1. Този форум използва бисквитки. С посещаването му, Вие се съгласявате с метода ни на тяхното използване. Научете повече.

Малко въпроси за комбинаторика в тексас холдема?

Дискусия в 'Общ покер форум' започната от MrProper, 16 март 2019.

 1. MrProper

  MrProper
  Expand Collapse
  Well-Known Member

  Съобщения:
  60
  Трофейни точки:
  8
  Оценки:
  +10 / 1 / -0
  Покер ръце:
  Здравейте,
  доколкото разбрах всеки покер играч, който играе в плюс всякакъв лимит дори най-ниският трябва да учи комбинаторика в покера.
  Понеже аз съм прогресивно затъпяващ я уча сега.Ще ви дам един пример за да разбера дали я уча правилно или не.За начало искам да се науча да пресмятам всички овер чифтове, два чифта сетове трипсове и карета които ме бият на флопа и аз какво бия.
  Eто го примера аз държа TsTc на големият блинд играч който отваря 6.11% пре флоп рейзва(77+,AJs+,AQo) пада флоп KK2o.
  До колкото смятам аз бия 77(6 комб),88(6комб)99(6комб),AQo(12комб)AJs(4комб)AQs(4комб).Общо 38 комбинации.
  Губя от JJ,(6)QQ(6),KK(1),AA(6)AKo(6)AK2s(2) или общо 27 кобинации.
  Сгреших ли някъде или не?
  Мислите ли чe трябва да уча комбинаторика, че математика малко ми куца, като науча това ще давам по-сложни примери.
   
 2. a1rn1nja

  a1rn1nja
  Expand Collapse
  Well-Known Member

  Съобщения:
  67
  Трофейни точки:
  23
  Оценки:
  +24 / 1 / -1
  Покер ръце:
  Здравей ! И на мен комбинаториката не ми е силната страна, но ако ти рейзва от късна позиция , няма ли да е по-добре да го 3бетнеш с ТТ ,също така АQ -тата и трипсовете и асата,както и някой от другите изброени ръце няма да ти cbetvat винаги ... Искам да те поздравя за упоритостта , щом търсиш методи за развитието си , рано или късно ще успееш ,ако не в покера в нещо друго ! Успех !
   
  • Like Like x 1
 3. Destruct1on

  Destruct1on
  Expand Collapse
  Well-Known Member

  Съобщения:
  147
  Трофейни точки:
  33
  Оценки:
  +43 / 1 / -2
  Покер ръце:
  Почнах да пиша, но се отказах. Много дълго ще стане. Пък и съм пийнал...Само някви общи неща ще кажа. Рейнджът се определя от действията на играча. Но не само от едно действие (оупън рейз). Не може така да ги смяташ тези комбота. Прекалено е хубаво, за да е истина. Смятай какво ще ти заложи. Дали може да има блъф, маймун ли е някакъв, дали може да има слаби ръце. Защото има хора, които никога не блъфират, има други, които залагат само на блъф, другото го чек-колват или чек-рейзват. Иначе там горното "упражнение" май правилно ги смяташ. Ама кво да му смяташ, снап кол срещу пот бет, ако играе така и тва е. То пък си извън позиция, ама разбра ме. Хората играят различно, не са роботи. Покерът е проста математика и предимно логика. Така няма да се научиш. Упражнявай се с примерни ситуации, за да видиш дали може да колваш печелившо или да бетваш печелившо. Но да са реални, не някакви измислици. За да имаш въобще полза...

  Няко съвети, някои неща,м които да разгледаш.:
  1. Много внимавай, като залагаш за стойност с топ пеър, за офсют комботата, които също имат пеър, които биеш и очакваш да са в рейнджа му, дали се подобряват до два пеъра. Дали няма да се "уплашат". Примерно хората се плашат да плащат с AJ на АКххх борд, а всъщност трябва да са по-смели, заради Попа. Такива неща мислиш, като си с топ пеър. Офсют ръцете са много повече комбота и затова внимаваш предимно за тях.
  2. Като имаш ботъм сет, мисли дали може да има два пеъра. Като си с мидъл сет, мисли дали може да има стрейт. Дали може да го има с офсют ръка (много по-вероятно).
  3. Като си с два пеъра, мисли дали може да има по-слаби два пеъра. Кои сетове блокираш от рейнджа му. Примерно си с АК на АК5, някъв рейзва. Знаеш, че ще те 3бетне префлоп с АК, QQ+. Мислиш дали може да има А5, дали е сютед или офсют, мислиш дали е някъв уникален тапир, че да преиграва Топ пеър на този борд, дали е някъв тотален психопат, който да рейзва на блъф на този борд. Защото по принцип си заклан там, това искам да кажа. Два топ пеъра, силна ръка, но само достатъчно силна, че да си разбиеш тиквата. Да му платиш, за да му видиш петиците.
  4. С флъш, пак същото. Дали може да се пъне и без флъш. Как картите на борда блокират флъш комботата му. Колко флъш комбота биеш, колко вероятни са, дали може да блъфира точно този тип играч.

