ако беше толкоз лесно хакерчета да влизат и да променят записите в достатъчно защитени системи нищо в интернет нямаше да работи.
  Та личното ми мнение на скромен ИТ специалист е, че статията е журналистическа, а не сериозен анализ. Въобще всяка статия, която ще дава като аргумент против Е-гласуването хакери и пробиви е или некомпетентна или пропаганда на някой.

  Електронния вот може да се манипулира както и другия вот, а именно с вътрешен човек. То всъчшност почти винаги така става. Тия хакери където приличат на геймъри и за 30 сек разбиват паролите на НАСА някой като им опре пистолет в главата са само по филмите.

  Та проблемът с вътрешния човек винаги го има, без значение формата на гласуване.
  Според мен дори електронно би било доста по-трудно това да се случи по няколко причини.
  Да вземем за пример една банка. Ако манипулирането ставаше толкова лесно едва ли не всеки сисадмин там или програмист, който е правил системата би могъл да си манипулира базата данни и да си прехвърля каквото ще. В читаво направена система записите в базата данни ще са криптирани, това че имаш достъп до базата не значи, че ще виждаш кой за кого е гласувал и ще можеш да променяш.
  Другото е че дори да имаш достъп до тази база подобни системи имат много подробни логове, достъпът до които имат друго ниво хора, а не база данни администраторите. Т.е. дори някак някой да направи промяна това може да се проследи. Базата данни може да се мултиплицира на няколко места и преди да се гледа резултата да се сравни дали навсякъде е еднаква. Т.е. ако въпреки горните мерки от партия А имат достъп до основната база данни и променят нещо, партия Б (или независим одитор) ще види, че в неговата база данни нещата не стоят така и ще се прави разследване.
  Има много начини да се защити подобна система и то много по-добре от физическа такава, където е разпръсната в много точки със слаб контрол.

  Проблемът е в този, който поръча системата(както си писал Док, за манипулирането на машините, но статията е за ширпотреба да ни плаши с хакери), но това не е проблем с електронното гласуване, а с гласуването като цяло. Ако няма добра воля от шефа да направи работата сигурна и невъзможна за манипулация, няма никакво значение дали ще ползваме хартия, интернет или ще вдигаме ръка за вот.
  Та в този смисъл манипулацията ще е същата просто за по-малко пари на данъкоплатеца и с възможност тези от чужбина да гласуват.
   
  • Like Like x 2
 11. konselieri

  konselieri
  Expand Collapse
  Moderator

  Съобщения:
  2,678
  Трофейни точки:
  98
  Оценки:
  +494 / 11 / -11
  Покер ръце:
  Абсолютно,даже си мислех да вмъкна и цитата му в единия ми пост,ама щях да си противореча :D

  От друга страна обаче,ако го гледаме така трябва да лягаме и да умираме или каквото ни кажат да се подчиняваме винаги...
   
  • Like Like x 1
 12. konselieri

  konselieri
  Expand Collapse
  Moderator

  Съобщения:
  2,678
  Трофейни точки:
  98
  Оценки:
  +494 / 11 / -11
  Покер ръце:
  Съгласен съм,ама все пак имаме възможност за избор. Ти се доверяваш повече на компютрите, аз на хартията ...и всеки си избира (дали ще вярва на Неш или на Холдиман). Защото няма как да се докаже нито едното,нито другото. Естествено,че го има и варианта само да си мислим,че имаме избор...ама тука вече влизаме в едни други теми :D
   
 13. Spitfire

  Spitfire
  Expand Collapse
  Well-Known Member

  Съобщения:
  2,170
  Трофейни точки:
  98
  Оценки:
  +381 / 30 / -51
  Покер ръце:
  Не, на мен идеята не ми е да стоим със смирени глави, докато ни тъпчат, просто гласуването е последната мярка, с която може да се промени нещо.

