1. Този форум използва бисквитки. С посещаването му, Вие се съгласявате с метода ни на тяхното използване. Научете повече.
 2. Сделката ни в 7777.bg през този месец е с главозамайващо value и е най-доброто ни предложение от последните няколко години! В комбинация с двата варианта за софтуер и VIP съпорт горещо препоръчваме на всички наши играчи да се преориентират към игра в тази зала. За повече информация ни пишете по имейл на grindsupp@gmail.com или по скайп на grinderssupport.
  Премахни Бележката

Турски покер - правила

Основни правила за игра на турски покер

 1. Mariya
  [​IMG]

  Съдържание:

  1. Въведение
  2. Брой играчи и карти в тестето
  3. Сила на ръцете
  4. Раздаване и първи рунд на залагане
  5. Смяна на карти и втори рунд на залози
  6. Шоудаун
  7. Къде да играем?

  Въведение


  Турският покер (Turkish poker/Türk pokeri) представлява разновидност на 5 Card Draw формата, като се играе с тесте от 36 карти или по-малко. Всеки играч в началото получава по 5 карти и може да сменя до 4 от тях.

  Брой играчи и карти в тестето


  Минималният брой на играчите е 2, а максималният – 5. Ниските карти се премахват от стандартното тесте от 52 карти, като в зависимост от броя на участниците се играе с от 24 до 36 карти. Вижте подробно точните правила:
  • 2 играча: 24 карти: А-К-Q-J-T-9
  • 3 играча: 28 карти: A-K-Q-J-T-9-8
  • 4 играча: 32 карти: A-K-Q-J-T-9-8-7
  • 5 играча: 36 карти: A-K-Q-J-T-9-8-7-6
  Асата могат да се използват едновременно като висока и ниска карта (например за стрейт/кента или стрейт флъш). Когато едно асо се използва като ниска карта, то автоматично се превръща в най-ниската карта от поредицата (в зависимост от броя играчи, нали помните). И така, ако играят 3 играча и най-ниската карта е 8, то асото се брои за седем и така А-8-9-T-J е най-ниският стрейт/кента.

  Особеното при турския покер е и фактът, че боята също има значение. Вижте подреждането им от най-силна до най-слаба:
  • Купа
  • Пика
  • Каро
  • Спатия

  Сила на ръцете


  Прочетете внимателно този раздел, тъй като при турския покер има значителни разлики от другите видове покер, когато говорим за сила на ръцете! Вижте най-важните от тях:
  1. Флъш е по-силен от фул хаус (при по-малко тесте е по-трудно да направите флъш от фул хаус).
  2. Три еднакви карти (например 999) са по-силни от стрейт/кента
  3. Асата се броят за поредни с най-ниската карта от тестето, когато говорим за най-нисък стрейт/кента
  4. Когато имате равни по сила ръце, се сравнява боята, за да се определи печелившата ръка
  Вижте и кратък списък с видовете ръце с турските им имена, както и как да ги сравнявате, когато няколко играча имат една и съща ръка:

  Роял флъш (Floş Royal/Royal Flush): най-високите 5 карти от една боя – например
  :Ad::Kd::Qd::Jd::Td:
  Ако двама играчи имат тази ръка, се гледа силата на боята (виж по-горе).

  Стрейт флъш (Floş/Straight Flush): пет поредни карти от една боя (освен асото) – например
  :Ks::Qs::Js::Ts::9s:
  Когато сравнявате два стрейт флъша, играчът с по-висока най-силна карта печели – например
  :Ks::Qs::Js::Ts::9s: е по-силно от :Qd::Jd::Td::9d::8d:.

  Нисък стрейт флъш (Minör Floş/Minor Straight Flush): най-ниските 5 карти от една боя (включително и асото, което играе като ниска) – например в игра с 3-ма участници
  :Jh::Th::9h::8h::Ah:
  Ако двама играчи имат нисък стрейт флъш, печели този с по-силна боя.

  Каре (Kare/Four of a Kind): четири еднакви по сила карти с произволна пета карта, например
  :Kh::Kd::Ks::Kc::9c:
  Ако двама играчи имат каре, печели този с по-високите карти – например
  :Kd::Ks::Kh::Kc: е по-силно от :Js::Jd::Jc::Jh:.

  Флъш (Renk/Flush): 5 карти от една боя – например
  :Kc::Qc::Tc::9c::7c:
  Ако двама играчи имат флъш, печели този с по-силната най-висока карта. Ако те са еднакви, се гледа втората по сила и така нататък. Например
  :Kc::Qc::Jc::9c::7c: бие :Qh::Jh::Th::8h::7h: и :Kd::Qd::Td::9d::8d:

  Фул хаус (Ful/Full House): три еднакви по сила карта плюс още две еднакви по сила карти - например:
  :Ts::Td::Th::8c::8d:
  Ако двама играчи имат фул хаус, печели този с по-високите три еднакви карти.

  Три еднакви (Üçlü/Three of a kind): три еднакви по сила карти плюс две произволни карти - например:
  :8h::8d::8c::As::Qd:
  Ако двама играчи имат три еднакви, печели този с по-високи три еднакви карти.

  Стрейт/Кента (Kent/Straight): пет поредни карти от различни бои - например:
  :Ad::Ks::Qd::Jc::Tc: или :Qd::Jh::Td::9s::8c:
  Ако двама играчи имат стрейт, печели този с по-високите карти.

  Нисък стрейт (Minör Kent/Minor Straight): пет поредни карти, започващи от асо, което играе като ниска карта - например при игра с 4 участника:
  :Td::9h::8d::7c::Ah:
  Ако двама играчи имат нисък стрейт, печели този с по-силна боя на най-високата карта.

