1. Този форум използва бисквитки. С посещаването му, Вие се съгласявате с метода ни на тяхното използване. Научете повече.
 2. Сделката ни в 7777.bg през този месец е с главозамайващо value и е най-доброто ни предложение от последните няколко години! В комбинация с двата варианта за софтуер и VIP съпорт горещо препоръчваме на всички наши играчи да се преориентират към игра в тази зала. За повече информация ни пишете по имейл на grindsupp@gmail.com или по скайп на grinderssupport.
  Премахни Бележката

Как покерът променя мозъчните връзки?

Дискусия в 'Общ покер форум' започната от Mariya, 23 май 2019.

 1. Mariya

  Mariya
  Expand Collapse
  Administrator Staff Member

  Съобщения:
  1,778
  Трофейни точки:
  113
  Оценки:
  +949 / 10 / -32
  Покер ръце:
  Представете си, че един ден детето ви се прибере вкъщи и заяви: „Напускам училище, за да играя покер“.

  Какво ще направите?

  По-свободомислещите родители ще прегърнат отрочето си и ще му пожелаят успех. Останалите ще изгонят наследниците си от вкъщи и ще им кажат да не се прибират, докато не разберат, че единствените успешни хора са хирурзите, собствениците на къщи за гости и търговците на кока.

  Често ще чуете твърдението, че покерът е просто игра на карти. Че това не е истински живот. Че не можете да изкарвате прехраната си, като играете покер.

  Но какво се случва с мозъка ви, когато играете толкова много, че сънувате аса, попове и дами?

  Ставате ли по-умни?

  Променят ли се химичните връзки в мозъка ви?

  Отговор на тези въпроси дава доктор Стивън Симпсън. Неговата история е вдъхновяваща и необикновена.

  Последното нещо, което минава през ума на доктор Стивън Симпсън, затънал в кръв до лакти, спасявайки ранени от войната в Ангола и Нигерия, е играта на покер. Нараняване на шията, обаче налага промяна в кариерата му. За да избяга от ограниченията на офиса, Симпсън започва да работи с топ експерта по поведенчески науки, писател, хипнотизатор и телевизионен водещ Пол Маккена и кръстника на невро-лингвистичното програмиране (НЛП) Ричард Бандлър.

  Докторът попада в покер индустрията случайно, след като Лив Боаре го моли за помощ, за да подобри менталната си игра. Боаре препоръчва услугите на Симпсън и на покер професионалиста Крис Мурман. Само в рамките на месец, с помощта на доктор Симпсън, Крис печели World Poker Tour (WPT) LA Poker Classic.

  „По времето, когато срещнах Стивън и се съгласих да работя с него, бях много зле ментално.

  Играех страхотно покер, но когато правех грешка или нещо се объркваше в някой турнир, не можех да се възстановя психически.

  Няма как в шестдневен турнир да играете без грешки, така че е от съществено значение да можете да рестартирате мисленето си. Покерът на живо е различен от онлайн играта.

  Имах много време да мисля, докато играех, но не можех да изчистя ума си от предишните ръце. Стивън ми даде инструментите, за да преодолея този проблем и да се фокусирам на 100% в играта.

  По този начин увеличих шансовете си да се справям още по-добре в турнирите,“ споделя Крис Мурман.

  Доктор Симпсън е работил и с няколко топ професионалисти като Игор Курганов. Симпсън описва опита си в книгата : Poker Genius: The Mind Secret of Champions.

  И така, дали играчите стават по-умни всеки път, когато играят покер? Могат ли родителите на тийнейджърите, които са пристрастени към покера, да си отдъхнат?

  Покер, миелин и невропластичност
  „Когато изпълняваме каквато и да е дейност, последователно се създават нови нервни пътища“, казва д-р Симпсън.

  „Нервните влакна са покрити с миелинова обвивка. Това предпазва и подхранва нервната клетка. Колкото по-често се предават импулсите през тази мрежа, толкова по-дебела става миелиновата обвивка. Добра аналогия е медната жица. Колкото по-дебела е тя, толкова по-бързо ще прекара електричеството. Така е и с миелиновата обвивка“.

  Така че колкото повече играем покер, толкова повече миелин създаваме.

  Но какво ни помага това?

  „Когато прекарваме много време, използвайки малък брой невронни пътища, мозъчните клетки имат способността да превключват от една функция в друга. Допълнителни мозъчни клетки се набират за тези пътища от други функционални области,“ обяснява докторът.

  Мозъкът не е фиксиран от раждането. Той може да се променя в зависимост от нашето познание и разбиране на информацията и житейския опит. И този процес наричаме невропластичност.