  Сигурно още има, ама кафа вече...Пияна работа, сори...
   
  Последна редакция: 18 март 2019
 4. Destruct1on

  Destruct1on
  Expand Collapse
  Well-Known Member

  Съобщения:
  147
  Трофейни точки:
  33
  Оценки:
  +43 / 1 / -2
  Покер ръце:
  Там за оня пример по-горе, не знам как е на теория, но не ме и интересува. Ще гледам сайза му, инфото, ако няма инфо, поне държавата, да го *ба. Ти му виждаш рейнджа, няма как да нямаш инфо. В реалността. Ако го знам, че е нит, сигурно ще чек-колна на флопа. И ще фолна на търна. И пак зависи от сайза. Дали може да го прави и с по-слаба ръка. Зависи и кво знам, пак казвам. Дай пример от реалността и ще ти се отговори нормално. С тоя "комбинаторики" само ще плащаш, като стейшън и ще залагаш, като агро маймун. Срещу себе си...
   
 5. Destruct1on

  Destruct1on
  Expand Collapse
  Well-Known Member

  Съобщения:
  147
  Трофейни точки:
  33
  Оценки:
  +43 / 1 / -2
  Покер ръце:
  За да се научиш да смяташ в комбота, първо виж кое колко комбота е. 6 комбота чифт, 12 офсют ръка, 4 сютед. Конекнатите ръце са по-малко комбота. Примерно сет 3 комбота, ако ти имаш този пеър, то само едно комбо. Един процент от рейнджа му са 13 комбота. Само че ти обикновено знаеш само процента. В реалността...Гледаш Си-бета и често ти ще знаеш пак само процента. Може и да блъфира, може и да не блъфира. Правиш "комбинации". "Си-бет на флопа" + "чек-фолд на флопа" + "чек-кол на флопа" + "чек-рейз на флопа". За да добиеш представа дали залага на блъф и колко залага на блъф. От там вече мислиш за комботата. Ако не знаеш нищо, то предполагаш. Но да предположиш, че залага с целия си рейндж е също толкова тъпо, колкото да предположиш, че залага само с трипс +.
  Тези сметки са нещото, за което трябва да се упражняваш и да добиеш усет. Не може да седнеш с елката на 12 маси, да се пулиш и да смяташ във всяка ситуация. Упражняваш се , мислиш по време на игра и така добиваш "усет", "интуиция".
  Като имаш умения да смяташ, то вече смяташ, какво може да плати срещу определен сайз (като залагаш за стойност). Може ли да Хиро фолдне нещо, може ли да обърне нещо на блъф (от рейнджа си за кол). Преценяш какъв сайз да използваш, според това. Може да бетнеш и по-малко, може и да оувърбетнеш, да шовнеш, нищо, че е "за тънка стойност". Като не очакваш тоя да Хиро фолдва и срещу голям сайз, то залагаш стабилно, няма значение, че си само няколко процента напред.
  Като блъф кечваш (като плащаш), то вече си делиш ръцете на слаби блъф кетчъри, средно силни, силни и много силни (слоу плейнати ръце). Тези блъф кетчъри се делят на сила според това, колко ръце от валю рейнджа му биеш. Колко комбота. Ако той няма блъф, то ръката ти е различна от блъф кетчър, ти просто имаш пот одс и плащаш със силна ръка. Плащаш за добавените пари. Слабите блъф кетчъри не бият валю рейндж и се справят по-скоро с поляризиран рейндж. Не означава, че не може да колнеш шов примерно. Ако има достатъчно блъф комбота, за да имаш пот одс. Те може да бият блъф комботата, но ако са много слаби блъф кетчъри може той да те бие с част от блъф комботата. Примерно имаш Ейс хай, само че има значение с какъв кикър си, защото той може да блъфира с Ейс хай с по-висок кикър. Мислиш какво блокираш от валю рейнджа му с тези блъф кетчъри, какво блокираш от блъф рейнджа му. Примерно има миснат флъш дроу, то блъф кетчърите без карта от този флъш дроу са по-силни, комботата му за миснат флъш дроу са увеличават. Колкото по-висока карта, толкова по-зле. С аутове (на флопа и търна), тези ръце стават по-силни , това е един вид "застраховка". За да не направиш губещ кол.
   