  Всъщност нямам нищо против да си правят схемите за пари и ала бала, навсякъде се прави това (пример : бившият канцлер на Германия е в надзорния съвет на Газпром... ) тук просто се минава границата на абсурдното. Не, че и на запад гласуването променя нещо, но поне абсолютната бедност не съществува и реално има средна класа, които са двете най-важни качества на модерното общество. Явно има начин да се постигне това

  Относно хартиените бюлетини, няма причина да им се доверяваш, с достатъчно хора съм говорил, които са или са били част от организацията/протичането на изборите. Случаите на изхвърлени бюлетини + заместването им с бюлетини за партия Х не са рядкост. А щом могат дори това да направят, за какви избори говорим въобще :/
   
  Последна редакция: 17 октомври 2015
  • Like Like x 1
 14. konselieri

  konselieri
  Expand Collapse
  Moderator

  Съобщения:
  2,678
  Трофейни точки:
  98
  Оценки:
  +494 / 11 / -11
  Покер ръце:
  Много по-лесно ще става манипулацията по електронен път,никой не може да ме убеди в обратното.Много по-сложно е когато трябва да се уговарят хора и да се извършват нещата физически. И точно защото никога не е имало воля за съществена промяна в изборния процес, сега това ми се струва "пъклен"ход на шефовете :)
   
 15. EasyGame

  EasyGame
  Expand Collapse
  Well-Known Member Resource Gardener

  Съобщения:
  4,302
  Трофейни точки:
  98
  Оценки:
  +409 / 8 / -26
  Покер ръце:
  Не е важно кой как гласува, а кой брой гласовете.

  С електронното гласуване ще е добре да можеш след изборите да видиш дали гласа ти е отишъл за този, за който си гласувал. При хартиените това мисля, че не може да се провери.
   
 16. PaRaDiGmA

  PaRaDiGmA
  Expand Collapse
  Well-Known Member

  Съобщения:
  545
  Трофейни точки:
  43
  Оценки:
  +188 / 7 / -14
  Покер ръце:
  Ако си участвал пряко в изборите,щеше да се убедиш,че това няма как да се получи.Най малкото при последните 3 проведени избори(за парламент,местни,европейски парламент),а и за сега предстоящите.
  Не ми се обеснява,но съм бил два пъти председател на секционна комисия.
  Няма как да подкупиш цялата комисия,наблюдателите,застъпниците на партии,за да стане това.Същото е и с подмяна на бюлетини,защото има протоколи,които също трябва да се подменят.;):D
   
  • Like Like x 1
 17. tomazo

  tomazo
  Expand Collapse
  Member

  Съобщения:
  17
  Трофейни точки:
  18
  Оценки:
  +24 / 0 / -0
  Покер ръце:
  ел.гласуване ще се осъщестява както до сега !! с ходене до съответното място ,но с гласуване върху таблет( или спец.устройство) .Нищо общо с Швейцария
   
 18. Slowninja

  Slowninja
  Expand Collapse
  Well-Known Member

  Съобщения:
  258
  Трофейни точки:
  58
  Оценки:
  +112 / 9 / -3
  Покер ръце:
  Все тая е. Не съм съгласен със системата = не участвам в организираните мероприятия от системата ("избори") ; ако участвам в тях как ще стане ясно че не съм съгласен? На хартия съм. Това е единственият важен "избор", да участвам или не.
   
  • Like Like x 5
 19. Lag4Hapiness

  Lag4Hapiness
  Expand Collapse
  Well-Known Member

  Съобщения:
  1,370
  Трофейни точки:
  78
  Оценки:
  +109 / 3 / -2
  Покер ръце:
  В моя град и кмета е ясен и мнозинството в общинския съвет е ясно. Така че ще напиша или ще си нарисувам нещо на бюлетините.
  Гласовете на референдума ще са малко, той остава някак си на заден план.
   
 20. mitkos

  mitkos
  Expand Collapse
  Well-Known Member

  Съобщения:
  1,093
  Трофейни точки:
  78
  Оценки:
  +195 / 5 / -20
  Покер ръце:
  Дано е така, поне в русия миналата година си го правеха, при нас може и да сме с по-добра система:
   

Сподели страницата