  Как покер играчите могат да се възползват от това?
  „Покер играчите, които са ми клиенти, играят много усилено. Понякога се тревожа, че отделят толкова много време за покер, че рискуват да загърбят останалите области на живота си. Играчите имат високи нива на фокус и концентрация и тези нива достигат краен предел по време на дългите часове, прекарани на масата. Също така, от необходимост, те са се научили да се справят с поредица от провали и ужасния тилт. Както знаете, играчите имат само 15% шанс да спечелят пари от живо покер събитие,“ споделя д-р Симпсън.

  „Най-добрите професионалисти са се научили как да контролират емоциите си. Те избягват големите емоционални отклонения от възторг до отчаяние, които могат да изпитат по време на една ръка. Идеалният начин на мислене би бил без никакви емоции, но това е невъзможно. Колкото по-близо можете да достигнете до това състояние на ума, толкова по-способни ще бъдете да получите достъп до вашите умствени и физически ресурси, когато е необходимо. Професионалните покер играчи имат и високо развита интуиция. Интуицията по дефиниция е нематериална. Колкото повече се опиташ да я откриеш, толкова по-неуловима става,“разяснява докторът.

  Да използвате EV и GTO във всяка сфера
  Покер професионалистът Фил Галфонд обяснява как покерът е променил мисленето му:

  „Покерът допринесе значително за подобряване на цялостното ми вземане на решения, които засягат почти всеки аспект от живота ми. Предпоставка за зряла възраст е да се научим да разчитаме “Очакваната стойност” (Expected Value (EV)).

  Терминът се използва за описване на дългосрочния среден резултат от даден случай. За да се изчисли очакваната стойност, трябва да се вземат предвид всички възможни варианти, умножавайки всеки от тях по вероятността да се случат, и след това да се съберат тези числа.

  А ако може да прилагате EV без да сте изиграли нито една покер ръка, ще овладеете много ефективен метод,“ категоричен е Галфонд.

  Неговият колега Патрик Леонард подкрепя това твърдение. „Опитвам се да използвам EV и GTO във всичко, което правя. (GTO е абревиатура на Теория на оптимална игра). Например, ако бях в Лондон за един ден, мога да си взема влак или такси, за да стигна вкъщи. Таксито е 3 пъти по-скъпо, нормалният човек би си помислил, че влакът е с положително EV. Използвайки GTO за мен таксито е вариант, защото мога да наваксам с имейлите, да изгледам образователно видео или да напиша статия. Хората по света напълно подценяват времето си.“

  Границата е тънка
  Какъв е недостатъкът да играеш толкова много покер?

  Професионалният играч Чанраси Кхун дава отговор на този въпрос:

  „Определено има недостатъци да играеш нонстоп. Мисля, че повечето момчета, които играят онлайн на много маси, развиват някаква форма на Синдрома на дефицит на вниманието. Трудно е да се фокусират върху една задача, без да се отегчат бързо. Повечето от моите колеги и аз трудно се фокусираме върху една задача. Например, не можем да останем фокусирани в турнир на живо, без да проверяваме телефона си, да поглеждаме часовника си и т.н.,“ споделя Кхун.

  „Ако сме дълбоко ангажирани с една дейност, на която се наслаждаваме, тя може да стане обсесивна или дори компулсивна. Когато тази дейност носи награда, това засилва поведението, като създава порочен кръг. Да играеш на много маси увеличава броя на приятните импулси в мозъка, като по този начин засилва принудата. Играта на една маса в даден момент никога няма да бъде толкова стимулираща, колкото тази на много маси за обсесивния играч“, обяснява д-р Симпсън.

  „Границата между принудата и пристрастяването е тясна и всички играчи трябва да са наясно с рисковете. След като покерът се превръща в пристрастяващо поведение, няма голямо значение, дали печелим от него или не. Поведението ще продължи да съществува в условията на нарастващи загуби и ще доведе до сериозни лични последици,“ категоричен е докторът.

  Финални думи
  В заключение ще кажем, че играта на покер има огромна полза: колкото повече играем, толкова повече миелин се произвежда около нервните ни клетки. Процесът на миелинизация, създаден от покера, също подобрява нашите мисловни умения в ежедневието. Но трябва да бъдем внимателни, защото има тънка граница между необходимостта от усъвършенстване в дадена област и пристрастяването и натрапчивото поведение.

  „Най-добрият начин да се ускори темпът на растеж във всяка област на живота е да се учим от другите. Ето защо елитните спортисти имат треньори и защо самите треньори също имат треньори. Отнема ни толкова много време, за да се учим от собствените си грешки,“ обяснява д-р Симпсън.

  Източник: PokerListings
   
  • Like Like x 5
  • Winner Winner x 1
  • Useful Useful x 1

Сподели страницата