  Последна редакция: 19 март 2019 в 07:13
 6. Destruct1on

  Destruct1on
  Expand Collapse
  Well-Known Member

  Съобщения:
  147
  Трофейни точки:
  33
  Оценки:
  +43 / 1 / -2
  Покер ръце:
  Някви примерни ситуации, по-скоро екстремни, за да видиш , за какво ти говоря.

  Примерно отваряш от средна позиция С АК. Някъв нит плаща от кътофа. Нали играеш фул ринг!? Там ги има много... Тоя те 3бетва с АК, QQ+ и примерно някви тъпни, нямат значение за теб в случая. Но знаеш, че няма да колне с AJo. Идва Асо на флопа. А57 -2. Тоя няма и сютед Аса, може би само АТс (+ AJs). Знаеш, че ще флоутне само на флопа. Ще колне примерно с JJ, TT. Но не очакваш, като чекнеш, да започне да бетва, да се мъчи да те откаже. Очакваш да си чек-беква кротко. За това няма смисъл да му даваш безплатна карта. Да фолдва там или да плаща с Асо. Да продължава да плаща на търна. Правиш си два залога. Стабилни, но не чак да потваш, че да сложи памперса. Само че ривъра идва Дама. Кво правим!? Виждаш ли, като знаеш комботата, как само една карта може да обърне нещата драстично!? Ако ти бетнеш, то бетваш губещо. Ако чек-колнеш, дали той ще залага там с АТс!? Най-вероятно не, защо да го прави!? Той по-скоро блъф-кечва или не знам кво прави, плаща, защото е фиш. Фиш-рег...Може да изглежда абсурдно на някой плиткомислещ разбирател, но това там е чек-фолд. Само заради келявата Дама. Ако смяташ в комбота, ще го знаеш, ако не можеш, то ще губиш. Независимо дали бетваш 40%, 20% или чек-колваш.

  3бетваш с АQо 7 блинда срещу мин рейз от бутона. Някъв 4бетва. Знаеш , че тоя е някъв агресивен рег. Използва някви Ах ръце за 4бет блъф. Може би и KTo, QTo, К6с, някви такива. Идва борд 57T-9-J. Агресивен е тоя, барелва. Виждаш го примерно , че барелва в 3бетнати спотове. Срещу 4бет едва ли ще имаш инфо. Е, можеш ли да колнеш там 3 пъти (Ол ин)? Сметни го и виж сам. Той ще залага на флопа и на търна с QQ-AA. AK? Малко вероятно...Ще гледа да избута до шоудаун. Но все пак има вероятност да я обръща на блъф.
  Ако ти колнеш там Ол ин на ривъра и си с тази ръка, това може да изглежда екстремно. Но ти имаш инфо за играта му. Знаеш да смяташ в комбота. Ако седи някой до теб , ти платиш там с Ейс хай, оня ти покаже КК, най-вероятно твоят приятел ще се изхили мощно и ще тилтнеш. Но това не означава, че си играл зле. Именно защото знаеш неща, които той не знае.

  Съответно може да си замениш по-горния пример(АК) с Ах с по-слаб кикър. Да видиш как се променят нещата, каква линия би трябвало да избереш. Може да сложиш и възможен флъш дроу на флопа. Без възможни Ах флъш комбота или с възможни такива. И пак да видиш как би трябвало да играеш. Но това са ситуации от реалността. Твоя пример също може да се каже , че е от реалността. Макар че нит да отвори от по-предна позиция и после да заложи целия си рейндж на този борд май рядко ще се случва. Но да кажем , че ще се случва. Но на търна? Каква полза имаш така да смяташ!? Никаква...Да ги смятат така GTO феновете. Само че с това GTO на микро лимити правиш едно голямо нищо. Твоето не е и GTO, твоето е "комбо срещу рейндж". Не е и "експлойт" очевидно. Или не се забърквай, или си ги смятай, като хората. Иначе няма да прогресираш...
   