  Два чифта (Doper/Two Pair): две двойки еднакви по сила карти плюс една произволна карта - например:
  :Ac::Ad::8h::8d::Qc:
  Ако двама играчи имат по два чифта, първо се сравняват високите чифтове, след това ниските чифтове и след това петата карта. Ако двамата имат абсолютно еднакви по сила карти, се гледа силата на боите на високия чифт. Който държи купата, печели.

  Чифт (Per/Pair): две карти еднакви по сила плюс три произволни карти - например:
  :Qc::Qd::Ah::9s::8h:
  Ако двама играчи имат чифтове, се сравнява силата на картите. Ако чифтовете са еднакви, се сравняват останалите три карти, започвайки от най-високата. Ако петте карти са напълно еднакви, се гледа силата на боята.

  Висока карта (Yüksek Kart/High Card): пет карти, които не формират нито една от гореизброените комбинации - например:
  :As::Kd::Jh::9s::8h:
  Ръцете между участниците се сравняват от най-високата им карта надолу.

  Важни уточнения:

  • Ако двама играчи има еднакви по сила карти, се гледа силата на боята.
  • Когато двама играчи имат еднакъв по сила стрейт, се сравнява боята на най-високата карта.
  • Когато двама играчи имат еднакви два чифта и еднаква по сила пета карта, печели играчът, чийто висок чифт държи картата от боя купа.
  • Подобно е и правилото при еднакви ръце с по един чифт и три еднакви други карти. Печели играчът, който държи чифта с картата от боя купа.
  • Ако двама играчи има еднакви ръце с висока карта, се гледа боята на най-високата карта.

  Раздаване и първи рунд на залагане


  Първият играч, който ще е на бутона, се избира на случаен принцип. В следващата ръка играчът, който е бил отляво, ще бъде на бутона. Преди всяко раздаване всички играчи дават еднакво като сума анте в пота.

  Картите се разбъркват, цепят и раздават по посока на часовниката стрелка, по една на играч, докато всички имат по пет.

  След това има рунд на залози, като е нужно да имате минимум Чифт Попове, за да отворите. Играчи, които имат ръка, по-слаба от Чифт Попове, са длъжни да се откажат. Играчи, които имат по-силна ръка от Чифт Попове, също имат право да се отказват.

  Щом някой играч отвори, останалите играчи имат право да платят, да рейзнат или да рирейзнат, дори и да нямат Чифт Попове. Играчите също така имат опция и да фолднат (да се откажат). Ако изберат тази опция, те си хвърлят картите с лице надолу, не участват в по-нататъшното развитие на ръката и не могат да спечелят пота. Забележете, че ако играчът, който е отворил, се откаже, той или тя може да бъдат задължени да покажат достатъчно карти, за да докажат, че ръката им е била легална - т.е. че ръката им е била по-висока от Чифт Дами.

  Ако всички играчи без един се откажат, той печели пота незабавно (ако е играчът, който е отворил залозите, може да му бъде изискано да покаже карти, за да докаже, че е спазил условията за отваряне). В противен случай рундът на залозите продължава, докато залозите на играчите станат еднакви.

  Ако никой не отвори, всички карти се изхвърлят. Потът остава, играчите дават анте отново и има ново раздаване от следващия играч, който ще е на бутона.

  Смяна на карти и втори рунд на залози


  Ако повече от един играч е все още в ръката след първия рунд на залози, играчите имат възможност да си подобрят ръката, като теглят карти.

  Започва се с играча отляво на бутона, който казва колко карти иска да изтегли - от 0 до 4. Като заяви бройката на карти, които иска да смени, поставя същата бройка от карти от ръката си с лице надолу и получава точно толкова карти от най-горните карти на тестето, които все още не са раздадени. Ако картите в това тесте свършат, изхвърлените карти се разбъркват и ползват. Ако играч иска да смени четири карти, той първо получава три; едва след като всички останали играчи направят своя ход, тогава първият играч получава последната си карта за смяна.

  Играчът, който е отворил, има право да хвърли част или всички карти от комбинацията, която е бил длъжен да има, за да отвори. В този случай играчът е длъжен да обяви, че началната му комбинация е била изхвърлена, а дилърът е длъжен да запази изхвърлените карти настрани, за да може да бъде доказано, ако е нужно, че е имал Чифт Попове или по-силно.

  След като бъдат направени всички смени на карти, започва вторият рунд на залози. Стартира се с играча, който е направил първи залог в първия рунд на залози. Ако той се е отказал, следва първия играч по посока на часовниковата стрела спрямо играча, който е стартирал залозите в първия рунд на залагане. Този играч има право да чекне (да не прави залози) или да заложи като постави още пари в пота. Ако всички чекнат, моментално следва шоудаун. Ако играч заложи, останалите играчи имат стандартните опции да се откажат, платят или рейзнат.

  Ако всички играчи освен един се откажат, то той веднага печели пота. В противен случай рундът на залагане продължава, докато залозите на всички играчи не са еднакви. Едва тогава картите на играчите се показват.

  Също както и в първия рунд на залози, ако играчът, който е отворил, спечели или всички останали играчи се откажат, той или тя е нужно да покаже карти, за да докаже, че ръката му е била легална, ако някой от другите играчи поиска.

  Шоудаун


  По време на шоудаун всички играчи си показват картите и играчът с най-висока ръка печели пота. Моля, прочетете внимателно разликите в силата на ръцете между Турския Покер и по-популярните формати.

  Къде да играем?


  В момента можете да играете този формат единствено в Loca Casino. Разгледайте сделката ни там за повече информация!

  Images

  1. TurskiPoker.png