  Последна редакция: 19 март 2019 в 09:00
 7. solarispoker

  solarispoker
  Expand Collapse
  Well-Known Member

  Съобщения:
  131
  Трофейни точки:
  43
  Оценки:
  +126 / 3 / -1
  Покер ръце:
  Абе човека пита правилни ли са му сметките, ти някакъв роман си му написал :)
   
 8. Destruct1on

  Destruct1on
  Expand Collapse
  Well-Known Member

  Съобщения:
  147
  Трофейни точки:
  33
  Оценки:
  +43 / 1 / -2
  Покер ръце:
  Еми, сори! Можех да му кажа "Да" и дотам. Да си извлече ползата. Само че оня също и ще чек-беква, също и ще слоу плейва. На флопа е абсурдно да фолднем, аз не знам и защо да смятам на флопа. Ама кво праим там примерно с 66, кво правим на търна!? Ако учи ситуация по ситуация, може и да се научи към 2029г. Ако има уникална памет...
  Пък и аз гледах да съм кратък, не ми се занимава да се обяснявам надълго и нашироко..

  А и виж какво пита "Мислите ли чe трябва да уча комбинаторика, че математика малко ми куца, като науча това ще давам по-сложни примери?".

  Няма проблем, че ти куца математика, покерът не е математика. Просто ти посочвам правилния път. Ако гледаш как някви коучове колват префлоп от блинда с К9, с А7, щото "имали екуити", как колват с К5 на Ахх борд, то доста дълго време ще се луташ. Ще изтичат пари там.
   
  Последна редакция: 19 март 2019 в 11:25
 9. Destruct1on

  Destruct1on
  Expand Collapse
  Well-Known Member

  Съобщения:
  147
  Трофейни точки:
  33
  Оценки:
  +43 / 1 / -2
  Покер ръце:
  А и това "да уча комбинаторика" на мен не ми е ясно какво точно значи. Какъв рейндж колко комбота е се учи точно за 3-4 минути. Трябва да може да ги сложиш коректно на рейндж, да си сметнеш екуитито. И от там дали имаш печеливш бет или кол (пот одс). Също и какво точно очакваш да се случи на другите улици, какво ще правиш срещу бет, какво ще правиш на еди си каква карта (или карти по-точно). Трябва да може да се научиш да го правиш бързо или поне да го правиш бързо със "задоволителна" точност. Да го "усещаш"...Каква е тази комбинаторика, аз за пръв път я чувам.
  А, прочетох, по-точно прегледах статия. То тва се учи за няколко минути. Много е полезно, да. Да "научиш комбинаторика"...
   
  Последна редакция: 19 март 2019 в 11:38
 10. Miserry

  Miserry
  Expand Collapse
  Well-Known Member

  Съобщения:
  437
  Трофейни точки:
  58
  Оценки:
  +145 / 1 / -3
  Покер ръце:
  АКо са 8 комбота (остават 2К*4А = 8 комбота), останалото е вярно.

  Относно главния въпрос. То няма какво толкова да се учи. Лесно се запомнят с малко упражнения.
   
 11. Destruct1on

  Destruct1on
  Expand Collapse
  Well-Known Member

  Съобщения:
  147
  Трофейни точки:
  33
  Оценки:
  +43 / 1 / -2
  Покер ръце:
  6 комбота...Имаш два Попа с по три Аса. АК са 8 комбота. Също тези 6.11% ги е сметнал след като е вкарал своята ръка и след като е наредил борда. Това са "подробности", ама нали ще "учи комбинаторика", просто да го отбележа и това. Спокойно може да има оня и KQs. Може и KJs. Може и 22+. Ти му виждаш точния рейндж само с тези измислени "упражнения". И всъщност трябва да гледаш на съвсем друго място, не оупън рейз процента му от еди си коя позиция.
   
  Последна редакция: 19 март 2019 в 13:25

Сподели страницата